Bektaş Yaylası nerede? Nasıl gidilir, rakımı kaç?

Bektaş Yaylası ile ilgili birçok soruya yanıt aranıyor. İşte Giresun'da bulunan eşsiz yaylaya dair bilgiler...

Bektaş Yaylası, Giresun'un Dereli ilçesine bağlı olup, hem ilçe sakinlerinin hem de çevre köylerin ana çarşı olarak kullandığı bir yayladır.

Bektaş ismi, Hacı Bektaşi Veli'nin hatırasına hürmeten onun müritleri olan Türkmen Çepniler tarafından verilmiştir.

2100 metre yükseklikte bulunan Bektaş Yaylası, Giresun il merkezine en kısa yoldan 56 km mesafededir.

Giresun Merkez Batlama, Bulancak ve Dereli yollarından asfalt yollarla yaylaya ulaşmak mümkündür. Doğa yürüyüşçüleri için çok uygun parkurlar bulunmaktadır. Uzun yıllardır bölgede elektrik, su ve telefon gibi altyapı hizmetleri mevcuttur. Yaz aylarında çoğunlukla yerli turistlerin ilgisini çeken yaylada, 80 yatak kapasiteli ve iki yıldızlı bir otel bulunmaktadır. Ayrıca yeni turistik tesisler de yapılmaktadır. Bektaş Yaylası, Doğu Karadeniz'in nüfus olarak en büyük yaylalarından biridir.

Giresun merkeze 60 km uzaklıkta olan yaylanın yolu asfalt olup yıl boyunca ulaşıma açıktır. Yayla yolu güzergahında çok sayıda oba bulunmaktadır.

Kurttepe mevkiinde kayak yapmaya uygun doğal alanlar vardır. Yaylanın havası ve suları oldukça soğuktur; yaz aylarında bile soba yakmak bir zorunluluktur. Yağış mevsiminde hava genelde sisli olur, ancak havanın açık olduğu zamanlarda vadilere çöken bulutlar inanılmaz güzellikte manzaralar sunar.

Yaylanın geleneksel hale gelmiş şenliği, 30 Haziran-1 Temmuz tarihlerinde civar halkın yoğun katılımıyla kutlanır. Nisan aylarında karların erimeye başlamasıyla yaylada hareketlenme başlar ve yaklaşık Kasım ayına kadar yerleşim devam eder. Kış aylarında yoğun kar yağışı nedeniyle yaylada sadece devletin görevlendirdiği bekçi ve birkaç meraklı yaşamaktadır. Bu dönemde tüm ulaşım yollarının karla kapalı olması nedeniyle yaylaya ulaşmak oldukça zordur.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri