Bu Trabzonlunun adı 607 tabelada

İçinden tren geçen her şehirde bir İstasyon Caddesi bulunan bir memlekettir, burası. Yine her şehirde, mutlaka, en büyük caddelerden birinin adı Atatürk Caddesi’dir.Öte yandan; 1896 yılındaki Yunan Savaşı ve Plevne Savunması’nın kahramanlarından Abdülezel

İçinden tren geçen her şehirde bir İstasyon Caddesi bulunan bir memlekettir, burası. Yine her şehirde, mutlaka, en büyük caddelerden birinin adı Atatürk Caddesi’dir.

Öte yandan; 1896 yılındaki Yunan Savaşı ve Plevne Savunması’nın kahramanlarından Abdülezel Paşa’nın adıyla anılan Cibali’deki caddenin adının Kadir Has Caddesi olarak değiştirilmesi gibi, bir zamanlar toplum için büyük anlamı olan isimler silinir, gider bizde. Bu kahraman paşamızla birlikte, adları bir ara vapurlara verilen diğer kişiler de unutulmuştur. Ancak biri var ki, o, asla unutulmaz: Cengiz Topel. Çünkü bu merhum ve muhterem şahsiyetin adı, tam 607 tabelada (Okul, mahalle, cadde, sokak, havaalanı vb.) yazıyordur!

PEKİ, CENGİZ TOPEL KİMDİR?

Cengiz Topel, babasının görevli olduğu İzmit'te 2 Eylül 1934 tarihinde doğdu. Dört çocuklu bir ailenin üçüncü çocuğu olan Cengiz Topel’in babası Trabzonlu Tekel tütün eksperi Hakkı Bey, annesi Mebuse Hanım'dır.

İlkokula Bandırma II. İlkokul'unda başlayan Topel, babasının Gönen'e tayini ile Ömer Seyfettin İlkokulu'nda öğrenimine devam etti. 1934 yılında babasını kaybettikten bir süre sonra yerleştikleri İstanbul Kadıköy'deki Kadıköy Yeldeğirmeni Okulu'nda ilk ve orta öğrenimini tamamladı. Lise öğrenimini Haydarpaşa Lisesi'nde başlayıp Kuleli Askeri Lisesi'ne devam ederek 1953 yılında bitirdi.

Cengiz Topel, 1955 yılında Kara Harp Okulu'nu bitirip asteğmen olarak orduya katıldı. Küçük yaşlardan beri havacılığa olan merakı sonucu hava sınıfına ayrıldı. Pilotaj eğitimi için Kanada'ya gönderildi. Kanada'daki eğitimini başarıyla tamamlayarak 1957 yılında yurda dönüp Merzifon Hava Üssü'nde göreve başladı. 1961 yılında Eskişehir I. Ana Jet Üssü'ne atandı. 1963 yılında ise yüzbaşılığa terfi etti.

8 Ağustos 1964 yılında Rumlar'ı Türk Halkı'na karşı işledikleri insanlık dışı eylemlerden caydırmak için Eskişehir'den Kıbrıs'a, 4'lü Filo Komutanı olarak gönderilen Cengiz Topel’in uçağı, uçuş esnasında yerden isabet alarak düşürüldü. Cengiz Topel, paraşütle atlamayı başardı fakat esir alındığı Rumlar tarafından şehit edildi.

Kıbrıs'ta ilk Türk hava harp şehidi olan Cengiz Topel’in hastanede öldüğü açıklandı ancak ısrarlı girişimler sonucu 12 Ağustos 1964 tarihinde Rumlar'dan alınabildi. Kıbrıs, Adana, Ankara ve İstanbul'da yapılan törenlerden sonra 14 Ağustos 1964 tarihinde Edirnekapı'daki Sakızağacı Hava Şehitliği'nde toprağa verildi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri