Doğu Karadeniz'de fındık hasadı dönemi başladı. Geçtiğimiz dönemlerde üreticinin boynunu büken fındık fiyatları konusunda ise henüz bir açıklama gelmedi. Geçen yıl 9 TL'ye kadar inen ve son olarak Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 10.5 TL'ye aldığı fındık fiyatı bu yıl ne kadar olacağı merakla bekleniyor. Üretici fındık fiyatlarının en az 15 TL olması gerektiğini dile getirirken bu isteğin karşılık bulup bulmayacağı gelecek günlerde belli olacak.
Fındık ile ilgili son haberler;
FINDIK İÇİN KAMPANYA
Ordu’da fındık üreticileri serbest piyasada henüz açıklanmayan fındık fiyatının 15 lira olması için sosyal medyada bir kampanya başlattı.
Dünya fındık üretiminin yüzde 75, ihracatının yüzde 700’’ini elinde bulunduran Türkiye’de 2017-18 fındık sezonu 1 Ağustos tarihi itibariyle başladı. Sezonun başlamasına rağmen serbest piyasada taban fiyat açıklanmaması üzerine üreticiler sosyal medyada ‘Fındık 15 Lira olsun’ kampanyası başlattı. Sosyal medyada açılan sayfadaki mesaj saatler içinde binlerce kişiye ulaştı ve kampanya çığ gibi büyüdü.Trabzon'da aşılı fındık hasadı yapıldı
Merkezi Giresun'da bulunan Fındık Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan çalışmalarla üretilen aşılı fındık fidanlarının dikildiği Trabzon'daki bahçede bu yıl hasat yapıldı.
Ortahisar ilçesine bağlı Çukurçayır mahallesinde Ekrem Zengin'e ait bir dönümlük bahçeye tek dal sistemi ile 2014 yılında dikilen 40 aşılı fidandan yaklaşık 50 kilogram fındık toplandı.
Bolu ağacının üzerine aşılanmış tombul fındık fidanları henüz erişimlerini tamamlamamış olmalarına rağmen gereken bakımın gösterilmesi nedeniyle tahmin edilenden de önce fındık verdiler.
Trabzon Ticaret Borsası tarafından 2012'de uygulanmaya başlanan Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında oluşturulan örnek bahçeler arasında yer alan bahçe de tahminen 3 yıl sonra 200 kilogramın üzerinde fındık alınmaya başlanabilecek.
TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, proje kapsamında 63 örnek bahçe oluşturulduğunu hatırlatarak, "Aşılı tek dal sisteminin yer aldığı bu bahçe Türkiye'de bir örnektir. Yeterli fidan yetiştirebilirsek, üreticilerimizin bu yeniliğe olumlu yaklaşacaklarını da artık biliyoruz. Çünkü geleneksel ocak şeklindeki dikim sisteminden bile yavaş yavaş uzaklaşıyoruz. Bu da fındıkta ezberin bozulup, verim ve kalitenin artırılması noktasında çok olumlu gelişmedir" dedi.
Yılın ilk fındığı tüccara indi: Kilosu Bakın kaç TL
Ordu’nun Fatsa ilçesinde yılın ilk fındık mahsulü bir tüccar tarafından kilosu 9,5 TL’den alındı.
Yeni sezonun ilk fındığı 50 randıman olarak piyasaya indi. Fatsa Ticaret Borsası üyesi Tüccar Murat Öğrenmiş, Fatsa havzası fındığını ilk alan tüccar oldu.
Fındık mahsulünün toplanmasının devam ettiği bu günlerde üreticiler yavaş yavaş kuruttuğu fındıklarını pazarlara indirmeye başlarken yılın ilk fındığını 142 kilo aldığını belirten Tüccar Murat Öğrenmiş, “Fiyat belirlenene kadar müşterimin fındığını 9,5 TL’den aldım. Eğer fiyat fazla olursa müşterime üstü parasını ödeyeceğim. Biz vatandaşlara kendi fındığını kendi toplamalarını öneriyoruz ki paraları kendilerine kalsın. Üreticilerin bu konuda çok hassas olması gerekiyor” dedi.
Öğrenmiş, “Tüm üreticilerimize bereketli hasatlar diliyorum. Havalar böyle iyi giderse yirmi gün içinde fındık mahsulü biter ve üreticiler fındığını piyasaya indirir. İlk fındık Bağlarca Mahallesi'nden geldi” diye konuştu.
Fındık üreticisinin gözü TMO'da
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) yeni sezonda fındık alımına devam ederek, üreticinin yüzünü güldürecek bir fiyat açıklamasını istediklerini belirtti.
Karan, yaptığı yazılı açıklamada, üreticilerin yeni bir umutla bahçeye girerek fındık hasadına başladığını ifade ederek, fiyatlardaki belirsizlik nedeniyle buruk bir hasat dönemi geçirildiğini savundu.
Halihazırda serbest piyasada dillendiren fındık fiyatını kabul etmediklerini belirten Karan, "Gübre, ilaç ve benzin fiyatı ortada. Bahçede ot temizletme fiyatı günlük 300-350 lira. 90-100 liradan aşağıya fındık toplama yevmiyecisi yok ama halen ne rekolte belli ne fiyat. Öte yandan aşırı sıcaktan zarar gören fındığın ne kadarının çuvala gireceği belli değil. Kısacası üretici bu sezon hasada birçok soru işareti ve belirsizlikle başladı." değerlendirmesini yaptı.
Karan, TMO'nun piyasada varlığını sürdürmesinin şart olduğunu öne sürerek, "Ürün pazara inmeden TMO fındık konusunda durumunu netleştirip bir fiyat oluşturmalıdır. Aksi takdirde üreticinin alın teri bu sezon da heba olup gidecek ve tekelcilere gün doğacaktır. TMO'nun yeni sezonda fındık alımına devam ederek üreticinin yüzünü güldürecek bir fiyat açıklamasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.