Çevrecilere kötü haber: Rize ve Artvin'de...

Yapılması planlanan HES'ler iin ÇED olumlu kararı verildi.

Rize’nin Fındıklı ile Artvin’in Arhavi ilçelerini kapsayan ve iki ayrı alanda yapılması planlanan; ancak Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantıları protestolar nedeniyle yapılamayan Taşdibi Hidroelektrik Santral (HES) Projesi için 'ÇED olumlu' kararı verildi. HES yapımının önünü açan karar, çevrecilerin tepkisine neden oldu.


Rize’nin Fındıklı ilçesi Çağlayan Vadisi ile Artvin’in Arhavi ilçesini kapsayan ve iki ayrı alanda yapımı planlanan Taşdibi HES Projesi için 2015 yılının Temmuz ayında bir gün arayla Halkın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecine katılım toplantıları düzenlenmişti. Projeye karşı çıkan her iki ilçenin sakinleri, toplantıyı eylemlerle protesto etmişti. Kadınların tepkisinin damga vurduğu eylemlerde Fındıklı ilçesindeki toplantıya katılan 68 yaşındaki Melahat Alişan, binadan ayrılan ÇED heyetinin yolunu yere yatarak, kesmişti. Arhavi ilçesinde kendilerine ‘Kadın Atmacalar’ adını veren grup da türkülerle karşıladığı ÇED heyetini hem alkışlarla hem de 'yuh' sesleriyle uğurlamıştı.



‘ÇED OLUMLU’ KARARI VERİLDİ

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, daha önce yapamadıklarına dair tutanak tuttukları ÇED toplantısına ilişkin kararını açıkladı. Rize Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün internet sitesi üzerinden yapılan açıklamada, 14.80 megawatt gücündeki Taşdibi HES Projesi için ÇED sürecinin, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu'nca yeterli bulunup, kabul edildiği duyuruldu. Açıklamada kabul edilen ÇED raporuna yönelik 10 günlük askı süresi içerisinde itiraz edilebileceğine de yer verildi.



'KİMSENİN YASA, HUKUK TAKTIĞI YOK'

Fındıklı Derelerini Koruma Platformu Sözcüsü Hüseyin Acar, tepkiler nedeniyle daha önce 2 kez yaptırmadıkları toplantılarla ilgili ÇED raporunun onaylandığını öğrendiklerini belirterek, yapılamayan toplantıların raporlarının nasıl onaylandığını sordu. Yaşam alanlarını savunmaya devam edeceklerini vurgulayan Acar, “Yaşam alanlarımızı kim olursa olsun peşkeş çektirmeyeceğiz. Bu alanlar, zaten doğal SİT alanı; ama kimsenin yasa ve hukuk taktığı yok. Gelecek kuşaklara bırakacağımız bir toprağımız ve suyumuz var; ama toprağımıza ve suyumuza göz diktiler. Kime, neye hizmet ediyorlar? ÇED raporunun iptali için hukuki yollara başvuracağız. 11 yıldır yaptığımız gibi mücadelemiz sonuna kadar sürecek” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri