Ev işleri ve hayvan bakımının yanı sıra tarla işleri de üzerine kalan Karadeniz kadınının, son yıllarda bölgede el traktörü kullanımının artmasıyla, iş yükü biraz olsun azaldı.
Ekonomisi tarım ve hayvancılığa bağlı olan Karadeniz Bölgesi'nde, erkeklerin çoğunun gurbete gitmesi, geride kalanların da ev ve tarla işlerine yeterince yardımcı olmaması nedeniyle Karadeniz kadını, diğer bölgelerdeki hemcinslerine göre çok daha fazla çalışıyor.
Karadeniz kadını, iş yükünün büyük bölümünü oluşturan tarla işleri ve yük taşımada, son yıllarda bölgede el traktörlerinin kullanılmaya başlamasıyla biraz olsun rahatladı.
Trabzon'un, Tonya, Vakfıkebir, Düzköy, Köprübaşı ilçeleri başta olmak üzere birçok ilçesinde artık, tarlaları el traktörü ile sürülürken, yükler de bu araçla taşınıyor.
Tonya Belediye Başkanı Ahmet Kurt, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz'de hayvan bakımı, tarla işleri, yakacak toplama ve ev işlerinin kadının üzerine kaldığını, bunun da Karadeniz kadının erken yıpranmasına neden olduğunu söyledi.
Bu sorunun aşılması için belediye olarak, Tarım İlçe Müdürlüğü ile Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü'nün desteğiyle, ''Tonya Kadının İş Yükünü Azaltma Projesi'' hazırladıklarını belirterek, şöyle devam etti:
''Bu projede amaç, hem bölge kadınının iş yükünü azaltmak, hem de el traktörü dağıtılan kişilerin bundan gelir elde etmesini sağlamaktı. El traktörleri aslında başka bölgelerde uzun süredir kullanılıyor. Arazinin sarp olması nedeniyle Karadeniz'de verimli olmayacağı gibi yanlış bir düşünce sonucu bizim bölgemize getirilmedi. 'Bu arazide çalışmaz, devrilir' denilerek karşı çıkıldı ama biz bunu hayata geçirdik. 2004 yılında ilk etapta vatandaşlara 17 adet el traktörü dağıtıldı. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla 2006 yılında 13 adet daha dağıtıldı. İşe yaradığının görülmesi üzerine vatandaşlar da kendi imkanlarıyla el traktörü aldı. Tonya ilçemiz, 42 traktörle, şu anda makineli tarımda Trabzon'un ilçeleri arasında ilk sırada bulunuyor.''
Kurt, ''Kadınlarımız, el traktörlerinin kullanılmasıyla, tarla işlerinin yanında, büyük oranda yük taşımaktan da kurtuldu'' dedi.
-BİR GÜNDE YAPILAN İŞİ BİR SAATTE YAPIYOR-
''Gelir Getirici Projeler'' kapsamında el traktörünün yaygınlaştığı bir başka ilçe olan Vakfıkebir'in Tarım İlçe Müdürü Remzi Kuleyin de, el traktörlerinin tarımda büyük kolaylıklar getirdiğini belirtti.
Kuleyin, ilçede el traktörlerinin sayısının her geçen gün artacağına inandığını belirterek, ''ilkel metotlarla bir kişinin günde işleyebileceği toprak büyüklüğü ortalama yarım dönüm. Bunun gündelik karşılığı 40-50 YTL civarındadır. Bu durum, iş kaybına, insan gücünün gereksiz harcanmasına neden olmaktaydı. Oysa aynı tarım alanı, el traktörü ile yaklaşık 3 YTL'lik bir yakıtla, bir saatten daha kısa bir sürede işlenebiliyor'' diye konuştu.
Tonyalı 4 çocuk annesi Nuriye Baykan ise, eskiden mısır ürettikleri bahçeleri bellemek ve tohum ektikten sonra çapalamak için imece düzenlediğini anlatarak, ''tarlaları bellemek ve kazmak haftalarımızı alırdı. Yağmurlu günlerde bunu yapmak hastalanmamıza neden olurdu. Şimdi aynı alanı el traktörü ile bir günde işletebiliyoruz. Odunlarımızı da onunla taşıtabiliyoruz. Bizim için büyük kolaylık'' dedi.