Harita Mühendisi Hilmi Güzel, Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunun 2007 yılında yürürlüğe girdiğini belirterek bu değişiklikle 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun bazı maddelerinin değiştiğini hatırlattı.
Yapılan değişikliğin ardından kat irtifakı yapılmış apartman dairelerinin en geç Kasım 2009 sonuna kadar kat mülkiyetine geçmesinin zorunluluk haline getirildiğini kaydeden Güzel, "Bu tarihe kadar söz konusu yükümlülüğünü yerine getirmeyen, yani kat mülkiyetine geçmeyen taşınmaz mal sahipleri her bir bağımsız bölüm için bin TL idari para cezası ödeyeceklerdir. Bu süre zarfında kat mülkiyeti yaptırmamış olan apartmanların, kaçak yapı muamelesi göreceği de maliklerce bilinmelidir. Halkımızın gecikmeden dolayı doğacak bu cezaya maruz kalmaması için taşınmazlarını hızlı bir şekilde ve çok daha az bir bedelle kat mülkiyetine geçirmeleri gerekmektedir" dedi.
KAT MÜLKİYETİ KONUSUNDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSULAR
Kat Mülkiyeti Kanununda yer alan ve kat mülkiyeti kurmak için bazı hususların fiziki olarak gerçekleşmesi gerektiğini belirten Güzel, bunları şu şekilde sıraladı:
"Ana yapı tamamlanmış olmalıdır. Kat mülkiyeti ancak tamamlanmış yapılar üzerinde kurulabilir. Bölümler bağımsız olmalıdır. Bağımsız olmaktan kasıt, bölümün başlı başına müstakilen kullanıma elverişli olmasıdır. Ana yapı kargir olmalıdır. Kat mülkiyeti yapılmak istenen yapının tümünün kargir olması gerekmektedir. Ahşap veya toprak yapılarda kat mülkiyeti kurulamaz. Kargir olmaktan kasıt binanın iskeletinin beton veya çelikten inşa edilmiş olmasıdır."
Daire almış vatandaşların tapularının kat mülkiyeti mi yoksa kat irtifakı mı olup olmadığını kontrol etmeleri gerektiğini vurgulayan Hilmi Güzel, "Eğer kat irtifakı tapusuysa kat mülkiyetine geçmeleri gerekir. Aksi halde yukarıda belirttiğimiz süre sonunda idari para cezası ödemek zorunda kalacaklardır. Kat mülkiyeti tapusu olması durumunda herhangi bir işlem yapılmasına gerek yoktur" diye konuştu.
"KARMAŞIK TEKNİK İŞLEMLER GEREKTİREN BU İŞLEM İÇİN KONUNUN UZMANINA GİTMELİSİNİZ"
Kat mülkiyeti tapusunun bir dizi teknik işlemden oluştuğuna dikkat çeken Güzel, "Bu işlemlerin kat maliklerince yürütülmesinde karşılaşacakları zorluklar karşısında işlemlerini serbest harita büroları aracılığıyla yaptırmaları malikler için yararlı olacaktır. Bu teknik işlemler uzun bir süre aldığından, kat mülkiyetine yapacak olan taşınmaz sahipleri sürenin bitim tarihi olan Kasım 2009 tarihini beklememeleri gerekmektedir" şeklinde konuştu.