Doğu Karadeniz umduğunu bulamadı

 Doğu Karadeniz Bölgesi, yeni çıkan teşvik yasasında umduğunu bulamadı.  Konuyla ilgili bir açıklama yapan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin 4. Bölge kategorisinden 3. Bölge kategor

 

Doğu Karadeniz Bölgesi, yeni çıkan teşvik yasasında umduğunu bulamadı. 
 
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin 4. Bölge kategorisinden 3. Bölge kategorisine düşürüldüğünü belirterek bölgenin 6. bölge kategorisine alınmasını talep ettiklerini söyledi. Gürdoğan, “Bilindiği üzere yeni uygulamaya konulan teşvik kanununda Doğu Karadeniz Bölgemiz ve özellikle Trabzon ili en az 6 bölge kategorisinde yer alması gerekirken, maalesef bu beklentisi sonuçsuz kalmış ve hatta Trabzon ili 4. bölge kategorisinden 3. bölge kategorisine düşürülmüştür. Doğu Karadeniz Bölgesi coğrafi ve ekonomik şartlar açısından Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi şartlarında olmasına rağmen, yeni teşvik yasasında daha az teşvik tedbirlerinin uygulandığı düşük kategoriye alınması bölge sanayileşmesine büyük darbe vurmuştur. Bölge olumsuz şartları nedeniyle yatırım yapacak sanayiciler açısından cazip olarak görülmeyen Doğu Karadeniz Bölgesi yeni teşvik yasası ile daha da zor duruma düşmüş bulunmaktadır” dedi.
 
Doğu Karadeniz’de son yıllarda hiçbir sanayicinin yatırım yapma kararı almadığına dikkat çeken Gürdoğan, “Sadece hidroelektrik santralleri yatırımları teşvik belgesi almakta, bunun dışında hiç bir yatırımcı açısından cazip olarak görülmemektedir. Oysaki 6 bölge olan en üst teşvik tedbirlerinin uygulandığı bölge kategorisinde bulunan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde adeta yatırım patlaması yaşanmakta ve yatırım yapan sanayiciler çalıştıracak işçi bulamamaktan yakınmaktadır. Buna rağmen Doğu Karadeniz Bölgemizde yeterli özel sektör yatırımları alınamadığı için işsizlik her geçen gün çığ gibi büyümekte, bölge illerinin tamamı göç vermektedir. Bu nedenle, yetkililerin bu konuya ivedilikle sahip çıkarak, yeni teşvik yasasında Doğu Karadeniz Bölgemizin 6. bölge kategorisine alınmasını talep etmekteyiz. Bunun yanında, halen küçük ve orta ölçekli sanayici ve yatırımcılarımızın elinde tek can simidi olarak kalan 5084 sayılı istihdamın ve yatırımların teşviki yasasının uygulama süresi 31/12/2012 tarihi itibariyle sona erecek olması nedeniyle, yasanın uygulama süresinin yeniden en az 2014 yılı sonuna kadar uzatılmasını talep etmekteyiz. Bu yapılmadığı takdirde yok olma ile karşı karşıya kalen bölge sanayicilerimiz tamamen tükenme noktasına gelecektir” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri