Canlı hayvan ithalatı olacak mı?

Orhan Topal - Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Kayar, canlı hayvan ithalatını dört gözle beklediklerini, ithalatın serbest kalması halinde piyasanın rayına göreceğini belirterek, ''Şu anda köylü elindeki malını satmıyor. Her gü

Orhan Topal - Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Kayar, canlı hayvan ithalatını dört gözle beklediklerini, ithalatın serbest kalması halinde piyasanın rayına göreceğini belirterek, ''Şu anda köylü elindeki malını satmıyor. Her gün üzerine fiyat koyuyor. Her gün üzerine fiyat konan bir materyali satmak ister misiniz?'' dedi.

Kayar, son zamanlarda kırmızı et fiyatındaki yükselişe ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık bir yıldır et fiyatlarında artış gözlendiğini ifade ederek, ''Bunun nedeni aslında bir yıl önceki süt fiyatlarında saklı. Süt fiyatları 30-35 kuruşa düştükten sonra besiciler, 'süt satmaktansa hayvanlarımızı kestirelim' yoluna gittiler'' diye konuştu.
Hayvan yeminin, satılan sütten daha fazla para tuttuğunu anlatan Kayar, ''Hayvanlar böylece kesime gitti, yüklü bir miktarda inek kesildi. Süt veren ineklerin kesilmesinden sonra sıkıntı oluşacağını biliyorduk. Dolayısıyla süt verecek hayvan kalmadı Türkiye'de. İnekler aynı zamanda dişi hayvan olduğundan dolayı, dana da olmadı. Dana olmayınca ette de sıkıntı başladı. Ette sıkıntı başlayınca da fiyatlar yükseldi. Dolayısıyla iş buradan patladı'' dedi.

İthalat konusunun son günlerde gündemde olduğunu, canlı besilik dana ithalatını dört gözle beklediklerini dile getiren Kayar, şöyle devam etti:
''İthalat serbest olursa piyasa hemen rayına girer. Et fiyatlarında da yüzde 10 ile 20 arasında bir düşüş kaydedilir. İthalattan kastettiğimiz, 150 ile 200 kilogram arası canlı ağırlıkta olan, 3-5 aylık ufak buzağı danalardır. Bunlar daha bebek. İthalatla birlikte bunlar köylümüze verilecek. Yetiştirip et elde edecekler ve piyasaya sürecekler. Bunların getirileceği yerler, hastalıktan arınmış bölgeler. Sertifikalanmış, bütün dünyaya canlı hayvan gönderen ülkelerden bahsediyoruz. Brezilya, Arjantin, Avustralya, Yeni Zelanda gibi ülkelerden düşünüyoruz.''

''İTHALATIN HABERİ BİLE FİYATLARI DÜŞÜRÜR''- 
     
''İthalatla bir anda et mi üretilecek'' diye bir sorunun akla gelebileceğine dikkati çeken Kayar, ''Şu anda köylü elindeki malını satmıyor. Her gün üzerine fiyat koyuyor. Her gün üzerine fiyat konan bir materyali satmak ister misiniz? Bunun fiyatının durulması lazım. Düşüyor diye bir şey gelmesi lazım. Köylü, fiyatlar düşerken elindeki materyali çıkartır. Bunun haberi bile, canlı hayvan ithalatının serbest kalacağının haberi bile, şu anda bütün ahırlardaki olmuş, kesim zamanı gelmiş kasaplık hayvanların kesime gönderilmesine sebep olur. Bir anda bir yığılma olacağından dolayı et fiyatları düşer'' diye konuştu.
    

Besicilerin, ''kesersek yerine ne koyacağız'' endişesi taşıdığını da vurgulayan Kayar, ''Köylü, 'Benim işim hayvan yetiştirmek. Bana canlı buzağı verin ki elimdeki malı çıkartayım' diyor. Civciv olmazsa tavuğu nasıl kesersin? Et üreticileri de 'elimde civciv yok' deyip hayvanını kesime göndermiyor'' dedi.
    

Hikmet Kayar, eğer ithalat serbest bırakılırsa bunun ne kadar süreceğine Tarım Bakanlığı'nın karar vereceğini belirterek, ''Bizim için 1 sene uygun bir zaman. Bunun 1 ayı yurt içindeki prosedür, 1 ayı da gemiyle hayvanların gelmesidir. En aşağı 2 ayda 1 parti mal gelir'' diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri