Eren'den Dil Bayramı Açıklaması

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu üyesi ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı (TTSO) Şadan Eren, iş dünyası olarak işletmelere Türkçe isimler vermenin kanuni bir yükümlülük olduğunu söyledi.Dil Bayramı'nın

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu üyesi ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı (TTSO) Şadan Eren, iş dünyası olarak işletmelere Türkçe isimler vermenin kanuni bir yükümlülük olduğunu söyledi.

Dil Bayramı'nın 75. Yıldönümü çerçevesince Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) ile Yazarlar Birliği Trabzon Şubesi 'dildeki kirlenmeye' karşı ortaklaşa bir çalışma başlattı. Çalışma kapsamında hazırlanan broşürler Trabzon'da dağıtılılıyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan TTSO Başkanı Şadan Eren, özellikle işyeri adlarına ve ürünlere yabancı isimler verme eğiliminin tüm yurt çapında olduğu gibi Trabzon'da da artış gösterdiğini vurguladı. Türkçe'nin dünya dilleri arasında zengin yapısı ile dikkat çektiğini ifade eden Eren "Türkçe konuşan toplumların ve insanların sayısı sürekli artmaktadır. Farklı toplumlardan bireylerin Türkçe'ye ilgileri her geçen gün çoğalmaktadır.

İş dünyası olarak işletmelerimizi Türkçe adlandırmak kanuni bir yükümlülüktür. 25 Temmuz 2003 tarihli ve 25179 Sayılı Resmi Gazete'de, 'Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın Anonim ve Limited Şirketlerin Kuruluş Ana Sözleşme Değişikliği İşlemleri' esasları hakkında tebliğin ticaret unvanı bölümünde 'Ticaret ünvanı Türkçe olarak tespit edilir, ibaresi yer almaktadır” dedi.

Türkiye Yazarlar Birliği Trabzon Şube Başkanı İbrahim Sağlam ise toplumun markalarla olan duygusal ilişkisi yanında, normal hizmet sektöründe de gün geçtikçe yabancı kelimelerin yaygın şekilde yer aldığını belirterek Trabzon'da işyeri isimleri üzerinde yapılan bir çalışmada, 200'ün üzerinde yabancı kelimeye rastlanıldığını söyledi.

“Birşeyin Türkçe'si varken ilgi çekmek adına veya başka nedenlerle yabancı kelimelerle işyerlerini adlandırmak, vatandaşlık bilinciyle, özgün toplumsal kimlik arayışıyla bağdaşmaz" diyen Sağlam "Dilimizin kendi ülkemizde bu ölçüde yozlaşmasına sebep olabilecek bu tutumlardan uzaklaşmak son derece önemlidir.

Doğru, arı, düzgün, anlaşılabilir Türkçe sözcükler varken bu yabancı kelime özentisini anlamak zor görünmektedir. 1926 yılında kabul edilen ve halen yürürlükte bulunan 805 sayılı Kanuna göre, Türk şirketleri, Türkiye sınırları içinde yapacakları her türlü işlem, hesap, sözleşme ve haberleşmelerinde Türkçe kullanmak zorundadırlar.

Ayrıca Türk vatandaşı olmayan yabancı şirketler de, Türk resmi makamlarına sunacakları belgelerde veya Türk vatandaşları ve şirketleri ile olan haberleşme ve ilişkilerinde Türkçe kullanmalıdırlar" diye konuştu

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri