Bu proje sadece Trabzon ve İzmir'de var

Trabzon'da özel sektördeki gelişmeler önce öğretmenlere ardından da öğrencilere aktarılarak mesleki eğitimde kalite yükseltilmesine devam ediliyor.Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü Trabzon’daki mesleki ve teknik eğitim okul/kur

Trabzon'da özel sektördeki gelişmeler önce öğretmenlere ardından da öğrencilere aktarılarak mesleki eğitimde kalite yükseltilmesine devam ediliyor.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü Trabzon’daki mesleki ve teknik eğitim okul/kurumları ile özel sektör arasında teknoloji transferi yapılmasına ait esasları düzenleyen çerçeve protokol yenilenerek süresi uzatıldı.

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu arasında imzalanan protokol mesleki eğitimin kamu ve özel sektör işbirliğinde karşılıklı geliştirilmesini amaçlıyor.  Törene Trabzon Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş, TTSO Genel Sekreteri Hakan Gürhan da katıldı.

Trabzon Valiliğinde imzalanan protokol, sanayici ve işadamları ile ortaöğretimde mesleki eğitim veren öğretmen ve öğrenciler arasında daha yakın işbirliği kurulmasını hedefliyor.

Protokolü imza töreninde açıklamada bulunan Trabzon Valisi Abdil Celil Öz mesleki eğitim veren okul ve kurumlar ile özel sektör arasında bilgi, deneyim ve teknoloji transferlerinin karşılıklı geçirilmesinin amaçlandığını söyledi. Vali Öz, mesleki ve teknik eğitim meselesinin bir memleket meselesi, olduğunu ifade ederek bu kadar önemli olan bu konu üzerinde mutlaka durulması gerektiğini kaydetti.  Mesleki eğitim konusunda geçmişte maalesef ciddi bir gerileme söz konusu olduğunu dile getiren Öz, “Bu gerilemenin telafisi için son yıllarda önemli adımlar atıldı. Yeni bina yapımları, teknolojik donanımlar, proje anlamında çalışmalar söz konusu. Umman Projelerimiz dışında mesleki ve teknik eğitim geliştirmesine yönelik projelerimiz var. Hatta bazı şehirlerde özel endüstri meslek liseleri ve meslek okulları bulunmakta. Teknik liseler açılması yönünde güzel çalışmalarımız söz konusu. Bunları geliştirmemiz gerekiyor.”şeklinde konuştu.

Trabzon’daki mesleki eğitim kurumları hakkında açıklamalarda bulunan Vali Abdil Öz kaliteyi yükseltmek için çalıştıklarını kaydederek şunları söyledi:

“Trabzon merkezdeki Endüstri Meslek Lisemiz, 80.yıl Endüstri Meslek Lisemiz, diğer meslek yüksek okullarımızla birlikte Arsin’de yapmakta olduğumuz Mesleki Teknik Eğitim Merkezimiz ve atölyelerimizle birlikte önemli çalışmalarımız bulunmaktadır. Burada önemli olan kaliteyi yükseltmemizdir. Bu konuda Arçelikle yapılan örnek bir uygulama söz konusu. Arsin Meslek Lisemizde atölye, uygulama için bütün ekipmanlar, teknik donanım ve usta temini ile hem eğiticilerin eğitilmesi hem öğrencilerin eğitimi hem de piyasa ile bütünleşmiş tecrübe kazanımı konusunda güzel çalışmalar var. Bu protokol ile eğitimcilerimizin ve öğrencilerimizin sanayi, iş çevresi ile ilişkilerinin gelişmesi için bu ve buna benzer projelerin atölye bazında ilimizde, sektöründe öne çıkmış işletmelerle, fabrikalar ile endüstri meslek liselerimizin ya da ilgili  meslek okullarımızın atölye, laboratuar ve dershanelerini eşleştirerek piyasaya yönelik pratik uygulamaları yaygınlaştırmalıyız.”

Vali Öz, İl Mili Eğitim Müdürlüğü ve Ticaret ve Sanayi Odası arasında gerçekleştirilen işbirliği Protokolünün somut sonuçlar kazandıracağını dile getirdi. Bu kapsamda yürütülecek faaliyetler hakkında bilgi veren Vali Öz, şöyle konuştu: “ Endüstri Meslek Lisesi ahşap işleri bölümümüzdeki atölye ve marangozhaneleri, burada bulunan güçlü bir mobilya firması veya fabrika ile bütünleştirilerek geliştirilmesi ve piyasa ile uygun teknoloji kullanımı, ürün üretimi konusunda geliştirilmesi faydalı olacaktır. Genel eğitim yurtiçi ve yurtdışı projeleri dışında bu tarz somut atölye ve ürün bazında çalışmaların yapılması bu konuda yarar sağlayacaktır. Bu protokolün bu tarz somut çalışmalara vesile olmasını ümit ediyorum.”

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu da, imza töreninde yaptığı açıklamada, mesleki eğitimin yapılabilmesi için üzerinde durulan esas noktanın, öncelikli olarak eğitimcilerin eğitimi konusu olduğuna dikkat çekti. Hacısalihoğlu, protokol ile gelişen teknolojileri önce eğitmenlere anlatmaya gayret ettiklerini, gerek yurtiçinde gerekse yurtdışındaki programların eş zamanlı olarak takip edilmesinin sağlanması gerektiğini vurguladı. Hacısalihoğlu, “Eğitimcilerimiz bunları öğrendikten sonra ancak öğrencilere aktarmaları gerekiyor. Çünkü günümüzde ileri teknolojili makine ve ekipmanlar çok fazla. Gelişen teknolojiyi öncelikle öğretmenler öğrenmeli ki öğrencilere de aktarsınlar.”dedi.

SADECE İZMİR VE TRABZON’DA VAR

Hacısalihoğlu protokolün aynı zamanda, gençlerin mesleki teknik eğitime yönelmeleri konusunda bir tanıtım programı olduğunu ifade etti. Meslekleri tanıtmak açısından çalışmalar yapmak,  ve paralelinde de özellikle öğrencilerin öğretmenleri ile birlikte sanayi ile iç içe kaynaşmalarını sağlamaya katkı vereceğini söyledi. Öğrencilerin geleceğe dönük kolay meslek sahibi olmalarına katkı verildiğini belirterek, “ Bu doğrultuda çalışmalarımız geçen yıldan beri devam ediyor. Oldukça önemli bir program. Türkiye’de bir İzmir ilimizde bir de Trabzon’da mevcut” dedi.

PROTOKOL İLE NE AMAÇLANIYOR

- Mesleki eğitim kurumlarında çalışan meslek dersi öğretmenlerinin, hizmet içi eğitim aracılığıyla, ilgili alanlardaki teknik/teknolojik gelişimlerini sağlamak,

- Sürekli kurslar ve sertifika programları ile sektör çalışanlarını eğitmek, sürekli yeni kalifiye elemanlar kazandırmak,

- Örgün ve yaygın eğitimde, eleman yetiştirmede ve istihdamında işbirliği yapmak,

- Sektörel ulusal ve uluslararası konferans, panel ve organizasyonlarda işbirliği yapmak, eğitim kurumları ve işletmeler arasındaki bağları güçlendirmek,

- Her türlü ulusal ve uluslararası proje çalışmalarında işbirliği yapmak.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri