CHP Milletvekili Bektaşoğlu: Fındık Karadeniz'in sembolüdür, namusudur

CHP Milletvekili Bektaşoğlu, fındık üreticilerinin fiyat mağduriyetinin acilen giderilmesi gerektiğini söyledi.

HABER61 / ÖZEL HABER / SELAY SAYKAL


CHP Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu, bölge halkının kitlesel bir tepkisi haline dönüşen ındık için adalet eylemi ve fındık üreticilerinin fiyat konusundaki beklentisi hakkında konuştu.


2 gün önce başlatılan 'Fındık için Adalet Yürüyüşü', bugün Giresun’da düzenlenen 'Fındık İçin Adalet Mitingi'yle sona erdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı 'Fındık İçin Adalet Mitingi’ ve fındık üreticilerinin beklentisi hakkında Haber61'e açıklama yapan CHP Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu, fındık üreticilerinin fiyat konusundaki mağduriyetinin giderilmesi için acilen yeni bir devlet politikası izlenmesi gerektiğini söyledi. 

"ÜRETİCİLERİMİZİN GELECEĞİ İÇİN"

Giresun Milletvekili Bektaşoğlu, fındığın Karadeniz Bölgesi'nin sembolü olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: "Bizim fındıkla ilgili yaptığımız mitingdeki amacımız partiler üstü bir olay. Bu CHP yada başka bir partinin yaptığı bir olay değil. Bu bütün Karadeniz halkının ve sivil toplum kuruluşlarının katılımlarıyla bu bölgenin tek ürünü olan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin tarımsal ürünleri içerisinde başta yer alan milli ürünü olan fındık için sesimizi duyurmaya çalıştık. Üreticilerimiz, bölgemiz ve Karadeniz halkı adına, 515 bin fındık üreticisi adına sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Pazartesi günü Ordu'da başladık ve bugün Giresun'da saat 18.00'de Genel Başkanımız'ın katılımıyla sonlandırdık. Çok büyük bir katılım oldu. Sivil toplum kuruluşları ve üreticilerimiz, fındık üreticilerinin, emekçilerinin hakkı için, fındığın geleceği için hep bir ağızdan seslendi. Miting çok coşkulu oldu. Fındığa adalet yürüyüşü ve mitingi için halkımızdan çok olumlu tepkiler aldık." 

"TABAN FİYAT 14 LİRA OLMALI"

Fındığın Türkiye'deki en önemli ihraç ürünlerinden biri olduğunu vurgulayan Bektaşoğlu "Türkiye’de üretilen 30-40 tane tarım ürünleri içinde Türkiye’de en çok döviz kazandıran milli bir ürün. 515 bin üreticimiz var. 8 milyon kişi direkt ve en direkt kişi fındıkla uğraşıyor ve ayrıca 6 tane ilimizin ekonomik anlamda çarkı tamamen fındıkla dönüyor. Bölgemizde şöyle bir hikaye vardır; bizde her şey fındığa endekslidir. Kız evlendirilecekse fındıktan sonra, ev alacaksanız fındıktan sonra, araba alacaksanız fındıktan sonra. Bizde yapılacak herşey fındıktan sonraya ertelenir. Bu biz Karadenizliler için milli bir semboldür, namustur. Bugün Doğu Karadeniz bölgesinde fındığımızın maliyeti 8 buçuk – 9 Türk lirasıdır. Ama devletin fındığa verdiği fiyat da o civarda. Hiçbir kar getirisi olmuyor. Fakat üretim maliyeti çok yüksek ve böyle üretim maliyeti çok yüksek olan fındığa böyle bir fiyat uygun görülür mü? Fındık gibi kutsal bir ürüne böyle bir fiyat denir mi? Taban fiyatın 14 lira olmasını istiyoruz. Geçen seneki fiyat 10 buçuk liraydı bu seneki fiyat da 10 buçuk lira diye açtılar ama bugün piyasada fındık fiyatı 8 lira. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bundan sonra fındık için güzel bir devlet politikası olmasını istiyoruz. Fındık bu bölgenin ve ülkenin çok önemli bir mahsulüdür. Kimse fındık ile üreticiyi vurmasın." dedi. 
 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri