Doğu Karadeniz Belediyeler Birliği (DKBB) tarafından 23 28 Temmuz 2009 tarihlerinde Rize Dedeman Otelde "Mahalli İdareler Personeli Eğitim Semineri" düzenlendi. Seminere, mahalli idarelerin (Belediyeler, Birlikler, Özel İdareler) başkanları, meclis ve encümen üyeleri ile diğer çalışanları katıldı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Doğu Karadeniz Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Halil Memiş yaptığı açılış konuşmasında Birliğin amaçlarından bir tanesi olan bölgenin tanıtılması ve turizmine katkıda bulunulması hususunun da dikkate alınarak hazırlanan Eğitim Semineri, bu yıl içerisinde Birliğimizin bölgemizde ülke geneline yönelik olarak düzenlenen ilk seminer olma özelliğini taşıyor dedi.
Konuşmasında yurtdışında bulunan Birlik Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'nun, başarı dilekleri mesajını da ileten Genel Sekreter Memiş, Birliğin amaçlarından, yürüttüğü faaliyetlerden ve bu tür eğitim seminerlerinden neler beklendiğinden ve birliğin faaliyetlerinden bahsetti.
Seminerin eğitim programı bölümü
"Belediye ve Birlik Başkanları İle Meclis Üyelerinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları, Mahalli İdarelerde Personel İstihdamı Esasları, Görevde Yükselme Yönetmeliği, Kişiler Arası İletişim ve Halkla İlişkiler, İç Kontrol Standartları Eylem Planı, Kamu Görevlilerinin Yargılanması Usulü, Kamu Zararlarının Tespit ve Tahsili Usulü" konuları üzerinde duruldu.
Seminerde Eğitimci - Konuşmacı olarak İçişleri Bakanlığı Kontrolörü Gazi SERT, KTÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Erdem TAŞDEMİR ve Doğu Karadeniz Belediyeler Birliği Genel Sekreteri ve İçişleri Bakanlığı Başkontrolörü Halil MEMİŞ yer aldı.
Seminerde Kamu Zararı konusu ile katılımcıları aydınlatan, İçişleri Bakanlığı Kontrolörü Gazi SERT; Kamu zararı 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun 71. maddesinde düzenlenmiş olup; tespit edilen kamu zararlarının tahsiline ilişkin usul ve esaslarda, 19 Ekim 2006 gün ve 26324 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile düzenlenmiştir. Ancak, memurların kullanımlarındaki taşınır ve taşınmazların korunması ve her an hizmete hazır halde bulundurulması için gerekli tedbirleri almamaları nedeniyle Devlete verdikleri zararlar ile kamu hukukuna tabi görevlerle ilgili olarak kişilere verdikleri zararlar hakkında, 657 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca yürürlüğe konulan Devlete ve Kişilere Memurlarca Verilen Zararların Nevi ve Miktarlarının Tespiti, Takibi, Amirlerinin Sorumlulukları, Yapılacak Diğer İşlemler Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanacaktır. Kamu zararı; kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasıdır. Kamu kaynağı; Borçlanma suretiyle elde edilen imkanlar dahil kamuya ait gelirler, taşınır ve taşınmazlar, hesaplarda bulunan para, alacak ve haklar ile her türlü değerlerdir. dedi.
Kamu Zararlarının Tespitine değinen Sert; Kontrol, denetim veya inceleme, Sayıştay'ca kesin hükme bağlama, Adlî veya idarî yargılama, konu başlıklarını açıkladı. Kamu zararının tespiti ve tahsilinde zamanaşımı konusunda da katılımcıları bilgilendirdi.
Kişiler Arası İletişim
KTÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Erdem TAŞDEMİR, katılımcılar ile sohbet edasında sunumunu gerçekleştirdi. Taşdemir sunumunda; İki kişi arasında yüz yüze gerçekleşen iletişim şeklidir. Kişiler arası iletişim genellikle kendiliğinden ve teklifsizdir. İletişimi gerçekleştirenler birbirlerinde sürekli geri bildirim alırlar. Roller görece esnektir. Çünkü taraflar nöbetleşe gönderici ve alıcı olarak iletişimde bulunurlar. Bu iletişimin gerçekleşmesi sırasında bireyler genellikle aynı fiziksel ortam içerisinde bulunurlar. Grup iletişimi de kişiler arası iletişimi etkileyen önemli bir faktördür. Örneğin aile bir gruptur ve bu grubun içerisinde kişiler arası iletişim gerçekleşmektedir. Grup içerisinde de alt gruplar oluşabilir ve de bunlar daha çok daha derin ilişki içerisinde olabilirler. Aynı grubun üyesi olan kişiler arasında mutlaka iyi ilişkilerin olması beklenemez. Örneğin sizinle aynı siyasal görüşte olanların oluşturduğu grubun içerisinde hoşlanmadığınız ve iletişim kurmak istemediğiniz kişiler olabileceği gibi sizin karşıt olduğunuz grup içerisinde yer alan fakat çok hoşlandığınız ve iletişim kurmak istediğiniz insanlar da olabilir. Karşıdaki insanla iletişim kurmaya nasıl başlanılacağı, iletişimin sürdürülüp sürdürülmeyeceğine karar vermeden önce diğer kişinin tutumlarının, duygularının kişilik yapısının hakkında bilgi sahibi olunması başarılı bir iletişim için gereken unsurlardandır. dedi.
Doğu Karadeniz Belediyeler Birliği Genel Sekreteri ve İçişleri Bakanlığı Başkontrolörü Halil MEMİŞ, Belediyelerin Görevleri, Belediyelerin Yetki ve İmtiyazları, Belediyelerin Organları, Meclisin Görev ve Yetkileri, Meclis Toplantıları, Gündem ve Meclis Kararlarının Kesinleşmesi, Görevde Yükselme Yönetmeliği, İç Kontrol Mali Denetim Eylem Planı, Memur, İşçi ve Sözleşmeli Personel İstihdamı, konularında bilgiler verdi.
Genel Sekreter Memiş den özellikle İç Kontrol Standartları Eylem Planı konusunda katılımcılar daha detaylı bilgi istediler. Bu talebin üzerine konu hakkında geniş açıklamalar yapan Memiş, katılımcıların her birine ışık tutacak Doğu Karadeniz Belediyeler Birliği eylem planının bulunduğu cd dağıttırdı.
Seminerin eğitim bölümünün oldukça başarılı geçtiği seminerde katılımcılar ders dışında da eğitimcileri bir an olsun boş bırakmayarak her fırsatı değerlendirmeye çaba gösterdi.
Sunumların ardından her bir konuşmacıya DKBB Genel Sekreteri Halil Memiş, tarafından katılımlarından ve katkılarından dolayı seminer anısına plaket verildi.
Seminerin ikinci aşaması bölge tanıtım gezileri
Seminer katılımcılarına sırasıyla, Trabzon Çaykara'ya bağlı Uzungöl, Trabzon Maçka'da bulunan Sümela Manastırı, Zigana Geçidi, Akçaabat İlçesi, Trabzon Merkezde bulunan Atatürk Köşkü ve Boztepe semti, Rize Çamlıhemşin Belediyesinin mücavir alanında bulunan Ayder Yaylasından oluşan iki buçuk günlük bir gezi yaptırıldı. Bu gezilere Trabzon Belediyesi, Vakfıkebir Belediyesi, Söğütlü Belediyesi, Yıldızlı Belediyesi, Pelitli Belediyesi, Beşikdüzü Belediyesi birer otobüs tahsis ederek katkıda bulundu. Gezilerde, gidilen her merkezde bölgemizin folkloründen ve son zamanlarda ünü ülkemiz sınırlarını aşan Kolbastı oyunundan örnekler sunuldu. Ayrıca yöremize has damak tatları olan yöremiz yemeklerinden örnekler katılımcıların beğenisine sunuldu.
Seminer programının veda gecesinde söz alan Genel Sekreter Memiş, Seminer süresince, Birliği yalnız bırakmayarak destek ve ihtiyaçlarına cevap veren başta Trabzon Belediyesi olmak üzere, Gümüşhane Belediye Başkanlığına, Söğütlü Belediye Başkanlığına, Yıldızlı Belediye Başkanlığına, Pelitli Belediye Başkanlığına, Beşikdüzü Belediye Başkanlığına, Vakfıkebir Belediye Başkanlığına ve Vakfıkebir Gençlik Merkezi Müdürlüğüne teşekkür etti.