Demiryolu Giresun'u da kapsasın

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Meclis Başkanı İbrahim Kara, "Hayati öneme sahip demiryolu projesinin Giresun'u da kapsamına alması, hatta Ordu'nun plana dahil edilmesi lokal kalkınmayı değil, bölgesel kalkınmaya önemli katkı sağlayacaktır." dedi.

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Meclis Başkanı İbrahim Kara, "Hayati öneme sahip demiryolu projesinin Giresun'u da kapsamına alması, hatta Ordu'nun plana dahil edilmesi lokal kalkınmayı değil, bölgesel kalkınmaya önemli katkı sağlayacaktır." dedi.

Giresun'da ulaşım altyapısının yetersizliğine dikkat çeken Kara, Giresun ve çevresinde ulaşımın sadece karayoluyla gerçekleştirildiğini, bu durumun ekonomik açıdan büyük bir yük oluşturduğunu belirtti.

"Bölgemizde ticaretin canlandırılması için Samsun-Sarp arasına demiryolu tesis edilmesi artık zaruri hale gelmiştir." diyen Kara, ikinci bir projenin ise GAP'ın Karadeniz Bölgesi'ne açılımı olduğunu ifade etti. Bunun için TR90 Çevre Düzeni Planı'nda gösterilen demiryolu projesinin Doğu Karadeniz'e öncelikle Giresun, Tirebolu-Torul üzerinden bağlanması gerektiğini hatırlatan Kara, "Görüldüğü üzere, her iki demiryolu projesi ile birlikte pazarlara ulaşım kolaylıkla sağlanacağı gibi, gerek ilimiz ekonomisi, gerekse bölge ekonomisi kazançlı çıkacaktır." görüşünü dile getirdi.

Giresun'un karayolu dışında başka bir ulaşım ağına sahip olmaması nedeniyle, Orta Asya ve Ortadoğu'ya ticari olarak açılımının mümkün olmadığını, bu noktada oluşturulacak demiryolu ağının önemli bir görevi yerine getireceğine işaret eden Kara bu konudaki görüşlerini şöyle dile getirdi:

"Bölgemizin Orta Asya ve Orta Doğu'ya olan mesafesi ticari manada avantaj teşkil etmektedir. Özellikle 1980 öncesi İran ile yapılan ticaretin bir dönem aksaklığa uğramasına rağmen bu potansiyele zamanla Orta Asya faktörünün de eklenmesi, bölgemize geniş bir ticari kapı aralamıştır. Son dönemde İran ile kurulan ticari diyaloglar bölgemiz avantajınadır. Yıllık 500 milyar Dolar ticaret potansiyeli olan İran ve Orta Asya pazarı, ülkemiz ve bölgemizin iştahını kabartmaktadır. Ancak karayolu dışında çok kullanışlı bir ulaşım ağının olmayışı İran ve Orta Asya potansiyelinin yeterli oranda kullanılamayışına sebep olmaktadır. Bu bakımdan Giresun Limanı başta olmak üzere bölge limanları ile bağlantılı bir demiryolu ağı, bölgenin ticari ve stratejik ihtiyaçlarına cevap verecektir."

Kars-Erzincan-Trabzon arası demiryolu projesinin fizibilite çalışmalarının başlatıldığını vurgulayan Kara bu konuda da şunları dile getirdi: "İhaleyi alan firma fizibilite çalışmalarını sürdürmekte ve işi 2010 yılı sonuna kadar bitireceği ifade edilmektedir. Şu an son aşamaya gelindiği öğrenilmiştir. Fakat son dönemde komşu illerde oluşturulan çalışma grupları demiryolu projesine müdahale etmenin mücadelesini vermektedir. Ancak şu da bilinmelidir ki, GTSO konuyu yakından takip etmektedir. Birden fazla güzergahın çıkacağı fizibilite çalışmalarının DLH Genel Müdürlüğü'ne geleceği ve demiryolu güzergahının burada tespit edileceği, bizzat Trabzon Ulaştırma Bölge Müdürlüğünce ifade edilmiştir. Edinilen bilgiye göre en doğru ve geniş kapsamlı projenin Gümüşhane-Tirebolu ve Trabzon hattı olduğu bilinmelidir. Kamuoyunda oluşan kanı Giresun'un proje dışında tutulma çabasıdır,fakat bu projenin bir ayağı mutlak Giresun'a bağlanmalıdır."

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri