Fındık fiyatları için TMO harekete geçti. Ancak belirlenen rakamlar ve sadece çiftçi belgesi bulunan kişilerin TMO'ya fındık verebilecek olması yine genel üreticiyi memnun etmedi
Doğu Karadeniz'in en önemli geçim kayanğı olarak görülen ancak son yıllarda bu özelliğini kaybeden fındık fiyatlarıyla üreticiyi memnun etmiyor. Sürekli yaşanan düşüş nedeniyle üretici devletten uzun süre adım atmasını bekledi. Sonunda Toprak Mahsulleri Ofisi yaptığı açıklamayla fındık alımına başladığını ve fiyatların sabitlendiğini duyurdu. Buna göre 24 Nisan Pazartesi itibariyle TMO Giresun kalite fındığı kilogramı 10,5 liradan, Levant kalite fındığı ise kilogramı 10 liradan almaya başladı. TMO yalnızca çiftçi belgesi bulunan kişilerden ürün alımı gerçekleştiriyor
FINDIK FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN
Fındıkla ilgili son haberler
Fındık üreticisine uyarı: "Ürününüzü temizleyin"
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, 24 Nisan Pazartesi gününden itibaren Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ürünlerini verecek üreticilere uyarılarda bulunarak, "Toprak Mahsulleri Ofisi'ne fındığını verecek üreticilerimiz ürünlerini iyice temizledikten sonra satışa sunmalıdır." dedi.
Soydan, gazetecilere yaptığı açıklamada, TMO'nun 9 yıl aradan sonra yeniden fındık piyasasında olacağını belirterek, TMO kanalıyla yapılacak alımların Pazartesi günü başlayacağını ifade etti. Başta Ordu ve Giresun illeri olmak üzere, Karadeniz'in birçok ilinde TMO'nun fındık alımı yapacağını kaydeden Soydan, TMO'nun Giresun kalite fındığı kilogramı 10,5 liradan, levant kalite fındığı ise kilogramı 10 liradan almaya başlayacağını bildirdi. TMO'ya fındık satacak üreticilerin önceden randevu almaları gerektiğini anımsatan Soydan, "Şu anda Toprak Mahsulleri Ofisi randevu almaya başladı. Üreticilerimiz TMO'nun resmi sitesine girerek randevularını alabilirler." diye konuştu.
TMO'ya fındık satmayı planlayan üreticilere uyarılarda da bulunan Soydan, "Toprak Mahsulleri Ofisi'ne fındığını verecek üreticilerimiz ürünlerini iyice temizledikten sonra satışa sunmalıdır. Üreticilerimiz özellikle bu konuya dikkat etmelerinde fayda vardır. TMO'ya getirilen ürün ne kadar temiz ne kadar içerisi ayıklanmış olarak getirilirse bu fiyatı etkileyecektir." diye konuştu. İçerisinde çürük ve küflenmiş olan fındık çuvallarının üreticiler tarafından yeniden ayıklanmasında fayda olacağına işaret eden Soydan, "Çünkü TMO yetkilileri üreticiden alacakları fındığın randımanını belirleyecek. Randımanda çuvalların içerisinden rast gele alınan fındıklarla belirleniyor. Bunun için fındığın randımanının düşük olmaması için fındığın iyice temizlenerek TMO'ya satışı gerçekleşmelidir." değerlendirmesinde bulundu.
Artan her randımanda üreticinin cebine daha fazla para gireceğini aktaran Soydan, şunları söyledi:
"Üreticilerimiz zarar etmek istemiyorsa, lütfen bu uyarılarımızı dikkate almalı. Nasılsa TMO bizden fındık alıyor ve gelişi güzel satış yaparsak, bu hem ülkemizin zararı hem de üreticinin kendi zararınadır. Unutulmamalı ki bu ürün yaklaşık 110 ülkeye ihracat ediliyor. Dolayısıyla bizim önceliğimiz temizlenmiş, ayıklanmış ve depo ömrü uzun olan ürünleri satmak olmalıdır."
"TMO'NUN YENİ SEZONDA DA ALIM YAPMASINI İSTİYORUZ"
Soydan, TMO'nun yeni sezonda da müdahale alımını sürdürmesini istediklerini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
"Fındık sektöründe istikrarlı bir piyasanın oluşması lazım. Bunun içinde TMO'nun piyasa olmasını biz de isteriz. Bizim bu konudaki talebimiz, TMO'nun yeni sezon rekoltesine bağlı olarak müdahale alımlarını sürdürmesi. Biz TMO'nun yeni sezonda da alım yapmasını istiyoruz. İnanıyorum ki ilgili makamlar bunu değerlendirip, kararını verecektir."
,
Azerbaycan fındık için destek istedi
Azerbaycan, fındık üretimi ve tarımı için Ordu Üniversitesinden destek istedi.
Azerbaycan Cumhuriyeti Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Necibe Nesibova, Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç’ı makamında ziyaret etti. Görüşmede, kardeş ülke Azerbaycan ile Türkiye arasında yapılacak olan ortak eğitim faaliyetleri, öğrenci değişimi, ODÜ’de eğitim gören Azeri öğrencilerin eğitim-öğretim kalitelerinin artırılması ve ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verildi.
Azerbaycan’ın kuzey ve batı bölgelerinde fındık yetiştiriciliğinin genel durumu ile ilgili görüşlerini belirtmesinin ardından Azerbaycan heyeti, ODÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünün gelişmiş imkanlardan ve öğretim üyelerinin tecrübelerinden yararlanmak istediklerini ifade etti.
ODÜ Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Azerbaycan’la ilişkilerin ‘tek millet, iki devlet’ bakış açısıyla yürütüldüğünü hatırlatarak, “Üniversitemizde eğitim gören Azeri öğrencileri diğer öğrencilerle birlikte çok önemsiyor ve bu öğrencilerin lisans eğitimleri esnasında eğitim öğretimlerine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. İki kardeş ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi ve her dönemde sürdürülmesi adına atılacak önemli adımlara ortaklaşa yürüteceğimiz bilimsel çalışmalarla destek olacağız” dedi.
Azerbaycan Cumhuriyeti Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Necibe Nesibova ise Ordu Üniversitesi ile birlikte ortak çalışmalar yapmaktan memnuniyet duyacaklarını ve öğrenci değişim programlarını önemsediklerini ifade etti. Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç’ı ziyaretinin ardından Doç. Dr. Necibe Nesibova, üniversitede öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerle bir araya gelerek karşılıklı istişarede bulundu.
Üreticiler TMO'nun fındık alımından umutlu
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 10 liradan fındık alımına başlayacağının duyurulması, fındık üreticilerini umutlandırdı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in, TMO’nun 24 Nisan’dan itibaren Giresun kalite fındığın kilogramını 10.5 TL’den, levant kalite fındığın ise 10 TL’den alınmaya başlayacağını açıklaması, fındık üreticilerinin umudunu artırdı. Ordu’da sezon başında serbest piyasada fındığın kilogramı 14 TL’den işlem görürken, bugünlerde ise 9 TL’den işlem görüyor.
Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu, fındık üreticisinin 10 TL’nin üzerinde bir fiyat beklediğini, ancak bu fiyatın da fındığa müdahale ve taban fiyat oluşması bakımından, devam eden sezon açısından oldukça önem taşıdığını söyledi. Akarsu, “TMO 10 lira ile ‘artık piyasada ben de varım’ dedi. TMO’nun fındık piyasasına girmesini önemsiyoruz, üreticilerimiz taban fiyat oluşması nedeniyle umutlu. Bu fiyatın devamında önümüzdeki sezonda var. En azından üretici bu günden sonra fındığını kaçtan satacağını bilmiş olacak. TMO’nun taban fiyat oluşturmasıyla, piyasaya girmesiyle serbest piyasada da hareketlilik yaşanmasını bekliyoruz. Bu anlamda önümüzdeki sezonda önemli. Fındık rekoltesi çokta olsa bu taban fiyattan işlem görecek. Fındık rekoltesinde azalma yaşanırsa fiyatların artırılması da planlanıyor. Bu üreticimiz adına olumlu bir gelişme. Üreticilerimiz artık tedirginlik yaşamadan, fındığın taban fiyatını önceden bilecek, buna göre hareket edecek” dedi.
Dikkat! Fındık için randevular başlıyor
Toprak Mahsulleri Ofisi Fındık İşleri Dairesi Başkanı Taner Sendiç, Trabzon Şube Müdür Yardımcısı Asuman Kotan ve Kocaeli Derince Şube Müdürü Cemil Atasoy, GZO Başkanı Karan’ı ziyaret etti.
Karan, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, TMO'nun 24 Nisan Pazartesi'den itibaren Giresun, Ordu, Trabzon ve Samsun'da 2, Sakarya'da 1 alım merkezinde fındık alımı yapılacağını aktardı.
Alımların randevu ile yapılacağını belirten Karan, şunları dile getirdi:
"Üreticilerimiz yarından itibaren TMO’nun resmi internet sitesi üzerinden ve alım merkezleri aracılığıyla randevularını alabilecek. Çiftçilerimiz ürünlerini açıklanan fiyattan teslim edebilecekler. Giresun'da alımlar merkez ve Tirebolu ilçelerinde yapılacak. TMO yetkilileriyle yaptığımız görüşmede üreticilerden yüzde 2'lik hamaliye kesintisi yapılacak. TMO'ya fındık vermek isteyen üreticilerimizin çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) kayıtlı olmaları yeterli."