Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Celal Tuncer, böceklerin bir ülkedeki tarımsal ürünleri hedef alacak şekilde tarımsal terör amaçlı kullanılabileceğine işaret etti.
Tuncer, yaptığı açıklamada, böceklerin bir ülkedeki tarımsal ürünleri hedef alacak şekilde tarımsal terör amaçlı kullanılabildiğini, hedefin düşman ülkenin gıda kaynaklarını tahrip etmek, ekonomik zarar vermek, toplumsal karmaşaya neden olmak olduğunu kaydetti.
Özellikle nüfusunun büyük kısmı tarımla uğraşan ülkelerin ve bu ülkelerin fazlaca bağımlı olduğu ve ticaretini yaptığı tarımsal ürünlerin, tarımsal terörün hedefi haline geldiğini belirten Tuncer, en ucuz ve en tahrip edici silahlardan birisinin böcekler olduğunu ifade etti.
Böceklerin biyolojik silah unsuru olarak sınırları kolayca aşabildiğini ve hızla üreyerek hastalıkları yayabildiğine dikkati çeken Tuncer, şunları söyledi:
"Hastalıklı, zararlı böcekler ürünleri tahrip edebilirler. Depolanmış hububat Kapra böceği gibi tahrip gücü yüksek böcekler tarafından imha edilebilir. Soya, mısır, buğday gibi temel besin maddeleri veya pamuk gibi endüstriyel bitkiler tarımsal terörün stratejik hedefleri olarak görülebilir. Maliyet kolaylıkla milyarlarca doları bulabilir ve besin kaynakları tahrip edilebilir. Böylece yaşam kalitesi zarar görebilir. Hükümetler genellikle şarbon gibi hastalıklar üzerine odaklanırken böcekler ihmal edilmektedir."
Tuncer, böceklerin biyolojik silah olarak doğrudan ve dolaylı olarak kullanılabildiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:
"İnsanlarda hastalık yapan bazı mikroorganizmaların böcekler tarafından taşındığı çok eskiden beri bilinmektedir. Hastalıkların vektörü olan böcekler kitle halinde yetiştirilerek sıcak veya soğuk savaş sürecinde kullanılabilir. Bu yöntem ülkeler tarafından kullanılabileceği gibi bazı terörist gruplar tarafından da tercih edilebilir. Böcekler bir ülkedeki tarımsal ürünleri hedef alacak şekilde tarımsal terör amaçlı kullanılabilir. Hedef bitki ya da hayvan olabilir. Her iki durumda da böceklerin beslenmek suretiyle zarar vermesi yanında bitki ve hayvanlara hastalık taşımalarından da yararlanılabilir. Hedef düşman ülkenin gıda kaynaklarını tahrip etmek, ekonomik zarar vermek, toplumsal karmaşaya neden olmak olabilir."
Bazı böceklerin evcil hayvanlar üzerinde beslenerek verimliliği tehdit edebildiğini hatta hayvanların ölümüne sebep olabildiğini anlatan Tuncer, "On binden fazla böcek türü bitkiler üzerinde beslenmekte ve bitkisel üretimi tehdit etmektedir. Bunların ancak 500 kadarı önemli zararlılar olarak görülmekte ve yapılan her türlü mücadeleye rağmen yıllık ortalama yüzde 13 civarında ürün kaybına neden olmaktadır. Bu kayıp oranı bazı yer ve yıllarda yüzde 100'e ulaşabilmektedir. Keneler ve örümcekleri de içine alan çok sayıda böcek türünün insanlarda hastalık taşıma kapasitesinde olduğu bilinmektedir. Özellikle bazı sinekler, pireler, bitler ve keneler insanlarda görülen bazı hastalıkların önemli vektörleridir" diye konuştu.