Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Elektrik Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Mustafa Yılmaz Odabaş, elektriğe yapılan zammın haksız ve yersiz olduğunu, geri çekilmesi gerektiğini ifade etti.
Odabaş, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin elektrik enerjisi üretiminde yüzde 28.35 taş kömürü ve ithal kömür, yüzde 51.68 doğalgaz, yüzde 18.77 hidrolik ve yüzde 1.2 diğer birincil kaynakları kullandığını, bu kaynaklardan yüzde 60'dan fazlasının fosil yakıt türlerinden oluşan birincil enerji kaynakları olduğunu belirtti.
Tamamen dışa bağımlı olan bu kaynakların birim fiyatlarındaki artış ve dolar fiyatındaki yükselişin elektrik enerjisinin birim fiyatını olumsuz etkilediğini, 2009 yılında dolarda bir dalgalanma, doğalgaz fiyatlarında bir yükselmenin şu ana kadar olmadığını ifade eden Odabaş, şöyle devam etti:
''Türkiye'deki mevcut hidrolik santrallerinin tam kapasite ile çalışmalarının sağlanması yerine, daha kolay ve çabuk inşa edilebilen fosil yakıtların kullanıldığı termik santrallerin kurulması ve bu santrallerin daha çok özel sektör elinde olması ve bu sektörlerin yüksek kar talepleri elektriğe sürekli ve yüksek oranda zam isteklerini gündeme getirmektedir. Bazı illerde enerji kayıp kaçaklarının yüzde 80 seviyelerinde olmasını önlemek için şu ana kadar hiçbir tedbir alınmamıştır ve alınmayacağı da düşünülmektedir. Diğer taraftan hükümet çoğu kalemden alması gereken vergiyi toplayamaması ve vergi gelirlerindeki düşüşü kolay yoldan kapatma isteği, daha kolay vergi toplama yolu olan petrol, doğalgaz ve elektrik enerjisine zammı seçmektedir.''
Odabaş, Türkiye'deki tüm suları kullanarak daha ucuz elektrik enerjisi üretilmesi ve bunun tüketiciye yansıtılması beklenirken, elektriğe zam yapılmasının kabul edilebilecek bir durum olmadığını, aslında elektriğe yapılan zammın A'dan Z'ye tüm tüketim mallarına yapıldığı anlamına geldiğini belirtti.
Bu zamların ekonomik kriz nedeniyle zaten zor durumda olan dar gelirli büyük bir kitlenin en temel yemek ihtiyacını bile karşılayamaması anlamına geldiğini vurgulayan Odabaş, şunları kaydetti:
''Elektrik enerjisi farklı enerji türlerine dönüştürülebilen bir enerji olduğundan, stratejik bir özelliğe sahiptir. Bir taraftan sanayi üretiminin düştüğünden ve ihracatın yavaşladığından bahsedeceksiniz diğer taraftan buna neden olan elektrik enerjisinin 2009 yılında tüketimi yüzde 5.5 düşmesine rağmen fiyatını düşürme yerine daha da arttırmak yoluna gideceksiniz.
Bu politika doğru bir politika değildir. Türk sanayicisini, küçük ölçekli esnaf sanatkarı ve imalat sektörünü büyük bir darboğaza sürükleyecek ve Türkiye ithal malların cenneti olacaktır. Bir taraftan enflasyonun tek haneli olacağından bahsedilirken, diğer taraftan bir kalemde elektriğe yüzde 21 zam yapılmaktadır. Yüksek elektrik zammı ile tüm vatandaşlarımız adeta elektriğe çarptırılmaktadır. Bu ne vicdana ne de büyük bir devletin hükümetine yakışır. Bazı enerji sektör yetkililerinin yüksek kar taleplerini yerine getirmek için elektriğe yapılan zam haksızdır, yetersizdir ve geri çekilmelidir.''