Artvin'in Borçka ilçesine bağlı yaklaşık 400 nüfuslu Fındıklı Köyü'nü fareler istila etti. Özellikle geceleri ortaya çıkan fareler, evlerdeki yiyecek ve giyeceklere zarar veriyor.
Köylülerden 60 yaşındaki Ayşe Eksilmez, bu yaşına kadar böyle bir şeyi yaşamadığını belirterek, "Geceleri uyku uyuyamaz duruma geldik. Uykuyu bıraktık fare avcılığına başladık.
Bir gecede ortalama 15-20 civarında fare yakalıyoruz. Kovalara su dolduruyoruz içine biraz mısır unu ya da değişik yiyecekler bırakıyoruz. Yiyecek için su dolu kovaya giren fare boğuluyor veya fare kapanı kullanıyoruz.
Köyümüzün her mahallesinde her evde aynı sorun var. Herkes fareleri yok etmek için uğraşıyor artık rahatsız olmaya başladık her şeyimize zarar veriyorlar. 1 aydır köyümüz fare istilasında şaşırdık kaldık" dedi. Köylülerden Rıfkı Eksilmez (60), "Serenderler burada tarihi binalardır. Direklere monte edilmiş tekerlekler olduğundan fare bu binaya çıkamıyor. Şimdilerde bu bina bizim çok kıymetli oldu.
Fareler köyü basana kadar bunlar atıl durumdaydı. Serender evleri olanlar yiyeceklerini bu evlerde muhafaza ediyor" dedi.
Köylülerden Kerim Eksilmez (25) ise günde 15 ila 30 civarında fare yakaladığını ifade ederek, "Bu fareler akşam ezanıyla birlikte ortalığa çıkıyor ve sayıları oldukça fazla. Köyü resmen işgal ediyorlar. Gündüz bulma şansınız yok. Akşam ezanıyla birlikte toprağın üzeri fare kaynıyor, toprak zor görünüyor" dedi.
SERANDERLER KURTARICI
Köyün yaşlıları bugüne kadar böyle bir olayla karşılaşmadıklarını belirtirken, evlerdeki yiyecek ve giyecekler ağaçların üzerindeki serenderlerde saklanıyor.
Eskiden yine fare zararlarına karşı yapılan bu evler farelerin köyü istila etmesiyle tekrar kullanılır hale gelmiş. 4 adet direk üzerine inşa edilen ve yerden yaklaşık yüksekliği 2 metre olan serenderlerin direklerinde farelerin binaya girişini önleyen geniş çaplı tekerlekler bulunuyor.
Fındıklı Köyü'nü ve çevredeki birkaç köyü farelerin istila etmesiyle birlikte Borçka Ziraat Odası Başkanlığı'ndan da açıklama geldi.
Ziraat Odası Genel Sekreteri Serdar Tonyalıoğlu, "Bu yıl ilimiz ve ilçemiz başta olmak üzere Karadeniz Bölgesi'nde fare ve yılan çok. Ekosistemde birbirlerini dengeleyen hayvanlar olmasına rağmen bu yıl her iki hayvanın çokluğu nedeniyle köylüler tarafından yoğun bir şikayet var.
Fareler bu yıl bölgemizde tarlalara ekilen ürünler daha çıkmadan tohumlarını yemeye başladı bunun yanında evlere rahatsızlık veriyor aşırı derecede fare var" dedi.
Bu konuda köylülerin kendilerine sürekli başvuruda bulunduğunu ifade eden Tonyalıoğlu, "Bireysel mücadeleler de yeterli gelmiyor. Köylüler kendi geliştirdikleri yöntemlerle fareleri yok etmeye çalışıyor. Ancak bu yöntemlerle bu kadar çok fareden kurtulmak mümkün değildir. Çünkü farelerin sayıları oldukça fazla. Köylüler bize muhtarları aracılığıyla ulaşırsa kendilerine yardımcı olacağız" dedi.
YAĞMUR YAĞDI, YUVALARI SU DOLDU
Öte yandan fındıklı Köyü ve civar köylerdeki fare istilasıyla ilgili bir açıklama da Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi'nden geldi. Yrd. Doç. Dr. Temel Göktürk'ün yaptığı açıklamaya göre, farelerin son 1 ay içerisinde aşırı artış göstermesinin temel nedeninin fareleri yiyen diğer canlıların yok edilmesinin yanı sıra son günlerde Karadeniz Bölgesi'nde etkili olan yağışlardan kaynaklandığını belirti.
Göktürk, aşırı yağmurlardan dolayı yer altındaki fare yuvalarının suyla dolduğu ve farelerinde insanların yaşadığı alanlara doğru sürülerle hareket ettiğini vurguladı. Göktürk, "Fareler yıllarca insanlarla ortak mekanları paylaşmış canlılar olarak karşımıza çıkıyor. Fareleri yalnızca ev faresi olarak değerlendirmiyoruz.
Artvin'de sadece ev faresi yok. Adi fareler, ev fareleri, tarla fareleri ve kır fareleri var. Farelerin sayısı çok olunca kendilerine yeni alanlar yeni yuvalar bulmak üzere bir yerden bir yere geçebilirler. Farelere geçmişten günümüze kadar bakacak olursak, geçmişte de salgın yaptıklarını görebiliyoruz. Mesela 1958 yılında Bangladeş'te yaklaşık 2 milyon farenin köylere doğru hareket edip burada yaşayan insanları açlığa düşürdüğünü görebiliyoruz. Ülkemizde geçen senelerde özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde farelerin köyleri istila ettiği söylenebilir" dedi.
EKOLOJİK DENGE BOZULDU
Göktürk, "Fareler neden köyleri istila ediyor diye sorarsak, aşırı yağmurlu geçen ilkbaharlarda farelerin yuvalarının su ile dolmasıyla birlikte fareler bu yerleşim yerlerini terk ederek daha güvenli olan insanların yaşadığı bölgelere giderler.
Bunun yanı sıra fareler aşırı çoğaldığı zaman kendi aralarında yemek rekabetine giriyorlar ve insanların bulunduğu alanlar bunlar için bir gıda kaynağı oluyor. Fareler neden bu kadar üreyebiliyor bunun da değişik nedenleri var.
En başta gelen neden doğal dengenin bozulmasıdır. Farelerle beslenen çeşitli hayvanları ortadan kaldırınca farelerin önünü alamıyoruz. Tilkiler, sansarlar, yılanlar, atmacalar, şahinler, baykuşlar, bunlar fareler ile beslenen canlı grupları.bunların doğadan kaldırılması yada aşırı derecede avlandırılması farelerin üstünde olan baskıyı azaltıyor ve fareler çoğalıyor" diye konuştu.