Tuncay Bekar - Trabzon'un Of ilçesine bağlı Uluağaç köyünde, ihtiyar heyetinin kararı doğrultusunda, 11 yıldır kadınlara yük taşıtma yasağı uygulanıyor.
Uluağaç köyü ihtiyar heyetince 1998 yılında alınan kararda, küreselleşen dünyada kadının araç olarak kullanılamayacağı belirtilerek, yük taşıtan erkeklere para cezası verilmesi öngörülüyor. 2004 yılında alınan kararda ise bunlara ilave olarak, kadına kötü muamelede bulunulması yasaklanıyor.
Köyde yaşayan ve çiftçilik yapan Ahmet Demircan, kararla ilgili olarak AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllar önce köy ihtiyar heyetinin aldığı karara uymak zorunda kaldıklarını ifade ederek, ''Yük taşıma işi bize kaldı'' dedi.
Bu kararın ardından çay bahçelerine yollar yaptıklarını ifade eden Demircan, ''Yol gitmeyen yerlere de teleferik yaptık. Yük bizim üzerimize binince mecburen bu tip şeylere başvurduk. Kadınlarımızı yük taşımaktan kurtardık'' diye konuştu.
Demircan, köydeki en önemli işin çay üretimi olduğunu ve karardan önce çayın toplanması, kesilmesi ve satılması gibi tüm işleri yapan kadınlarda bel fıtığı, romatizma gibi rahatsızlıklar olduğunu belirterek, ''Şu anda bu tür şikayetleri yok kadınların ama iş bize kaldı'' dedi.
-''KARARDAN HERKES MEMNUN''-
Karardan kendilerinin de memnun olduğunu ifade eden Demircan, ''Kadınlar bizim kadınlarımız. Bu kararı almasaydık bu arazilerin hiçbirine yol gelmezdi. Kadınlar bu karardan oldukça memnun'' diye konuştu.
Köyde yaşayan 75 yaşındaki Sabri Kurtuluş da kadınların eskisi gibi yük taşımadığını ifade ederek, ''Daha önce kadınlar yük taşıyordu. Artık yük taşımıyorlar, yük artık araçlarla taşınıyor'' dedi.
-''KADINLAR İÇİN KÖYDE KÜTÜPHANE VE OKUL YAPILSIN''-
Köyde oturan Ahmet Tarakçı da ihtiyar heyetinin kararından önce köyde yük taşıma işinin hayvanlarla yapıldığını belirterek, şunları söyledi:
''Bu kararı aldık ve uyguladık. Buna kadınlarımız memnun oldu ama bunun yanında kadınlarımızı biraz daha çağdaşlaştırmak ve eğitimini yükseltmek istiyoruz. Köye sağlık ocağı, okul ve kütüphane istiyoruz. Köydeki okul kapatıldı, taşımalı eğitim yapılıyor. Bu okulda en azından kütüphane yapılmasını ve buradan çocuklarımızın ve kadınlarımızın yararlanmasını istiyoruz.''
-KAYMAKAM SONEL'İN KARARA BAKIŞI-
OF Kaymakamı Tuncay Sonel de köyde uygulanan kararla ilgili olarak basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ''Köyde böyle bir karar var. Kadınlar hem anamız hem kız kardeşimiz hem de eşimiz. Kadınlarımıza değer vermek için bu tür kararlara bence gerek yok. Zaten başta anayasamız, Uluslararası İnsan Hakları Sözleşmesi ve diğer insan haklarıyla ilgili mevzuatta gerekli düzenlemeler var'' dedi.
Kadınlara değer verilmesi gerektiğini ifade eden Sonel, ''Kadınlar bir toplumun temel çekirdeğini oluşturur. Her şeyden önce anne. Anne güçlü olursa daha güzel bir toplum meydana gelir'' diye konuştu.