Fındık alım fiyatları açıklansın

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, her türlü maliyet hesabının ötesinde fındık üreticilerinin desteklenmesini talep ettiklerini belirterek, "İki aylık bir süre kaldı. Hükümeti, fındık sezonu açılmadan ortadaki belirsizliklerin aşılarak sorunların çözülm

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, her türlü maliyet hesabının ötesinde fındık üreticilerinin desteklenmesini talep ettiklerini belirterek, "İki aylık bir süre kaldı. Hükümeti, fındık sezonu açılmadan ortadaki belirsizliklerin aşılarak sorunların çözülmesi yönünde tedbirler geliştirmeye davet ediyoruz" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Şandır, fındık üreticilerinin sorunlarını dile getirmek amacıyla Sakarya Milletvekili Münir Kutluata, Samsun Milletvekili Osman Çakır, Giresun Milletvekili Murat Özkan, Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın ve Trabzon Milletvekili Süleyman Latif Yunusoğlu ile birlikte Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

Fındık konusunun her sene siyasi iktidar tarafından istismar konusu haline getirildiğini iddia eden Şandır, her yıl fındık üreticisinin sorunlarının daha da arttığını belirtti. Çözümün bir türlü geliştirilemediğini ifade eden Şandır, fındık sezonunun açılmasına 2 ay kala bu konuda hükümeti ve tarafları uyarmak için bu basın toplantısını yaptıklarını kaydetti.

Sakarya Milletvekili Kutluata ise, fındığın 2 milyar dolar net dış ticaret geliri sağlayan bir ürün olduğuna işaret ederek, bu 2 milyar dolarlık net gelirin sağlanmasının, 13 milyar dolarlık dış ticaret hacmi ile mümkün olabildiğini belirtti. Dünyadaki tabii üstünlüğünden dolayı fındığın, Türkiye için yenilenebilir bir doğal kaynak niteliğinde olduğunu dile getiren Kutluata, AK Parti iktidarı döneminde fındık üreticisinin sürekli fakirleştiğini ve göçe zorlanır hale getirildiğini öne sürdü. Kutluata,
uygulanan yanlış politikalar nedeniyle fındıkta yıllık yaklaşık 1 milyar dolar gelir kaybı yaşandığını savundu.

Bu noktaya yanlış fiyat ve alım politikaları ile gelindiğini kaydeden Kutluata, uygulanan fiyat ve alım politikaları sonucunda Türkiye'nin dünya pazarlarına ucuz hammadde sağlar hale geldiğini ileri sürdü. İhtisası olmadığı halde TMO'ya fındık alım görevi verildiğini, Fiskobirliğin ise tasfiye sürecine sokulduğunu savunan Kutluata, bunun, belli kesimlerin haksız kazanç sağlamasına neden olduğunu
iddia etti.

Uygulanan politikalar sonucu ilan edilen fiyatın ancak yarısının köylünün eline geçebildiğini söyleyen Kutluata, köylülerin, ellerindeki arazileri satmak zorunda bırakıldıklarını öne sürdü.

Hükümetin, bu yıl ne olacağını kamuoyuna ve fındık üreticisine söylemek zorunda olduğunu kaydeden Kutluata, 'fındık alımını neresi yapacak, hükümet fındığın ve fındık üreticisinin meselesini kavradı mı, fındığın para etmesi için yardım etmesi gerekirken fiyatları düşüren politikalar uygulamaya devam edecek midir, Türkiye dış pazarlara ucuz hammadde sağlamak zorunda bu yıl da bırakacak mıdır' sorularının cevaplanması gerektiğini vurguladı. Kutluata şunları söyledi:

"Borçlarını ödemek için olmadık yüklerin altına girmiş bir üretici kesimin, ürününü pazara sürdüğü andan itibaren parasını almasının önünü açmaz, ona 3-4 ay ilerideki vadeleri gösterirseniz bunun altında birşey aramak gerekiyor. Aranacak şey köylünün eline girecek fiyatın eline girmemesi, Türkiye'ye gelecek dövizin Türkiye'ye gelmemesi, bunun karşılığında dünya pazarlarının Türkiye üzerinden ucuz hammadde elde etmesidir. Türkiye'de üretimin çok olduğu iddiaları doğru değildir. Diğer ülkeler fındık üretimini artırmaya gayret ederken, Türkiye'nin bu konuda mazeret beyan etmesinin affedilecek tarafı yoktur.

Dünyanın her yerinde fındık yetişiyor ama fındık en leziz üretim şartlarını Karadeniz bölgesinde bulmuştur. O bakımdan yenilenebilir doğal kaynak özelliği taşıyor. Ekonomide refah arttıkça bazı ürünlerin satışı artar. Türk çiftçisi aldatılmamalıdır. Hükümet bugünden bu sezon ne yapacağını açıklamalıdır. Hükümeti göreve davet ediyoruz."
Basın toplantısının sonunda bir kez daha söz alan Grup Başkanvekili Şandır da, fındığı milli ürün olarak kabul ettiklerini belirterek, "Türkiye'nin uluslararası piyasadaki rekabet üstünlüğünün ortadan kaldırılması" politikalarını tenkit ettiklerini vurguladı.

Türkiye'nin en fazla göç veren bölgesi olan Karadeniz'in temel üretim araçlarından biri olan fındığın bu politikalarla yok edilmesi halinde, bu insanların büyükşehirlere göçmek zorunda kalacaklarını söyleyen Şandır, "Türkiye, rekabet üstünlüğüne sahip olduğu fındık gibi bir ürünün gücünden mahrum olur.

Her türlü maliyet hesabının ötesinde fındık üreticilerinin desteklenmesini talep ediyoruz. İki aylık bir süre kaldı. Hükümeti, fındık sezonu açılmadan ortadaki belirsizliklerin aşılarak sorunların çözülmesi yönünde tedbirler geliştirmeye davet ediyoruz" dedi.


İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri