Doğu Karadeniz’de, başta Rize olmak üzere Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde 774 bin dekar alanda çay tarımıyla uğraşan 1 milyondan fazla üretici, Mayıs ayı içerisinde açıklanacak olan yaş çay fiyatını bekliyor.
Rize’de, Mart sonunda bastıran kar yağışı sonrası çay başta olmak üzere birçok tarımsal ürün ciddi zarar gördü. Havaların soğumasıyla yanan çaylık alanlar sıcaklarla yeniden filiz vermeye başladı. Nisan sonuna doğru yaş çay hasadının başlaması beklenirken üreticinin gözü Mayıs ayı içerisinde açıklanacak olan yaş çay fiyatına çevrildi. Soğuk havanın etkisiyle yanan çaylarında ürün kaybı yaşayabileceklerini ifade eden üreticiler, Hükümetten kendilerini tatmin edici bir fiyat bekliyor.
Çay üreticisi Yüksel Öksüz, “Mart ayı içerisinde filizlenmeye başlayan çaylarımız, ay sonunda Yağan kar sonrası yandı. Bu ay havalar sıcak gidiyor. Çaylarımız yeniden filizlenmeye başladı ancak ürün kaybı yaşayabiliriz. Gübre fiyatları çok pahalı. Çay kampanyasına hazırlanırken birçok masrafımız oluyor. Yaş çay kilogram fiyatının 1,50 liranın üzerinde olmasını talep ediyoruz.” dedi.
Bir başka üretici Ismet Ergün ise “Tek geçim kaynağımız çay. Çaya hak ettiği değerin verilebilmesi adına yetkililerin üreticiyi tatmin edici bir fiyat açıklamasını bekliyoruz. Çayın değeri 1,35 kuruş olmamalı. Üreticinin yaptığı maliyetler de hesaba katılarak daha yüksek bir fiyat verilmeli.” diye konuştu.
Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç de, oda olarak her yıl hükumetten talep etmek adına belirledikleri yaş çay kilogram fiyatı üzerinde çalıştıklarını, talep ettikleri fiyatı ay sonuna kadar kamuoyuna açıklayacaklarını söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, geçtiğimiz yıl yaş çay kilogram fiyatını 1,23 lira fiyat, 12 kuruşta destekleme olmak üzere 1,35 lira olarak açıklamıştı. Bakan Eker’in yeni yaş çay fiyatını Mayıs ayı içerisinde Rize’ye gelerek açıklaması bekleniyor.