TF başta İstanbul olmak üzere Türkiye genelinde bulunan Trabzon'un il, ilçe, belde ve köy adlarıyla kurulan dernekleri bir üst çatıda bir araya getirmek amacıyla kuruldu.
2011 Şubat'ta kurulan Trabzon Federasyonu, kuruluşundan iki gün sonra ilk etkinlik olarak Bostancı Gösteri Merkezi'nde Trabzon'un kurtuluşunu kutladı. 2012 yılında da aynı şekilde Haldun Alagaş Spor Salonu'nda Trabzon'un kurtuluşunu kutladı ve bu yıl da Eyüp Feshane Kongre ve Kültür Merkezi'nde Trabzon'un kurtuluş günlerine denk gelecek şekilde "Trabzon Tanıtım Günleri" etkinlikleri çalışmalarını sürdürüyor. Bunun dışında Türkiye'nin sınırlarını aşan ve bir dünya kenti olan Trabzon'a sosyal, kültürel, turistik ve ekonomik değeri olan projelerin kazandırılması için gayret ettiklerini söyleyen Başkan Dulkadirğlu şu bilgileri verdi: "STK'lar katma bütçeden pay alan kuruluşlar değil.
Bizler ancak yatırımcılarımızı yönlendirerek ve doğru yatırım yapmalarını sağlayarak ilimize katkıda bulunabiliriz. Bunun yanın da Trabzon'u gelecek yıllara hazırlayacak projelerin bölgeye kazandırılması için devletimiz yetkilileriyle işbirliği ve diyalog içinde çalışarak katkılar sağlayabiliriz. Örneğin Trabzon'dan da geçecek olan ve devletin yaptıracağı demiryolu projesini çok önemsiyoruz. Bu konuda görüşmelerimiz ve önerilerimiz var."
ETKİNLİĞİN KATKISI ÖNEMLİ
Dulkadirğlu Trabzon'un turizm potansiyelini değerlendirebilmek ve geliştirebilmek için Trabzon başta olmak üzere tüm Karadeniz'de bir zihniyet değişikliğinin gerektiğinin altını çizdi.
Turizm potansiyelinin değerlendirilip geliştirilmesi bir vizyon ve misyon meselesi olduğuna işaret eden Dulkadirğlu şöyle devam etti: "Gurbetteki Trabzonlular olarak düzenlediğimiz tanıtım günleri etkinliklerinin, Trabzon'un ve Trabzonlunun kendisini tanıtması için çok önemli bir mecra olduğunu düşünüyorum.
Bu yıl Feshane'de düzenleyeceğimiz "Trabzon Tanıtım Günleri" etkinliklerinin başta Trabzon olmak üzere bölgemize çok ciddi sayıda turistin gitmesine katkı sağlayacağına inanıyorum. Dolayısıyla Trabzon'un doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle, ovasıyla, yaylasıyla tanıtılması gerekiyor.
TARİHİ ÇOK ESKİ
Trabzon'un tarihi çok eski yıllara dayanıyor. Bu nedenle tarihi dokuya zarar vermeden güncel tabirle kentsel dönüşüm yaşanıyor. Yeni yerleşim alanları ve modern binalar her ilimizde olduğu gibi Trabzon'da da yapılıyor. Karadeniz sahil duble yolunun hatalı olarak planlandığını düşünenlerdenim.
Bu yol daha iç kesimden ve iç kesimdeki illerle sahildeki illerin sınırlarından geçmeliydi ve demiryoluyla birlikte otoban olarak planlanmalı ve tali yollarla il merkezleri birbirine bağlanmalıydı. Böyle planlanan bir ulaşım yolu yapılanmayı da daha iç kesimlere doğru çekmiş olacaktı. Böylece sahildeki betonlaşmanın da önüne geçilirdi. Geleneksel Trabzon Günleri etkinliklerinin bölgemize sayısız katkısı var.
Bu yıl düzenleyeceğimiz Feshane etkinlikleri dolayısıyla bölgemize ilimize onbinlerce turistin gitmesine vesile olacağımıza inanıyorum. Bu etkinliklerin turizm sektöründeki geri dönüşüm hızının geometrik hızla gerçekleşecek. Sosyal ve ekonomik açıdan bölgemize ve ilimize çok önemli yansımaları olacak. İstanbul gibi bir dünya kentinde düzenlenen "Trabzon Günleri" etkinlikleri, Trabzon ve İstanbul arasında sosyal olarak çok ciddi bir iletişim oluşturacak, kültürel bir akış sağlayacak.
Ekonomik açıdan yöresel ürün ve el sanatlarının tanıtım ve teşhiri sonucu oluşacak olan talepler doğrultusunda ilimize ekonomik girdi sağlayacak."