D. Karadeniz çığ bölgesi değil ama...

Trabzon Tenis Dağcılık ve Kayak İhtisas Kulübü (TEDAK) Başkanı Sevgi Gültekin, Doğu Karadeniz'in çığ bölgesi olmamasına rağmen dağlık ve engebeli yapısından dolayı kışın oluşabilecek çığ felaketine karşı kişisel tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. G

Trabzon Tenis Dağcılık ve Kayak İhtisas Kulübü (TEDAK) Başkanı Sevgi Gültekin, Doğu Karadeniz'in çığ bölgesi olmamasına rağmen dağlık ve engebeli yapısından dolayı kışın oluşabilecek çığ felaketine karşı kişisel tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.
 
Gültekin,  yaptığı açıklamada, çığ düşmesinin hava şartları ve eğimle bağlantılı olduğu belirterek, bölgede kar yağdıktan sonra bir anda ısınan havanın çığ riskini tetiklediğini anlattı.
 
Doğu Karadeniz'in engebeli bir yapıya sahip olduğuna işaret eden Gültekin, çığın, havanın ısınmasıyla karın alttan erimeye başlayarak kar kütlesinin yamaçlardan aşağıya doğru kopması sonucunda meydana geldiğini belirtti.
 
TEDAK üyesi 10 dağcının yaklaşık 6 yıl önce Torul ilçesine bağlı Zigana Dağı'nda çığ düşmesi sonucu hayatını kaybettiğini hatırlatan Gültekin, "O gün 17 kişi yola çıktık ve 7 kişi geri döndük. Dağcılarımızdan 8'i kayak yapmak istiyordu ama o gün Zigana Dağı'nda kayak yapacak kadar kar yoktu. Kürtük halinde karlar vardı, o nedenle dağcılarımız kayacak yer olmadığı için sürekli kullanılan Kadırga Yolu'nda yürüdüler. Yürüyüş sırasında da yolun sol tarafındaki yamaçtan gelen kar kütlesi kopuyor ve arkadaşlarımızı aşağı doğru sürüklüyor. Olay saniyeler içerisinde gerçekleşti" diye konuştu.
 
- "Kış şartları mutlaka gözden geçirilmeli"
 
Yaşadıkları bu çığ felaketine kadar Doğu Karadeniz'de çığ haritası çıkarılmadığını belirten Gültekin, birkaç gün önce de Çaykara ilçesinde meydana gelen çığın kendilerini çok üzdüğünü söyledi.
 
Gültekin, çığ felaketine karşı kişisel tedbirlere önem verilmesi gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
 
"Yürüyüş yapanların, bölge halkının ve yüksek bölgelerde çalışan işçilerin çığ riskine karşı tedbirli olmalarını öneriyorum. Yürüyüş parkurlarının da artık çok fazla incelenmesi gerekiyor. Karın çok olduğu yerlerde ne olacağı belli olmayacağı için kış şartları mutlaka gözönüne alınmalı. Bu tarz faaliyetlerde bulunan insanlar, 'çığ olmaz' demesin ve mutlaka tedbirlerini alsınlar" ifadelerini kullandı.
 
Bölgede birçok tehlikeli parkurun olduğuna dikkati çeken Gültekin, bölgede kış aylarında çığ riskine karşı vatandaşların tedbir almalarını, yürüyüş yapanların da özellikle karın az olduğu ağaçlık ve ormanlık alanlar ile düz yamaçları tercih etmesini istediklerini vurguladı.
 
- "Dikkat ederek çığdan kurtulabiliriz"
 
TEDAK Yönetim Kurulu üyelerinden Aydın Atasoy da Doğu karadeniz'in engebeli yapısı ve yüksek dağları nedeniyle zaman zaman çığ olaylarının yaşandığını anlattı.
 
Bölgede ufak çaplı çığların sürekli yaşanabileceğini belirten Atasoy, "Çığ, sürekli olacaktır ama bundan bizim zarar görmememiz lazım. Bunu engellemek için de bireysel tedbirlerin alınması önemlidir. Özellikle kışın kar yağdıktan sonra havanın aniden ısındığı zamanlarda dağlara gitmemek gerekir" dedi.
 
Atasoy, bölgede çalışan işçiler ve köylülerin de risk altında olduğunu vurgulayarak, "Riskli bölgelerde çalışmamak gerekiyor. Özellikle çığ açısından riskli olan bölgelerde farkında olmadan giden çok sayıda vatandaş var. Özellikle hayvan otlatmak için giden yüksek kesimde çalışan köylülerimiz var. Dikkat ederek çığdan kurtulabiliriz" ifadelerini kullandı.
 
Çaykara'da çığın meydana geldiği arazinin de dik bir alan olduğuna dikkati çeken Atasoy, çığın yüksekten geldiği için insanları dere yatağına sürüklediğini, yeni bir çığ riskine karşı da alanda bulunan vatandaşların dikkatli olması gerektiğini kaydetti.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri