Dünya'da gemi inşasında Türkiye'nin yeri

Türkiye’nin henüz süper tanker üretilebilecek kapasiteye sahip olmadığı ancak kimyasal madde taşıyan tanker ve konteyner gemisi üretiminde dünyada söz sahibi olduğu belirtildi.Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliğ

Türkiye’nin henüz süper tanker üretilebilecek kapasiteye sahip olmadığı ancak kimyasal madde taşıyan tanker ve konteyner gemisi üretiminde dünyada söz sahibi olduğu belirtildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Emre Peşman, gemi inşasında Türkiye'nin dünyadaki yeri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin henüz süper tankerler üretilebilecek kapasiteye ulaşamadığını ancak kimyasal madde taşıyan tanker üretiminde dünyada önemli yere sahip olduklarını belirten Peşman, “Dünyadaki gemi inşası sanayisine baktığımız zaman süper tankerler var. Türkiye olarak biz bunun neresindeyiz diye soracak olursanız, Türkiye olarak henüz o süper tankerleri hızlı bir şekilde üretebilecek kapasitede değiliz. Ancak dünyada gemi inşa sanayisinde önemli bir yerimiz var. Konteyner gemisi olsun, çimento, kimyasal tanker olsun bu alanlarda çok uzmanlaştık. Bu gemilerin üretiminde iyi yerdeyiz” dedi.

Son yıllarda mega yat üretimi konusunda da çok önemli mesafeler alındığına dikkat çeken Peşman, “Son zamanlarda özellikle yat, mega yat inşasında da çok önemli bir yer tutmaktayız. Özellikle Akdeniz Bölgesi’nde çok şirket firma var. Karadeniz Bölgesi’ne bakacak olursak destek gemileri, balıkçı gemileri hatta bazı mega yat gemilerinin yapımında uzmanlaşmış ihtiyacı karşılayabilecek yapıya sahibiz. Türkiye olarak da savaş gemileri konusunda önemli çalışmalarımız devam ediyor. Son zamanlarda kendi gemimizi ürettik. Bu açıdan gemi inşa sanayimiz krize rağmen iyi pozisyonda olması gereken pozisyonda. Karadeniz Bölgesi’nde önemli bir yetenek var. Denizciliğe önemli bir algı var. Biz bunu değerlendirerek burada turizm sektörüne yönelik, yatlar, mega yatlar, küçük tekneler üreterek ekonomiye katkı sağlayabiliriz. Amacımız proje yardımıyla bu ilgiyi artırarak yat üretimine ivme kazandırmak suretiyle bölgeyi hareketlendirmek” diye konuştu.



AB PROJESİ İLE KTÜ GEMİ İNŞA SEKTÖRÜNDE AKTİF ROL OYNAYACAK

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Hasan Ölmez de Sürmene Çamburnu'ndaki tersane yeriyle ilgili Avrupa Birliği’nden projelerin hayata geçirilmesiyle konusunda destek alacaklarını söyledi. Ölmez “Biz aslında bu projelere 3 yıl önce Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı'nın otoritesinde Trabzon Ticaret Sanayi Odası ve Tersane ortaklığında başlattık. İlk projemiz 'Karadeniz Tersanelerinde Yeni Çamburnu Tersanesi'nde üretim ve destek ve hizmet merkezi'. Bu merkezin içerisinde hepsinin tek tek alması gereken ama o maliyetleri düşürmek için ortak kullanım tesisi oluşturmaktı. Burada çeşitli atölyeler var, kesim işleme makinaları var. Özellikle bizim kullanmamız ve üniversite sanayi işbirliğini artıracak laboratuvarlar olacak. Projenin bütçesi yaklaşık 10 milyon EURO. Bu projeye başladıktan sonra proje projeyi çeker hesabı Kalkınma Bakanlığının bir kümelenme projesi kapsamında gemi inşaat sektörü seçildi. Yani iki proje birbirini tamamlayıcı bir şekilde devam ediyor. İki proje için alınan destek 15 milyon Euro’yu buluyor. Bu projelerin ikisi aktif olarak çalışılıyor. Hatta üretim tesisi oluşturmada son aşamalara geldik. İhaleye çıkma aşamasındayız, dosyalar oluşturuluyor. Bütçe ayarlamaları yapılıyor. Bilim Sanayi Bakanlığı ve Ticaret Sanayi Odası ve bizimle beraber bu proje hayata geçecek inşallah. Bunun da hayata geçme süresi 2017 yılı olarak belirledik. Biz de tıpkı İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Tuzla Tersanesi'nde sahip olduğu laboratuvarların bir benzerine burada sahip olacağız. İstanbul’daki Tuzla Tersanesi örneği İstanbul Teknik Üniversitesi'nin laboratuvarı ile Tuzla’daki özel tersanelerin işbirlikleri ile yaptıkları çalışmalar ortada. Biz bunu geç kalınmış olsa da Karadeniz Bölgesi’nde de gemi inşaat sektöründe hayata geçirmeyi planladık. Bu projeler inşallah böyle devam ederse hedefe ulaşırız” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri