Çayda söz sahibi değiliz

Belediye sosyal tesislerinde gerçekleşen seminerin açılış konuşmasını yapan Of Ziraat Odası Başkanı Mehmet Yüksel,Tr 90 düzey Kalkınma programı dahilinde çayda verimi ve elde edilen geliri artırıcı çalışmalara hızla devam ettiklerini belirtti. Oturum başk

Belediye sosyal tesislerinde gerçekleşen seminerin açılış konuşmasını yapan Of Ziraat Odası Başkanı Mehmet Yüksel,Tr 90 düzey Kalkınma programı dahilinde çayda verimi ve elde edilen geliri artırıcı çalışmalara hızla devam ettiklerini belirtti. Oturum başkanlığını KTÜ İktisadi İdari Bilimler Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ahmet Ulusoy'un yaptığı seminere Dış Ticaret Müsteşarlığı AB Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Feridun Başer, Çaykur Genel Müdür Yardımcısı Dr.Turgay Turna, Çaysiad Başkanı Rahmi Üstün konuşmacı olarak katıldı.

Seminerde konuşan Dış Ticaret Müsteşarlığı AB Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Feridun Başer, Türk tarımının ve çayının AB sürecindeki yeri, AB'nin ortak tarım politikası,AB'nin Tarım politikasıyla Türk tarım sisteminin karşılaştırılması, AB de çayın durumu,AB'nin çay politikası konularında katılımcıları geniş bir şekilde bilgilendirdi.Başer, AB süreciyle birlikte rekabete şimdiden hazır olunması gerektiğini belirterek, "Türkiye AB'ye dahil olduğu zaman AB'nin tek çay üreten ülkesi konumuna gelecek. En önemli tehlike gümrük vergileri sıfıra inecek Türkiye gelecek çaylarda gümrük uygulamayacak dolayısıyla rekabete hazır olmak gerekiyor. Bizi karşı taraf ellerinde çiçeklerle beklemiyor ,hazırlıklı olmalıyız" dedi.

Seminerde söz alan Çaykur Genel Müdür Yardımcısı Dr.Turgay Turna günümüzde Türk çayının içinde üretim,pazarlama ve dünya çay piyasasındaki yeri ve önemi hakkında katılımcıları bilgilendirdi Turgay”. Çay üreten ülkeler arasında dünya 5.si olduğumuz halde ihracatta söz sahibi değiliz.”dedi.

Konuşmacılardan Çaysiad Başkanı Rahmi Üstün'de özel sektör çay sanayicilerinin Türkiye çay piyasasındaki durumu hakkında bilgi verdi.

Seminerin son bölümünde konuşmacılar katılımcılardan gelen soruları yanıtlayarak Ab sürecindeki çay'ın durumunu bir kes daha özetlediler. Seminer Of Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyesi hanımların hazırlamış olduğu ikramların sunulması ve katılımcılara Çay Üretiminde verimin ve kalitenin geliştirilmesi için hazırlanan broşürlerin dağıtılmasıyla sona erdi.

Seminere Of Cumhuriyet Savcısı Hüsnü Aldemir, Belediye Başkan Vekili Muhammet Yılmaz, İlçe Müftüsü Mehmet Genç, Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, Çaykur ve Özel Çay fabrikası yetkilileri ve çok sayıda müstahsil katıldı.

Şemsettin Öztürk

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri