RİZE’nin Güneysu İlçesi’nden geçen Güneysu Deresi ile aynı sudan beslenen bir alabalık çiftiğinde, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Su Ürünleri Fakültesi’nin deney balıklarının da bulunduğu binlerce balık öldü. Olaya dere üzerinde yapımı süren hidroelektrik santrali (HES) projesi kapsamında inşa edilen istinat duvarlarının yapımında kullanılan çimentoya katılan bir kimyasal madde sızıntısının yol açtığı iddia edildi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.
Bu sabah saatlerinde Güneysu Deresi üzerinde, aralarında sazan ve alabalıkların yer aldığı çok sayıda ölü balık görenler, durumu yetkililere bildirdi. Aynı suyla beslenen Dört Mevsim Alabalık Çiftliği’nde de aralarında yarım metre boyunda ve 3 ila 5 kilo ağırlığındaki anaç türlerinin de yer aldığı 2 bin 500’ün üzerinde balığın öldüğü saptandı.
RTEÜ Su Ürünleri Fakültesi’nin çiftlikte bulunan deney balıkları da telef oldu. Olayın ardından Devlet Su İşleri yetkilileri bölgeye gelerek toplu balık ölümleri ile ilgili inceleme başlattı. Balık ölümlerine dere üzerinde yapımı süren HES projesi kapsamında dere kenarına yapılan istinat duvarlarının inşasında kullanılan çimentoya katılan bir kimyasal madde sızıntısının yol açtığı ileri sürüldü.
BAŞBAKAN’IN YAKIN DOSTU DA MAĞDUR
Alabalık çiftliğinde 2 bin 500’ün üzerinde anaç balığı telef olan ve 30 bin lira civarında maddi zararı olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın komşusu ve yakın dostu Bekir Çakmakçı da duruma tepki gösterdi. Çakmakçı, "2 bin 500’ün üzerinde anaç balığımız telef oldu. Gece dereye beton döktüler. O sırada dereye karışan çimento katkı maddesi suyla birlikte çiftliğimize geldi. Balıklarımız gitti. Öyle anaç balıklarımız vardı ki 4 binin üzerinde yumurta bırakıyordu" diye yakındı.
’DEREMİZİ KURTARALIM’
Yöre sakinlerinden Mehmet Yıldız da gece dereye zehir verildiğini öne sürdü. Yıldız, "Deremizi kurtaralım. Zehri dereye verdiler, balıkları katlettiler. Biz bu derede balık tutuyoruz, yüzüyoruz. Dere bizim hayatımız. Biz deresiz yaşayamayız" derken, Yılmaz Kenanoğlu da "Bu balıkların ölüm sebebi HES’lerdir. Başka söylenecek bir şey yok" diye konuştu.
BİNLERCE BALIĞIN HESABINI KİM VERECEK?
Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan da önceki gün Çayeli İlçesi’nde bugün de Güneysu’da toplu balık ölümlerinin yaşandığını belirtere, olaya HES projeleri sırasındaki beton dökümleri ve duvar çalışmaları sırasında kullanılan çimentoya katılan kimyasal bir maddenin yol açtığını öne sürdü. Şan, şunları söyledi:
"HES’ler için hazırlanan betonun kirli suları dereye bırakılıyor. Aslında bu suların önce dinlendirilmesi, bekletildikten sonra dereye bırakılması gerekir. Ama kontrolsüz bir şekilde dereye bırakılıyor. Derelerdeki canlı yaşamı tamamen ortadan kaldırıyorlar. Sadece balıkları değil deredeki diğer mikroorganizmalarda yok oluyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı bu derelerde bir tane balık tutan vatandaşa 600 lira para cezası keserken burada HES firmalarının ve beton santrallerinin öldürdüğü binlerce balığın hesabını kim nasıl verecek?"