Eren'in Akçaabat köftesi girişimi

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Eren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akçaabat köftesi için yaptıkları çalışmaları Türk Patent Enstitüsü'ne gönderdiklerini ifade ederek, enstitünün başvuruyu değerlendirdiğini söyledi. Akçaabat köftesinin ününün bütün

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Eren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akçaabat köftesi için yaptıkları çalışmaları Türk Patent Enstitüsü'ne gönderdiklerini ifade ederek, enstitünün başvuruyu değerlendirdiğini söyledi.

Akçaabat köftesinin ününün bütün dünyaya yayıldığını belirten Eren, ''Bu ürünün kalitesini korumak en başta bu bölge insanının görevidir. Akçaabat köftesi bu kadar ünlenince, bilen de, bilmeyen de, her yerde bu adı kullanarak köfte satıyor. Gerçek Akçaabat köftesi, Akçaabat ilçemizin sınırları içinde üretilebilen bir değerdir. Trabzon'un her tarafında bu kaliteyi tatmak mümkündür'' dedi.

Eren, Akçaabat köftesinin pişirilmemiş köfte hamurunun kalıpta veya elde şekil verildikten sonra soğutmak suretiyle hazırlanan ürün olduğunu vurgulayarak, Akçaabat köftesinin yüzde 100 Akçaabat'ta yetişen sığır etlerinden yapıldığını söyledi.

Akçaabat köftesini diğer köfte türlerinden ayıran özellikler olduğunu da kaydeden Eren, şunları ifade etti:
''En önemli özellik, söz konusu köftenin üretiminde kullanılan etin doğal ortamda ve kendine has bir floraya sahip bölge yaylalarında yetiştirilmiş danalardan elde edilmiş olmasıdır. Yörenin otlarının bu hayvanların etlerine vermiş olduğu tat ile köfteye ayrı bir damak lezzeti gelmektedir. Bölge dışındaki illerden gelen hayvanların etinden bu lezzetin yakalanması mümkün değildir. Ayrıca, üretim tekniği ve ustalık da, ürüne önemli ölçüde farklılık katmaktadır.''

Eren, Akçaabat köftesi ile ilgili belgenin alınmasıyla birlikte yörenin ekonomisine çok önemli katkılar olacağını, özellikle hayvancılığın gelişmesinde mesafeler alınacağını da kaydetti.

-AKÇAABAT KÖFTESİNİN HAZIRLANIŞI-

TTSO tarafından Akçaabat köftesi ile ilgili olarak hazırlanan raporda şu ayrıntılara yer verildi:
''Kesilen etler 24 saat dinlendirildikten sonra kemiklerinden ayrılır, sinirleri temizlenir, artık etler atılır, şekle uygun olmayan tüm artıklar atılır. Etler ufak parçalar halinde parçalanıp bayat ekmek, sarımsak, taze iç yağı, tuz katılarak bir numara dediğimiz makineden geçirilir, yoğrulur, bir saat bekletilir, tekrar yoğrulur. Ekmeği, eti, yağı, sarımsağı, tuzu katılıncaya kadar yoğurma işlemi devam eder. Yoğurma işlemi bittikten sonra şekillendirme işlemi başlar. Bir adet köftenin 33-40 gram üzerinden şekillendirmesi yapılır. Şekillendirme işlemi yapıldıktan sonra 2 saat dinlendirilir. Standartlara uygun odun kömürü kullanılarak yakılan ocaklarda pişirilerek servis yapılır.

Akçaabat köftesine dana eti, bayat ekmek, sarımsak, iç yağı, yemeklik tuz dışında hiçbir katkı maddesi katılmaz. Bu malzemelerin kullanım oranları ise köftede kullanılacak etin yüzde 30'luk bölümü döş kısımdan, geri kalan yüzde 70'lik bölümü ise kol, kaburga, biftek ve gerdan kısmından kullanılmalıdır.
Birbirine veya kutu iç yüzeyine yapışmış, dondurulmamış yüzeyinde boşluk ve çatlak olmamalıdır. Etin doğal rengi pembe renkten kahverengine kadar değişen tonlarda olmalı, kararmış olmamalıdır.

Pişirmeden önce veya sonra kendine has tat ve kokuda olmalı yabancı tat ve küf kokusu bulunmamalı kokuşmuş olmamalıdır. Akçaabat köfte elastiki kıvamda homojen yapıda olmamalıdır. Gözle görülebilen yabancı madde bulunmamalıdır.''

Akçaabat köftesinin coğrafi işaret tescilinin yapılması halinde, denetiminin, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasının koordinatörlüğünde, Akçaabat Belediyesi ve konusunda uzman en az 3 ustanın katılımı ile oluşturulacak bir komisyon tarafından yapılacağı belirtildi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri