Çayına, suyuna sahip çık mitingi

Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu (Çiftçi-Sen) Genel Başkanı Abdullah Aysu, ''İddia ediyorum, 700 hidroelektrik santrali (HES) yapıldığında göreceksiniz 10 yıl sonra burada çay yetişmeyecek'' dedi. Aysu, konfederasyonlarının Trabzon'un Of ilçesindeki Atat

Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu (Çiftçi-Sen) Genel Başkanı Abdullah Aysu, ''İddia ediyorum, 700 hidroelektrik santrali (HES) yapıldığında göreceksiniz 10 yıl sonra burada çay yetişmeyecek'' dedi. 

Aysu, konfederasyonlarının Trabzon'un Of ilçesindeki Atatürk Alanı'nda düzenlediği ve Fındık-Sen, Çay-Sen, KESK, Derelerin Kardeşliği Platformu, Halkevleri, öğrenci dernekleri ve çeşitli siyasi partilerin de destek verdiği ''Çayına, Suyuna Sahip Çık'' mitinginde yaptığı konuşmada, Doğu Karadeniz'de çaya yönelik Çay Kanunu adı altında bir ''ihanet kanunu'' çıkarılmaya çalışıldığını öne sürdü. 

Çay Kanunu ile ÇAYKUR'un ortadan kaldırılmak istendiğini savunan Aysu, ''ÇAYKUR'u özelleştirmeyecekler, çünkü buna henüz cesaretleri yok. Bunu yaptıklarında bütün bir Karadeniz'i karşılarında görecekleri için buna cesaret edemeyecekler'' diye konuştu. 

Çay Kanunu taslağını Rize Ticaret Borsası'nın hazırladığını, temel ittifakçısının da Ulusal Çay Konseyi olduğunu iddia eden Aysu, ''Bunlar, 'ÇAYKUR çalışmasın, fiyat belirlemesin' istiyorlar. 'Fiyatları biz belirleyelim, istediğimiz gibi çiftçilerin alın terine, emeğine el koyalım' istiyorlar. Kanunu bunun için çıkarıyorlar. 'ÇAYKUR şirketlerin kuklası olsun' istiyorlar. Bu kanun Meclis'e gönderilmemelidir, bu kanun Meclis'ten çıkmamalıdır'' dedi.

Ülkeye ''yol geçen hanı'' gibi kaçak çay girdiğini öne süren Aysu, ''Bu engellenemiyor. Çünkü o çaylar ihale ediliyor. Yani yasallaştırılıyor. Hükümetler eliyle kaçakçılık yasallaştırılıyor. Biz, 'kaçak çaylara el konulsun, Çocuk Esirgeme Kurumu'na, askeri birliklere, diğer kurumlara hibe olarak devredilsin' diyoruz. İhale edilmesin, para verilmesin. İhale edildiğinde aynı kaçağı yapan şirketler bunları satın alıyor'' diye konuştu.

Aysu, Doğu Karadeniz'de çayın yetişmesini sağlayan su döngüsünün, hidroelektrik santralleriyle (HES) bozulacağını iddia ederek, şunları söyledi:
     ''Çayın yetişmesini sağlayan suları alıp da tek tek bentlerin, tünellerin, boruların içine alırsanız çayınız olmayacak. İddia ediyorum, 700 HES yapıldığında göreceksiniz 10 yıl sonra burada çay yetişmeyecek. Onun için sadece kendini düşünen bu şirketlere izin vermeyin, HES'lere izin vermeyin.'' 

Çay Üreticileri Sendikası (ÇAY-SEN) Genel Başkanı Recep Memişoğlu ise geçmiş iktidarlar ile bugünkü iktidarın amacının, çayı kökünden söktürmeye çalışmak olduğunu ileri sürerek, ''Bunu her attıkları adımda hissettiriyorlar. Çay Kanunu taslağı hazırlanmasında üretici hiçbir yerde yok. ÇAYKUR özerkleştirilmeli, siyasilerin arpalığı olmaktan çıkartılmalıdır'' dedi. 

Çeşitli sloganların atıldığı, pankartların açıldığı miting daha sonra olaysız şekilde sona erdi.
 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri