Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi tarafından düzenlenen 'Üretimde Yeni Fikirler, Yeni Yollar' konulu sempozyum Zorlu Grand Otel'de başladı.
Milli Prodüktivite Merkezi Karadeniz Bölge Müdürü Nuray Kansız açılışta yaptığı konuşmada bir fikrin, işletmenin ürünlerinde, süreçlerinde, pazarlama faaliyetlerinde veya organizasyonel yöntemlerinde işletmeye ekonomik değer katacak şekilde geliştirilerek uygulamaya geçirilmesi olarak tanımlanan inovasyonun, ürün, süreç, pazarlama ve organizasyonel olmak üzere türleri bulunduğunu söyledi. Kansız, 'Doğru işi, doğru yerde, doğru zamanda, doğru kişilerle ve doğru biçimde yapmak ve bu doğruların sürekliliğini sağlamak üzere bunu bir yaşam biçimi haline getirmek olarak tanımladığımız verimliliğimizi artırmak için kullanılan önemli araçlardan biri olan inovasyon sayesinde işletmelerde, kaliteden ödün vermeksizin çıktı miktarında artma, girdi miktar ve maliyetlerinde ise azalma sağlanabilir dedi.
MHP'nin yenilikler konusunda verdiği hizmetler hakkında da bilgi veren Kansız şunları söyledi:
İşletme verimliliğini artırmak amacıyla gerçekleştirdiği iş etüdü, ergonomi, yenilikçilik, pazarlama, organizasyonel yeniden yapılanma, stratejik planlama, kalite yönetim sistemi v.b konularda verdiği danışmanlık ve eğitimlerle işletmelere; özellikle süreç, pazarlama ve organizasyonel inovasyonları gerçekleştirmeleri konusunda yardımcı olmaktadır.
HACISALİHOĞLU: GELECEĞİ ŞİMDİDEN PLANLAMALIYIZ
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, bu tür faaliyetlerde amacın, bazı konulara dikkat çekerek özellikle girişimcileri aktif olarak işin içine çekmek olduğunu söyledi. Hacısalihoğlu, Daha önce bu konuda odamızın öncülüğünde mesleki teknik okullar ve milli eğitimle yaptığımız çalışmalar olmuştur. Gençlerin sundukları yeni projelerden oluşan çalışmaların hepsi birbirinden güzeldi. Bu çalışmalar gençlerimizin geleceğe dönük girişimci olma yolunda attıkları adımlardı. Üretimde yeni fikir ve yeni yollar, eğer bu piyasada girişimciler kalacaksa muhakkak sürdürülebilir ve yenilikçi olmak zorundadır. Çünkü bir adım öne çıkmak için yeni fikir ve düşünce ile piyasada pay almak durumundadır diye konuştu.
Projelerin sürdürülebilir ve yenilenebilir olarak sürekli tüketicinin talebini karşılayacak şekilde piyasanın ihtiyacını karşılayacak projeler olması gerektiğine vurgu yapan Hacısalihoğlu: Yeni girişimci olacak yada şirket yöneticilerine özellikle sürekli her yıl bir yıl sonrası için hangi yeniliklere geçeceği yönünde yarış içinde olmalı, aksi takdirde geri planda kalınacaktır. Bu sadece sanayi değil diğer ürünler için de geçerlidir. Her konuda bu mantıkla hareket edersek kendimizi piyasada tutmuş olacağız ifadelerini kullandı.
AYDIN: TEKNOLOJİYİ ÜRETME ZAMANI
KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Aydın, yeni yollar ve yeni fikirleri keşfedilmesi gerektiğini söyledi. Aydın, Dünyada acımasız rekabet ve bu acımasız rekabet ortamında küresel aktörler var. Teknolojiyi dışardan satın alarak ayakta kalmamız mümkün değil. Muhakkak teknoloji üretimine yol vermeliyiz, bunun en önemli girdisi de nitelikli insandır. Mevcut personelimizin niteliğinin artması için hizmet içi eğitime önem vereceğiz kaliteli personel istihdam edeceğiz ancak iyi ve nitelikli personelle kuruluşlar güçlenir ve sürdürülebilir olur dedi.
Bazı kavramlarda gelişmeler görüyoruz, bütün dünyada verimlilik kavramı bir dönem çok etkin kullanılıyordu. Bunu etkinlik diye bir kavram takip etti, yaptığımız işlerde ne kadar etkiniz küresel rekabette ne kadar etkiniz şeklinde. Yine merkezi abd da bir bilim adamı tarafından geliştirilen kalite kavramı Japonlar tarafından kullanılmaya başlandı ve dünya tarafından keşfedildi. Neydi nasıl yapılıyor, yaptıklarımızın evrensel standartlardaki yeri ne, belli bir standardı var mı, var olan standartlara göre mi yapıyoruz'u. Kalite kavramı kurumların gelişmesinde çok önemli. Şimdi en önemli alan inovasyonla bağlantılı artık yapmak değil, çünkü herkes yapıyor pazarda bir çok aktör var. Bir çok rakibimiz arasında benzer ürünlerle ayakta kalmak mümkün değil. Şimdi 'Seç ve Odaklan' zamanı.
Trabzon'da kurumlar arasında çok güzel koordinasyon ve iletişim olduğunun altını çizen Aydın, Trabzon için ne yapabiliriz, bölgemizi nasıl kalkındırabiliriz, turizmden ekonomiye bu bölgeye yapılacak yatırımları nasıl yönlendirebiliriz, ortak akılla Trabzon'u bölgemizi var olan potansiyelle daha iyi noktalara taşıyacağımızı ümit ediyorum dedi.
VALİ KIZILCIK: FARKLILIĞI YARATMAMIZ GEREKİYOR
Trabzon Valisi Dr. Vali Recep Kızılcık; yeni fikirlerin az kişiler arasında tartışıldıktan sonra çoğunluğa dağıldığını belirtti. Kızılcık, Bizler eleştireceğiz ve buradan da toplumumuzun tümüne faydalı üretim yöntemleri sistemlerini de yaymış olacağız dedi. Vali Kızılcık şöyle konuştu:
Yenilik dediğimiz olay hepimizin gördüğü ama farkında olmadığı noktaların birleşimidir. Farklılığı aramamız gerekiyor, bunu yaparken bazen bize absürt gelebilen fikirler de ortaya çıkacaktır,aslında anlamsız diye bir şey tanımıyorum önemli olan onun nasıl diğeriyle ilişkilendirdiğiniz ve anlamlandırdığınızdır.
Eğer doğru ilişkilendirirseniz bundan da çok ciddi sonuçlar alabilme şansına sahipsiniz. Farklı düşünebilmek alternatif çözüm yolları geliştirebilmek için de zihninizin açık, her türlü her düşüncenizi söyleme özgürlüğüne sahip olmanız ve bunun bir alışkanlık yaşam tarzı haline getirmeniz gerekiyor. Bu da bizim eğitim öğretim sistemine götürüyor. Bu çerçevede ülkemizde özellikle seksenli yıllardan itibaren çok ciddi açılımlar yapıldı ama özellikle 21. yüzyılın başından itibaren eğitim-öğretim sistemimizde ciddi değişiklikler olduğunu ve artık gençlerimizin analiz yapabilen sorgulayabilen farklı düşünebilen, farklı renklere hoşgörülü saygılı ama bu farklı renklerin uyumluluğu içerisinde yaşabilen bir toplumun oluşturulması için çok ciddi adımlar atıldığını söyleyebiliriz.
Bu çerçevede Ticaret ve Sanayi Odamızın da işbirilği ile Milli Eğitimimiz ile yaptığımız bir ortak çalışmada kendini keşfet çalışmamızda gerçekten o gencecik ama yarının teminatı o gençlerimizin konuya farklı açılardan yaklaştıklarını ve çok farklı, çok güzel fikirler geliştirdiklerini iki ay önceki çalışmamızda memnuniyetle gördük. Kendilerini geleceğimizi hep beraber alkışladık. Bunun değişimin, gelişimin özel sektörde çok anlamlı olduğunu, zira dünyayla rekabet edebilmek için özel sektörün dışa açık ihracata dayalı bir büyümeyi tercih ettiğimiz için çok anlamlı olduğunu biliyorum. Üretimde yeni fikirlerin, farklı üretim metotlarını araştırılmasında özel sektörün temsilcisi olan Sanayi Odamızın önderlik yapmasının da çok anlamlı olduğunu ifade ediyor bu çalışmanın en azından bir farkındalık, bu alandaki farkındalığı yaratması açısından son derece önemli olduğunu ve bu gelişimin oluşmasında ve yaratılmasında üniversitemizin çok önemli olduğunu,
Trabzon'da böyle bir rektör Yardımcımıza sahip olduğumuz için de şanslı olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Trabzon olarak Türkiye çapında bu alanda yapılan çalışmalarda önlerde gelmektedirler, bu alanlarda çalışmaya devam ettikleri taktirde en önemli çalışmaların çıktığı merkezlerden olma yolundayız. Sürdürülebilir rekabeti yakalayabilmek için değişimi de kendine güvenen insanlarla yakalamamamız için bir sebep yok. Sürdürülebilir rekabetin yakalanmasında çok önemli sonuçlar doğuracaktır.
Açılış konuşmalarının ardından Uluslar arası İş Geliştirme Uzmanı John Toner Avrupa'daki KOBİ'lerin gelişim modeli konusunda bilgi verdi.
Öğleden sonraki bölümde de Fındık ve Çay üretiminde zorluklar ve çözüm yolları konusunda Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, Çay Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Rahmi Üstün ile Çiftçi Mustafa Şahin konuştular. Milli Prodüktivite Merkezi Verimlilik Uzmanı A.Hilal Peker'in İşletmelerde Yenilikçilik konulu sunumunun ardından programın birinci günü sona erdi. Sempozyum Cuma günü devam edecek.
Nurgül GÜNAYDIN