TEMA Vakfı Trabzon Temsilciliği ve Akçaabat Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Toprak Erozyonu, Küresel Isınma, Çevre sorunları’ konferansı Akçaabat Kültür Park Erol Günaydın Sanat Merkezi’nde yapıldı.
Konferansa katılan Tema İl Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Çoşkun Erüz, “Dünya’nın ısısı yarım derecenin üzerinde arttı” diyerek “Fabrika bacalarından, gemilerden çıkan gazlar atmosfere karışıyor. Küresel ısının dışarı çıkmasını engelliyor. 1970’den sonra sıcaklık derecesi arttı. Yavaşlama yerine hızlıca artmaya devam ediyor. Dünya yüzey sıcaklığı 0.3-0.6 derece artmıştır. Kutupların azalması deniz seviyesinin 15-20 cm artmasına neden olmuştur. Afrika’da büyük bir açlık var ama suç onların değil suç bizim. Atmosfere karbondioksit veren biziz” dedi.
Son yıllarda küresel ısınmanın etkilerine değinen Dr. Erüz, “Küresel ısınmanın nedeniyle buharlaşma ve yağmur miktarları artıyor. Fırtına ve sel gibi olaylar artmaya başlıyor. Orman yangınları her geçen gün artmaya devam ediyor. Buzulların erimesiyle birlikte denizdeki su seviyesinin artmasına yol açıyor. Küresel ısınmanın tüm Dünya’da görülen etkilerini de belirten Ürez, “Kışın sıcaklıklar artıyor. İlkbahar erken geliyor, sonbahar gecikiyor. Hayvanların göç dönemi değişiyor” şeklinde konuştu.
Türkiye’de iklimin Güney’den Kuzey’e doğru değiştiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Çoşkun Erüz, “ Bizim bölgemiz Akdeniz karakterini taşımaya başlarken Akdeniz bölgesinde de çöl karakteri yerine almaya başladı. Küresel ısınmanın önemli etkinlerinden birisi de kuşakların kayması sonucu, yağmur kuşağı kuzeye doğru genişleyecek” diye konuştu.
Küresel ısınmanın Trabzon üzerindeki etkilerine de değinen Erüz, “Trabzon’da yıllık sıcaklıkta bir artış var, bu nedenle sellerde aktif olarak devreye giriyor. Artık Trabzon’da çamur yağmurları yağmaya başladı. Kışlar çok sıcak geçmeye başladı” ifadelerini kullandı.