Uzun süredir ikindi vakti ezanının diğer bölgelere göre daha geç okunduğu Trabzon'un Çaykara ilçesindeki uygulama, Diyanet İşleri Başkanlığının takvimlerinde yayımladığı vakte döndürüldü.
İlçe merkezi ile köylerinde uzun yıllardır devam eden ve yöreye gelen yabancıları şaşırtan ikindi ezanının diğer ilçelerden daha geç bir zamanda okunması uygulaması, ikindi namazının Türkiye'de ''asr-ı evvel''de (ikindi namazının birinci vakti) kılındığı halde Çaykara'da ''asr-ı sani''de (ikindi namazının ikinci vakti) kılınmasından kaynaklanıyordu.
Fıkhi temelinin olduğu da belirtilen uygulama, Diyanet İşleri Başkanlığının yazısı üzerine ilçeye 2008'in Ağustos ayında atanan müftü Paşa Bektaş'ın girişimleriyle, Diyanet takvimlerinde yer alan saatte ikindi ezanının okunmasıyla sona erdi.
Çaykara Müftüsü Bektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede uzun yıllardır ''ikindi namazının ikinci vakti'' diye bilinen ''asr-ı sani''ye göre ikindi ezanının okunduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:
''Bu uygulama, İmam-ı Azam Ebu Hanife'nin görüşüne dayanmaktaydı. Ebu Hanife'ye göre ikindi namazının vakti, her şeyin gölge uzunluğunun kendi uzunluğunun 2 katına çıktığı andan itibaren başlar. Oysa imameyn Ebu Yusuf ve Muhammed'e göre ise ikindi namazının vakti, her şeyin gölge uzunluğu kendi uzunluğunun bir katına çıktığı andan itibaren başlar. Buna da asr-ı evvel diyoruz. Diyanet takvimlerinde ve dünya genelindeki uygulamalar, bu asr-ı evvel vaktini kapsamaktadır.''
Çaykara'nın dünyaca ünlü turizm beldesi Uzungöl'ü barındırması nedeniyle ilçeye gelen turistlerin ve bazı vatandaşların, bu durumun düzeltilmesi için Diyanet İşleri Başkanlığına başvuru yaptıklarını anımsatan Bektaş, ''Bu yazıların ardından Diyanet İşleri Başkanlığımız, il müftülüğümüz aracılığıyla bize ikindi vaktinin takvimlerdeki saatte kılınmasına ilişkin yazı ulaştırdı. Biz de bu yazıya istinaden ikindi ezanı vaktini tüm Türkiye'de uygulanan ve Diyanet takvimini esas alan zamana çektik'' diye konuştu.
Bektaş, konuyla ilgili Din İşleri Yüksek Kurulu'nun da ''başka hesaplamaları dikkate almadan Diyanet İşleri Başkanlığının hazırladığı takvimlere uyulması'' yönünde kararı olduğunu anımsattı.
Trabzon Müftüsü Ahmet Bulut ise konunun sağlıklı bir şekilde düzenlenerek Türkiye geneliyle aynı saatlere çekilmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, ''İkindi vaktinin normale dönmesinde gayret gösteren din görevlilerimiz ile cemaatimize teşekkür ediyoruz. Vatandaşlarımız ve yöreye gelen turistler durumdan oldukça memnunlar'' dedi.