Trabzon Kız Teknik ve Olgunlaşma Enstitüsü Okul Müdürü Karagöz: ''El örgüsü oyuncaklar, doğal ve sağlıklı oldukları için anne babalar tarafından özellikle tercih ediliyor''
Prof. Dr. Çan: ''İçeriğini bilmediğimiz ve özellikle kurşun içeren oyuncaklar aileler tarafından tercih edilmemelidir''
Trabzon Kız Teknik ve Olgunlaşma Enstitüsü, farklı malzeme ve materyallerin kullanıldığı eşyalar yerine, tamamıyla organik, elde dokunan oyuncaklar yapıyor.
Trabzon Kız Teknik ve Olgunlaşma Enstitüsü Okul Müdürü Nurgül Karagöz,yaptığı açıklamada, organik üretimin dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ön planda olduğunu belirtti.
Karagöz, amaçlarının insan sağlığını tehdit eden unsurları ortadan kaldırıp, kanserojen ürünleri, boya maddelerini içeren farklı malzeme ve materyallerin kullanıldığı eşyalar yerine, tamamıyla organik, sağlığa dost olan ürünlerin üretimini sağlamak olduğunu ifade ederek, ''Dolayısıyla bu amaç doğrultusunda bir proje hazırlayarak el örgüsü oyuncak üretimine başladık'' dedi.
'Oyuncağım Sağlıklı Ben Sağlıklıyım' adlı projeyi 5 yıl önce hayata geçirdiklerini vurgulayan Karagöz, ''Proje başlangıçtan itibaren özellikle aileler tarafından büyük ilgi gördü. Bu nedenle projeyi aralıksız sürdürüyoruz. Oyuncakların hazırlanmasında 15 kişi görev yapıyor. Ürettiğimiz oyuncakları belli bir ücret karşılığında satıyoruz'' diye konuştu.
Karagöz, daha önce kısıtlı şekillere bürünen el örgüsü oyuncakların, şimdilerde çok çeşitli biçimler verilerek çocuklara ve ailelerine sunulduğunu da ifade ederek, şöyle devam etti:
''Yapılmak istenen figürün genel kalıbı tığla ya da şişle örülüyor, birleştirme noktalarından iğneyle dikilerek birleştiriliyor, içi tamamen organik malzemelerle doldurularak genel hatları ortaya çıkarılıyor. Son işlem olarak da ağız burun gibi detaylar yapıştırılarak figür tamamlanmış oluyor. Ortaya da bu birbirinden şahane tasarımlar çıkıyor.''
Hedef kitlelerinin öncelikle aileler olduğunu vurgulayan Karagöz, şunları söyledi:
''Biz atölyemizde tamamen organik olarak üretilmiş örgü oyuncak tasarımları yapıyoruz. Yani çocuklar için üretiyoruz ama anne ve babaları hedef kitle olarak görüyoruz. Çünkü oyuncağı çocuğa sunan ailesi oluyor. El Örgüsü oyuncaklar, sağlıklı bir malzemeden meydana gelmesi nedeniyle aileler tarafından özellikle son dönemlerde daha çok tercih ediliyor. Bu oyuncaklar uzun yıllar kullanılarak, nesilden nesile aktarılabiliyor.''
-''Aileler oyuncak seçiminde çok hassas davranmalı''-
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gamze Çan ise çocuğun fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişimi için oyuncakların çok önemli olduğunu söyledi.
Oyuncakların, çocuğun hayatını biçimlendirecek bir işleve sahip olduğunu belirten Çan, ''Ailelerin çocukları için oyuncak seçimi yaparken çok hassas davranmaları gerekiyor. Çocuklar oyuncaklarla sadece oyalanmıyor, oyuncaklar sayesinde bazı duygu ve düşüncelerini aktarıyor. Özellikle küçük yaşlarda onlara zarar vermeyecek oyuncakların seçilmesi gerekiyor. Yanlış oyuncak seçimi, çocukların üzerinde olumsuz etki yaratabilir'' dedi.
-''Bazı oyuncaklar sağlık açısından zararlı''-
Çan, ailelerin çocukları için oyuncak alırken sağlık açısından da bir değerlendirme yapmaları gerektiğini ifade ederek, ''Oyuncaklar çocukların güzel zaman geçirmesini sağlayarak, zihinsel ve fiziksel gelişimine yardımcı olur.
Ama bazı oyuncaklar diğerlerine göre sağlık açısından daha güvenlidir. İçeriğini bilmediğimiz ve özellikle kurşun içeren oyuncaklar aileler tarafından tercih edilmemelidir. Çünkü kurşun ciddi anlamda zehirlenmelere sebebiyet verebilir. Bu zehirlenmelerde böbreğe zarar verebilir, öğrenmede ve büyümede gecikmeye neden olabilir'' diye konuştu.
El örgüsü oyuncakların sağlık açısından diğer oyuncaklara oranla fazla risk taşımadığını vurgulayan Çan, ''El örgüsü oyuncaklar, yapıldığı malzemenin bilinmesi nedeni ile sağlık açısından riskleri daha düşük olan oyuncaklar. Hem sağlıklı olması hem de sıcak dokunma duygusunu geliştirmesi açışından bu yüzden tercih ediliyor. Aynı zamanda çocuğun yaratıcılığını kullanması açısından da çok önemli'' dedi.