''7. Beşikdüzü Kültür, Sanat ve Deniz Festivali'', 20 Mayıs 2000'deki festival kutlamaları sırasında denize açılan iki kayığın alabora olması sonucu ölen 38 kişinin anılması ve geleneksel olarak ineklerin denizde yıkanmasıyla sona erdi.
Beşikdüzü Kültür, Sanat ve Deniz Festivali'nin son gününde, 8 yıl önceki kutlamalar sırasında denize açılan iki kayığın alabora olması sonucu hayatını kaybeden 38 kişi için Doğu Gözaçan Kültür Parkı'nda anma töreni düzenlendi.
Kazada ölenler için yaptırılan Deniz Şehitleri Anıtı önündeki törene, ölenlerin yakınları, Beşikdüzü Kaymakamı Bayramali Köse, Belediye Başkanı Mehmet Kalay ile vatandaşlar katıldı
Tören katılanlar, kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarının yer aldığı anıtın önünde gözyaşı döktüler.
Kaymakam Köse ve Belediye Başkanı Kalay, buradaki anmanın ardından kayıkla denize açılarak, teknelerin alabora olduğu yere çiçek bıraktılar.
Festival kapsamında daha sonra, Çeşmeönü Limanı'nda, en güzel inek ve süt sağma yarışması yapıldı.
Yarışmaların ardından burada, çevre köylerden gelenlerin katılımıyla, ''Mayıs Yedisi'' adıyla sürdürülen gelenek kapsamında inekler deniz suyuyla yıkandı.
Belediye Başkanı Kalay da, süslenerek buraya getirilen ineklere maşrapayla su dökerek, ineklerin yıkanması geleneğine katıldı.
Festival, halkoyunu gösterileriyle sona erdi.
-''MAYIS YEDİSİ'' GELENEĞİ-
Oğuz Türklerinden günümüze geldiği öne sürülen ''Mayıs Yedisi'' geleneğinin adını, 20 Mayısın, Rumi takvime göre Mayısın 7'sine denk gelmesinden aldığı belirtiliyor.
Karadeniz'in bazı bölgelerinde sürdürülen geleneğe göre, kıyı kesiminde hayvanlar akarsuyla denizin birleştiği yerde, iç kesimlerde ise ırmaklarda yıkanıyor.
Geleneğe göre hayvanları özellikle deniz suyunda, denize ulaşılamıyorsa ırmak suyuyla yıkamanın, yaylalara çıkmadan önce onlara sağlık, güç ve enerji verdiğine, kötülüklerden arındırdığına inanılıyor.
Bu uygulamanın aynı zamanda, yaz aylarını yaylalarda geçirecekler için sonbahara kadar denizle bir vedalaşma anlamına geldiği de belirtiliyor