Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, yurt dışındaki tanıtımlar sayesinde Doğu Karadeniz'i bu yıl 5 milyon turistin ziyaret ettiğini söyledi.
Kaldırım, bu yıl yöreyi ziyaret eden turist sayısının önceki yıllara göre arttığını belirterek, bunun turizm açısından ciddi bir ilerleme olduğunu ifade etti.
Tanıtım için turizm fuarlarına katıldıklarını anlatan Kaldırım, "Bugüne kadar Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika, Japonya, Çin, Gürcistan ve Suudi Arabistan’da fuarlara katılım sağladık. Bunlardan özellikle Dubai ve Suudi Arabistan’daki fuarlarda Körfez Bölgesi ve Arap dünyasının turizm alanında nabzının attığı fuar etkinliklerinde yer aldık" dedi.
Kaldırım, Körfez ülkelerinden gelen Arap turistlerin ağırlıklı olarak yüksek gelir grubundan ve yüksek turizm harcaması yapan turistler olarak tanındığını ifade ederek, bu nedenle dünyada başta Avrupa, Uzakdoğu ve Güney Asya ülkeleri olmak üzere bir çok ülkenin Arap pazarına yöneldiğini kaydetti.
Araplar'ın dünyada en çok ziyaret ettiği ülkelerin Türkiye, Malezya, Avrupa Birliği ve son dönemde Arap yarımadası olduğunu dile getiren Kaldırım, Arap turistlerin Türkiye'ye olan ilgisinin son 10 yılda yaklaşık 10 kat arttığını belirtti.
Kaldırım, Doğu Karadeniz'in turizme bağlı olarak geliştiğini dile getirerek, bölgenin ılıman iklimi, yağmurlu havası, yemyeşil ve dağlık olan cennet gibi doğasının yanında kültürel varlığı, canlı sosyal hayatı ve yemekleri sayesinde Arap turistlerin Türkiye’deki en önemli turistik destinasyonlarından biri haline geldiğini söyledi.
ARTIŞIN HER YIL KATLANARAK DEVAM ETMESİNİ BEKLİYORUZ
Yöreye gelen yerli ve yabancı turist sayısındaki artışta yurt dışı tanıtımların büyük etkisi olduğunu ifade eden Kaldırım, "Yurt dışındaki tanıtımlarımızın da etkisiyle bu yıl Doğu Karadeniz'i 5 milyon turist ziyaret etti. Bu artışın her yıl katlanarak devam etmesini bekliyoruz. Yöredeki turizmi geliştirmek için yurt dışında hedef pazarlara dönük tanıtımlarımızın sonucunu almaktan mutluyuz" diye konuştu.
Kaldırım, turizmin, özellikle kırsal bölgelerden şehir merkezlerine ve Doğu Karadeniz'den batıya olan göçü önlemede önemli bir araç olduğunu vurgulayarak, bunun kırsalda yaşamını sürdüren insanlara da önemli ölçüde ekonomik katkı sağladığını söyledi.
Yöredeki turizm mevsiminin 4 - 5 ayla kısıtlı kaldığını belirten Kaldırım, turizmi yılın tamamına yaymak için projeler geliştirdiklerini anlattı.