Gümüşhane'de 1,5 yıl önce felç geçirmesi sonucu yatalak olan 70 yaşındaki annesi Vesile Çakıcı’nın Trabzon’a sevkini isteyen oğlu kendilerinin ambulans için bekletilmesine ve sevk edilmemelerine kızarak kamyonetle annesini Trabzon’daki hastaneye getirdi.
Gümüşhane’nin Kürtün ilçesinin Özkürtün Beldesi Karaçukur Mahallesinde yaşayan Mehmet Ali Çakıcı 1.5 yıl önce felç geçiren ve 7 aydır yatalak olması sonucu yatak yaraları bulunan 70 yaşındaki annesi Vesile Çakıcı’yı, Gümüşhane’den kamyonet kasasının arkasında battaniyeleri sarılı bir şekilde Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirdi. Trabzon’a gelişinde ise hastayı, kamyonetin kasasından hastane güvenlik görevlileri ve yakınları indirerek sedye ile hastaneye kaldırdılar.
Gümüşhane’deki sağlık personelinden şikayetçi olduğunu belirten Mehmet Ali Çakıcı, “Annem 1.5 yıl önce felç oldu ve evde yatalak olarak yatıyor. Yatalak olalı 7 ay oldu. Bize hastayı evde pansuman etmemizi söylediler. Sonra yatak yaraları açmaya başladı. Bu yaralardan dolayı biz rahatsız olduk. Sağlık Ocağı’na gittik, geldik. ‘Bunlar olur. Doğaldır’ dediler. En sonunda yaralar büyümeye başladı ve ‘siz pansuman edeceksiniz’ diye söylediler. Ama yaralar tekrar büyümeye başladı ve zorla bir ambulans bulup tekrar en yakın sağlık kuruluşuna getirdik. Annem 5 saat ambulansın içinde bekledi. Sağlık Bakanlığı’nın emri varmış. ‘Yatalak hastaları evde tedavisini göreceksiniz’ diye. Gümüşhane’de plastik cerrahi olmadığını için bizi Trabzon’daki KTÜ Farabi Hastanesi Tıp Fakültesi’ne gönderdiler. İnceleme yaptılar ve aynı geldiğimiz ambulans ile bizi geri gönderdiler evde bakıp hizmetleri var ondan yararlanmamızı istediler. Sağlık Müdürlüğü’ne gittik, 184’ü aradık. İlgili yerlere ulaştık ama hiç kimse gelmedi. 10 gün boyunca kimse gelmedi. Aile hekimimiz geldi yarayı açtı ve hiç pansuman etmeden ‘bu benim işim değil ancak bu genel cerrah ve plastik cerrahisinin işi. Ameliyat olması lazım’ diyerek, bunun tedavisinin Gümüşhane’de yapılmayacağını, yapacak daha bir şeyimizin olmadığını söylediler ama ambulans verip de bizi Trabzon’a göndermediler. Bize ‘oradan emir bekliyoruz, buradan emir bekliyoruz’ derken bir türlü ambulans gelmedi. Kendi imkanlarımızla kamyonetle Trabzon’a getirmek zorunda kaldık. 2.5 saat de ancak buraya geldik. Hasta kamyonetin içinde buraya geldi” dedi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Gümüşhane İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Öztürk ise hastanın 1 hafta önce Gümüşhane Devlet Hastanesi’ne geldiğini belirterek “Geldi gerekli hizmet yapıldı. Aile Sağlık Hizmetleri haftada 1 evine gitti. Hastanın yakınları hastayı yaylaya getirmiş yaylada iltihap kapmış. Yatalak hastalara iyi bakılması gerekiyor. Tekrar hastanemize geldiler her türlü bakım yine yapıldı. Ama hasta yakınları ‘bizi Trabzon’a sevk edin’ dediler. Biz de ‘Önemli bir şey yok burada bütün bakımlar yapıldı’ dedik. Ama onlar ısrarla sevk istedi. 112 ekiplerimiz Trabzon’u aradılar ancak oradaki hastanenin dolu olduğunu söylediler. Biz de zaten durumu kötü değil demiştik. Daha sonra Erzurum’da yer bulmaya çalıştığımız sırada hasta yakınları müşahade altındaki hastayı alıp Trabzon’a götürmüş” ifadelerini kullandı.