Trabzon'un Araklı ilçesinde, eşini döverek yaraladığı gerekçesiyle çarptırıldığı 5 aylık hapis cezasını Denetimli Serbestlik Uygulaması kapsamında Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde çaycılık ve temizlik yaparak çeken İsmail Şahin, kurum yetkililerinin beğenisini kazanınca cezasının ardından işe alındı.
İlçenin Merkez Mahallesi'nde oturan 7 çocuk sahibi İsmail (56) ve Fatma Şahin (53) çifti, bir süre önce ilçedeki polis merkezi önünde tartıştı. Bu sırada İsmail Şahin eşine Tokat attı. Polislerin müdahale ettiği olayın ardından İsmail Şahin hakkında Araklı Sulh Ceza Mahkemesinde eşini döverek, kasten yaraladığı gerekçesiyle dava açıldı.
Yargılama sonunda Şahin'e verilen 5 ay hapis cezası, ceza miktarı, sanığın sosyal ve ekonomik durumu göz önünde bulundurularak Denetimli Serbestlik Uygulaması kapsamında bir kamu kurumunda ücretsiz çalışma cezasına dönüştürüldü.
İsmail Şahin, Yargıtayın kararı onamasından sonra Araklı Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde 5 ay süreyle ücretsiz çaycılık ve temizlik yaparak cezasını tamamladı. Bu sırada kurum yetkilileri ile çalışanlarının beğenisini kazanan Şahin, cezasının ardından aynı kurumda sigortalı ve maaşlı olarak işe alındı.
Yaklaşık 8 aydır bu kurumda çaycılık ve temizlik yaparak geçimini sağlayan İsmail Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedikodular nedeniyle tartıştığı eşini dövdüğü için kendisine verilen cezayı Araklı Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde çalışarak çektiğini ardından da iş bulmak için İstanbul'a gitmeye karar verdiğini belirtti.
Bu sırada kurum yetkililerinin talebiyle Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde maaşlı olarak işe başladığını dile getiren Şahin, "Yaklaşık 3-4 yıldır işsizdim, bu ceza benim için ödül oldu. Artık iş sahibiyim ve ailemi geçindirebiliyorum. Çaycılık, temizlik yapıyorum, kaloriferin yakılmasına yardımcı oluyorum" dedi.
"Bir daha eşimi dövmem"
İsmail Şahin, cezanın kendisine ders olduğunu, eşini bir daha dövmeyeceğini dile getirerek, "Hatalı olan bendim. Çalışmamdan eşim de çocuklarımda memnun. Şimdi evimde huzursuzluk yok" diye konuştu.
Denetimli Serbestlik Uygulamasının faydalı olduğunu söyleyen Şahin, "Ceza alan insanların topluma kazandırılması lazım. Bunda ceza alanların tutumu da önemli. Çalıştıkları kurumda insanlara saygı gösterip, onların sevgisini kazanmalılar. Ben de öyle yaptım. Ceza olmasaydı belkide halen işsizdim, şimdi kafam rahat" dedi.
Görevini iyi yaptığı için işe alındı
İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü İlhan Selçuk ise kurumlarında 5 kadrolu personel ile yaklaşık 40 usta öğreticinin görev yaptığını belirtti. Cezası nedeniyle kurumlarında bir süre ücretsiz çalışan Şahin'i, görevini iyi yaptığı için işe aldıklarını vurgulayan Selçuk, "Cezasının ardından 8 aydır burada temizlik, çay dağıtımı, kaloriferin yakılması gibi birçok konuda bize yardımcı oluyor. Maaşı ve sigortası ödeniyor, bir ay sonra kadrolu olacak" dedi.
Denetimli Serbestlik Uygulamasının faydalarına işaret eden Selçuk, "Ceza alan insanların sosyal çevre içinde değiştiğini gördük. İsmail Beyin bize uyum sağlaması çok kolay oldu. Olumsuz bir ortamda olsaydı oraya ayak uyduracaktı. Bu nedenle uygulama faydalı" diye konuştu.