Fındığın baş düşmanı ile mücadele başladı

Fındığın baş düşmanı ile mücadele başladı
Fındıkta Kahverengi Kokarca ile biyolojik mücadeleye Hopa’dan başlandı.

Başta fındık olmak üzere zirai ürünlere büyük zarar veren kahverengi kokarca ile biyolojik mücadeleye Artvin’in Hopa ilçesinden başlandı.

Uzak Doğu orijinli olup, doğu kesiminden başlamak üzere Karadeniz Bölgesi’nde 2018’den itibaren görülen kahverengi kokarcaya karşı en etkili biyolojik mücadelede zararlının parazitoidi olan Samuray Arıcığı olarak belirlenmişti. Samsun’daki Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde oluşturulan laboratuvarlarda yaklaşık 3 yıldır sürdürülen çalışmalar sonucu fındık bahçelerine bırakılmak üzere çoğaltılan Samuray arıcığı, Hopa’nın Sugören mahallesinde törenle bahçelere salındı.

findigin-bas-dusmani-ile-mucadele-basladi.jpeg

Törende konuşan Enstitü Müdürü Doç. Dr. Kibar Ak, kahverengi kokarcanın yoğun olarak görüldüğü sınıra yakın doğu kesiminden mücadelenin yapılmasının kararlaştırıldığını belirterek, “Zararlı böceği yok edecek Samuray arıcığı buradan başlayarak tüm fındık üretim alanlarına yayılacak. Ayrıca buna ilave olarak samuray arıcığını laboratuvarda üretip salmayı da sürdüreceğiz” dedi.

Doç. Dr. Ak, sadece fındığa değil, diğer tarım ürünlerinde de büyük zarara yol açan böcekle mücadele için Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ve DOKAP’ın desteği ile laboratuvarı oluşturup, samuray arıcığını çoğalttıklarını ifade ederek şunları söyledi:

“Zararlılarla ister kimyasal, ister mekanik mücadele olsun, tamamen kaldırma diye bir şey yok. Doğal dengeyi bozacak kadar böcek arttığında mücadele sürecek. 5 yıllık sürenin ardından bu aşamaya geldik. Bundan sonra salımın etkilerini takip edeceğiz. Ne kadar alana yayıldığını, etkisinin ne kadar olduğunu belirleyeceğiz. Amacımız kahverengi kokarcayı gündemden çıkarmak.”

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Hasan Sabır da, fındık gibi en önemli tarımsal ihraç ürünümüzde verim ve kalite kaybına, dolayısı ile üreticinin gelirinin, ülkemizin de kazanacağı dövizin azalmasına sebep olabilecek zararlıyı gündeme getirip, 5 yıl önce başlattıkları mücadelenin bu aşamaya gelmesinden memnun olduklarını söyledi.

Artvin Tarım ve Orman İl Müdürü Neşat Ulutaş ise, “O ki fındık üretim ve ihracatında dünya birincisiyiz, bunu koruyup verim ve kalitesini arttırmak da ilk görevimiz olmalıdır. Bu konuda kahverengi kokarcaya karşı bu mücadeleye başlamayı da en önemli görev sayarak hareket ettik, ediyoruz.” dedi.

Samuray Arıcığı bulunan özel hazırlanmış kutular, fındık bahçelerinde zararlının görüldüğü dallara asılarak mücadeleye başlandı.

Törene Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, DOKAP Başkan Yardımcısı Şeref Demir, TAGEM Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Dr.Suat Kaymak, Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Aysun Akar, UFK Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin Arslantürk’ün yanı sıra ilçe Tarım ve Orman müdürleri, Ziraat Odaları temsilcileri ve üreticiler katıldı.

Yorum Yap
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Bölgesel Haberleri