En Uzun Fındık Ağacı Giresun'da

Avrupa ve Kafkasların en uzun ve en geniş çaplı doğu ladini ve köknar ağaçları Gümüşhane'de, Türkiye'nin ve dünyanın en uzun fındık ağacı ise Giresun'da bulunuyor.Gümüşhane'nin Kürtün ilçesi sınırları içerisinde 1215 metre rakımda yer alan Örümcek Ormanla

Avrupa ve Kafkasların en uzun ve en geniş çaplı doğu ladini ve köknar ağaçları Gümüşhane'de, Türkiye'nin ve dünyanın en uzun fındık ağacı ise Giresun'da bulunuyor.

Gümüşhane'nin Kürtün ilçesi sınırları içerisinde 1215 metre rakımda yer alan Örümcek Ormanları'nda Avrupa ve Kafkasların en uzun ve en geniş çaplı doğu ladini ve köknar ağaçları yer alıyor.

Örümcek Ormanları'ndaki en büyük köknar ağacının boyu 61.5 metre olup, 54.5, 53.5 ve 52.5 metre yüksekliğinde de köknar ağaçları mevcut. Ormandaki en uzun ladin ağacının boyu 58.5 metre.

Gümüşhane Çevre ve Orman İl Müdürü Hayrettin Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gümüşhane'ye 74, Kürtün ilçesine 12 kilometre uzaklıkta bulunan Örümcek Ormanları'nın 263 hektarlık alanının 1998 yılında ''Tabiat Koruma Alanı'' ilan edildiğini belirtti.

Avrupa ve Kafkasların en uzun ve en geniş çaplı köknar ve doğu ladini ağaçlarının Örümcek Ormanları içindeki Tabiat Koruma Alanı'nda bulunduğunu ifade eden Yıldırım, ''Bu alanda 4'ü doğu ladini, 4'ü köknar olmak üzere 8 ağaç anıt ağaç olarak tescil edilmiştir'' dedi.

Ormandaki en uzun köknar ağacının boyunun 61.5 metre, çapının ise 1.54 metre olduğunu belirten Yıldırım, en uzun doğu ladininin ise 58.5 metre boya ve 1.8 metre çapa sahip olduğunu söyledi. Yıldırım, ormandaki anıt ağaçların ortalama 400 yıllık olduğunu ifade etti.

-TÜRKİYE VE DÜNYANIN EN UZUN FINDIK AĞACI GİRESUN'DA-


Giresun'da Fındık Araştırma Enstitüsü (FAE) bahçesindeki 22 metre boyundaki fındık ağacı, Türkiye'nin ve dünyanın en uzun fındık ağacı olma özelliği taşıyor.

FAE Müdürü Hasbi Şeker, yaptığı açıklamada, bahçelerindeki 22 metre uzunluğundaki fındık ağacı türünün ana vatanının Karadeniz Bölgesi, Trakya ve Makedonya, Latince adının ise Corylus Colurna L. olduğunu söyledi.

Bu fındık türünün 1582'de Türkiye'den Avusturya'ya götürüldüğünü, bu nedenle Türk fındığı olarak adlandırıldığını ifade eden Şeker, ''Bu fındığın ekonomik değeri bulunmamaktadır. Bu fındık çeşidi Bolu Dağı ormanlarında yabani olarak bulunmaktadır. Kalın bir kabuk yapısına sahip olan bu tür, lezzetli olmasına rağmen piyasada tercih edilmemektedir'' dedi.

''Türk fındığının'' çok ağaçlı sistemden tek dallı sisteme geçirilmesinde önemli bir aşılama sistemi kaynağı olduğunu belirten Şeker, şunları kaydetti:

''Dip sürgüsü vermeyen özelliğe sahip bu fındık türünden FAE olarak aşılama sistemiyle fidan üretip tek gövdeli sistem çalışmalarımız bulunmaktadır. Bu çalışmamızla Avrupa'da uygulanan tek dal sisteminin ülkemizde de yaygınlaşması sağlanacaktır.

Çalışmalarımız kapsamında bu türden fidan aşılamaları yaptık. Önümüzdeki günlerde bahçe kurma oluşumu ve ürün elde etme çalışmalarımız olacaktır.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri