Araştırmacı-tarihçi Cezmi Yurtsever, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin atalarının yaşadığı birbiriyle bağlantılı idam cezası ve infaz olaylarını ortaya çıkardığını bildirdi.
Yurtsever, yaptığı açıklamada, 1810'lu yıların başlarında Adana Valisi olan Mustafa Paşa'nın halkın refahını yükseltecek çalışmalar yapmak yerine yörenin zengin olan aşiret beylerinden fazladan vergi haracı almak istediğini belirterek, "Payas yöresi beylerinin karşı gelmesi üzerine üzerlerine asker gönderdi. Payas Beyi Dede Bey, Gavurdağları'nın yönetiminden sorumlu Devlet Bahçeli'nin aşireti Fettahlı'ya sığındı. Ve Hasanbeyli yakınındaki Sarvandi Kalesi'nde valilik kuvvetleri ile savaş oldu. Adana Valisi, kardeşi İsmail'i 'Başbuğ' tayin ederek savaşa göndermişti. Olay sonrası Bahçeli'nin dedeleri olan Ağca Bey ve Ahmet idam edilerek, kelleleri balmumu torba içinde İstanbul'a gönderildi" dedi.
Ağca Bey ve Ahmet'in kellelerinin Osmanlı arşivindeki padişah fermanı sayılan Hattı Hümayun belgelerine göre Topkapı Sarayı'nın girişindeki devlet kapısı sayılan Babı Hümayun'da halka seyrettirildiğini ifade eden Yurtsever, "Bu olay 1816 yılı Kasım ayı içinde gerçekleştirildi. Adana Valisi'nin eşkıya yöntemleri kullanarak gerçekleştirdiği ve yürekleri sızlatan idam olayı, yörede yönetime karşı isyanların artarak devam etmesine yol açtı. Ünlü Kara Fatma efsanesi ve Dadaloğlu'nun isyan türküleri yaşanan olaylara tepkinin eseridir" diye konuştu.
Rize yöresinde ayan-derebey olarak yönetimde söz sahibi olan Tuzcuoğlu Memiş Ağa'nın 1815 yılında Trabzon Valisi Süleyman Paşa ile "haraç vergi isteği" yüzünden anlaşamadığını ve aralarındaki kavganın iç savaşa dönüştüğünü de anlatan Yurtsever, şunları söyledi: "1817 yılı yaz aylarında Trabzon ve Rize'yi ele geçiren Tuzcuoğlu Memiş üzerine sayıları 30 bini bulan asker gönderildi. Memiş, 1817 yılı Kasım ayı içinde Of yakınlarında yakalanarak idam edildi ve kesilen kellesi İstanbul'a getirilerek Topkapı Sarayı girişinde halka seyrettirildi. Bu olay yaşandığında Memiş Ağa 100 yaşının üzerindeydi. Bu olay sonrasında Memiş'e destek veren Pulihoz Köyü Ayanı Mehmet kendisi için 'isyancı' anlamına gelen Bakat sülale ismini benimsedi. 1850 tarihli öşür defterine de adını 'Bakatoğlu Memiş' yazdırdı. Bakatoğlu Memiş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük dedesinin adıdır. Erdoğan'ın isyancı refleksinin tarihi arka planında Tuzcuzade Memiş olayının unutulmayan hatıralarının yansıması vardır."