Demiryolu CD'si dağıtılıyor!

Valilik toplantı salonunda yapılan toplantıda konuşan Vali Enver Salihoğlu, 2010 yılında Gümüşhane’de kamu kuruluşlarının 717 milyon 664 bin TL’lik proje tutarlı işi bulunduğunu, öngörülen ödenek miktarının 119 milyon 689 bin TL, dönem sonu harcamasının i

Valilik toplantı salonunda yapılan toplantıda konuşan Vali Enver Salihoğlu, 2010 yılında Gümüşhane’de kamu kuruluşlarının 717 milyon 664 bin TL’lik proje tutarlı işi bulunduğunu, öngörülen ödenek miktarının 119 milyon 689 bin TL, dönem sonu harcamasının ise 111 milyon 180 bin TL olduğunu ifade ederek bu işlerde nakdi gerçekleşmenin yüzde 92, fiziki gerçekleşmenin ise yüzde 84 oranında olduğunu söyledi.

Sektörler bazında en fazla yatırımın 56 milyon 354 bin TL ile ulaştırma sektöründe gerçekleştiğini belirten Vali Salihoğlu, toplam 141 projeden 77’sinin bitirildiğini, 16 projeye ise henüz başlanamadığını söyledi.

Vali Salihoğlu, Gümüşhane’den geçmesi düşünülen demiryolu ile ilgili 1,5 yıl önce bu konuda ‘Gümüşhane’den neden demiryolu geçmelidir?’ şeklinde mütevazi bir çalışma yaptıklarını, Gümüşhane’nin verilerinin yer aldığı bu çalışmayı internet sitelerinde yayınladıklarını belirterek, bazı sivil toplum kuruluşlarına da gönderdiklerini söyledi. Bu konunun kamuoyunda az tartışıldığından yakınan Vali Salihoğlu, “İnternet heveslilerinin, bazı meraklıların yaptığı çalışma ve haberler yanıltıcı sonuçlar doğuruyor. O nedenle bunun gerçek kamuoyunda daha iyi bir şekilde tartışılması ve kamuoyu oluşturulmasında fayda var. Hiçbir bilimsel değere, araştırmaya dayanmayan duyuru ve bildiriler insanları yanıltıyor. Bunların önüne geçmek için gerçek bilgilerin ortaya serilmesi, konulması zaruriyeti vardır” dedi.

Demiryolu konusunun tamamen teknik bir konu olduğuna da değinen Vali Salihoğlu, bu yapılan incelemelerde coğrafyanın, fiziki yapının izin verdiği en iyi ve en verimli yerden ama mutlaka demiryolunun Gümüşhane’den geçmesini umut ettiklerini de sözlerine ekledi.

AYDIN’DAN BÖLGE MÜDÜRLERİNE SERZENİŞ

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Doç. Dr. Kemalettin Aydın ise Bölge müdürlüklerine, “Bölge müdürlükleri belediye sınırları içinde bulunduğu illerin bölge müdürlüğü ve o illerin il müdürlüğü değil. Doğal olarak da eşit yüzde ve eşit sevgi ile davranılmasını istirham ediyorum” diye serzenişte bulunarak “Özellikle orman ürünlerinin en yüksek oranda üretildiği işletmenin Torul Orman İşletme olduğunu biliyorum. Bölgeye gelen bütçe harcamasının da bu anlamda işletmenin sınırları içerisinde bu ile yapılmasını daha önce söylemiştik tekrar söylemekten de geri durmayacağız” diye konuştu.

Doğu Karadeniz Turizm Master Planı doğrultusunda hükümetin 8 ile 1’er milyon TL ödenek gönderdiğini, geri kalan ödeneklerin arkasının geleceğini belirten Milletvekili Aydın, “Doğu Karadeniz’in tümünü ilgilendiren bu proje ilimizi de çok ilgilendiriyor. İlimizin gelecek dönem içerisindeki hem istihdamını, hem ekonomik kalkınmasını hem de göçün geri dönüşüne katkı sağlayacak olan projeden Doğu Karadeniz’de ki 8 il arasında en fazla yol ağı olarak Gümüşhane yararlanıyor. Bu proje ile bugün Gümüşhane’den geçen 79-80 bin turistin, 500 bin 1 milyona ulaşması hedefleniyor” şeklinde konuştu.

İNTERNET’TE DEMİRYOLU TARTIŞMALARINA CEVAP

Son günlerin tartışmalı konularından birisi olan “demiryolu” konusuna ayrı bir vurgu yapan Milletvekili Aydın, bu konunun sürekli internette tartışıldığını, belirterek şunları söyledi:

“İlimizin 130 yıla varan beklentilerinden bir tanesi de Demiryolu. 2009 yılı Kasım ayında DLH tarafından ihalesi yapıldı. Trabzon-Tirebolu-Gümüşhane-Erzincan devlet demiryolu proje ihalesi yapılmıştır. Kamu İhale Kurumu’nun internet sayfasından çıkan Trabzon-Tirebolu-Gümüşhane-Erzincan devlet demiryolu hattı yaklaşık 322 kilometredir. İhaleyi alan firma 480 gün içerisinde çalışacak. Doğu Karadeniz’de başka bir devlet demiryolu proje ihalesi söz konusu değildir. Ama maalesef böyle bir süreç sürdürülüyor. Bu proje çalışma sonuçlanınca proje uygunluk göstermezse buna diyebileceğimiz bir şey yok. Biz de doğal olarak fizibilite çalışmasının sonucunu bekliyoruz.”

Toplantıda konuşan Milletvekili Prof. Dr. Yahya Doğan da demiryolu ile ilgili çeşitli spekülasyonların yapıldığını, toplumda bir bilgi kirliliği oluştuğunu ifade ederek “ Demiryolu konusunda üst düzey yetkililerle görüştük. Çalışmalar henüz etüt aşamasında. Mutlak suretle demiryolunun Gümüşhane’den geçmesini istiyoruz fakat ‘kesinlikle geçecek’ demek de yanıltıcı olabilir. Sayın Bakanımıza da bu konu iletildi. O da çok müsbet bakıyor. Demiryolu projesinde asıl amaç Doğu Anadolu’nun Trabzon Limanı’na açılmasıdır. Hayırlı bir projedir ama biraz zaman istiyor” ifadelerini kullandı.

GÜMÜŞHANE'DE KARAYOLU ÇALIŞMALARI

Gümüşhane’de kuruluşlar bazında en fazla yatırımı yapan Karayolları 10. Bölge Müdürü Zeynel Abidin Yeşil ise Gümüşhane çevre yolu ve bölünmüş yol çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Gümüşhane çevre yolu proje ihalesinin geçtiğimiz Aralık ayında yapıldığını fakat talipli olmadığını ifade eden Yeşil, 2011 yılı yatırım programında yer alan projenin Ocak ayında tekrar ihaleye çıkarılacağını belirterek, hastane, fen lisesi ve DSİ-TOKİ kavşaklarının da projelendirildiğini ve en kısa zamanda çalışmaların başlayacağını söyledi.

Trabzon’dan başlayan bölünmüş yol çalışmalarının Zigana dağı Köstere köyü yol ayrımından Gümüşhane şehir girişine kadar ve Gümüşhane-Kale arasındaki kısmın ihalesinin Ocak ayı sonunda yapılacağını ifade eden Yeşil, buralarda şantiyelerin açılarak çalışmaların başlayacağını kaydetti. Bayburt sınırına kadar olan bölümün ihale hazırlığının yapıldığını kaydeden Yeşil, ayrıca Pirahmet-Kelkit arasındaki 25 kilometrelik kısmın da ihale edildiğini sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri