Fındık fiyatları ne kadar oldu? Fındık fiyatlarında son durum

Fındık fiyatları yükselmek bilmiyor. Ürünün değeri her geçen yıl daha da eriyor...

Türkiye'nin en büyük ihracat kaynaklarından biri olan fındık fiyatlarıyla üreticiyi memnun etmiyor. Doğu Karadeniz'de önemli bir geçim kaynağı olan ürün ne yazıkki değerini bulamıyor. Yıllar geçtikçe eriyen rakamlar üreticinin boynunu büküyor. Hükümet tarafından ise herhangi bir müdahale yapılmaması umutların kırılmasına neden oluyor


FINDIK FİYATLARI LİSTESİ İÇİN TIKLAYIN

Fındıkla ilgili son gelişmeler;

450 Bin çiftçinin umudu fındık

Trabzon İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay, Türkiye’de 450 bin çiftçinin geçimini fındıktan sağladığını söyledi. 

Trabzon’un Arsin ilçesinde “Fındıkta Külleme Hastalığı ve Mücadele Yöntemleri” bilgilendirme ve eğitim toplantısı düzenlendi. Arsin Belediye binasında düzenlenen toplantıya Arsin Kaymakamı Fikret Dağ, Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Aysun Akar, Trabzon İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu üyesi ve Arsin Ziraat Odası Başkanı Hasan Kozoğlu ile çiftçiler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Arsin Ziraat Odası Başkanı Hasan Kozoğlu, fındıkta dünya ihracatının yüzde 70’e yakının Türkiye’den yapıldığını belirterek, “Fındık denilince akla Türkiye’nin 16 milyar dolarlık tarımsal ihracatının yüzde 10-12 oranında bir ihracat ürünümüz gelmektedir. Fındıkta 10 yıllık ortalamaya bakıldığı zaman 555 bin ton civarında gelmektedir. Türkiye’nin fındıkta ortalama ihracatı 2 milyar dolar civarında seyretmektedir. Dünya ihracatının da yüzde 70’e yakını Türkiye’den yapılmaktadır. Köyde araziniz 3-5 dönüm olabilir ama her zaman sağlıklı, sağlam ürün elde etmek gerekir. Hem sizin gelirinize, hem ülkenin ihracatına katkı sağlamak için verimli ürünler elde ederek ülkemizin ihracatını arttıracağız. Özellikle fındıkta küllenme sorunu son 5 yıldan beri Karadeniz Bölgesi’nde yüksek seviyeye çıktığı için ve tamda mücadele zamanı olduğu için bu programı düzenledik” dedi.

iresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Aysun Akar ise, 2014 yılından beri küllemenin fındık bahçelerine musallat olduğunu dile getirerek, “Sadece bitkide değil, üründe de belirtilerini yıllardır görmekteyiz. Külleme ile ilgili her an tetikte, tedirgin, mücadele yapacak şekilde kendimizi hazırlamamız gerekiyor. Kimyasal mücadele yetmiyor, 2-3 kez bu mücadele yapmamız gerekebilir. Doğu Karadeniz’de verim ve kalite düşüklüğü konusunda maalesef kötüye doğru gidiş var. Bunu hep beraber el ele çözebiliriz” şeklinde konuştu.



“TRABZON’DA YAKLAŞIK 55-60 BİN CİVARINDA ÇİFTÇİ FINDIKTAN GEÇİMİNİ SAĞLIYOR”

Trabzon İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay da, ülke genelinde 450 bin çiftçinin fındıktan geçimini sağladığını kaydederek, “Trabzon’da yaklaşık 55-60 bin civarında çiftçimiz geçimini bu üründen sağlıyor. Yüzde 65’lik bir alanla ilimizin birinci ürünü fındık. Ülkemizdeki fındık verimlerini bakıldığında Batı illerimizde yaklaşık olarak 200-300 kilograma kadar çıkabiliyor. Özellikle standart bölge dediğimiz Doğu Karadeniz’deki Trabzon, Giresun, Ordu gibi illerimizde arazilerimizin de engebeli olması ve fındık alanlarımızın da gerek bakımsızlıktan, gerekse o cinslerin farklı çeşitlilikler üzerindeki etkileriyle ortalama 88-90 kilogramlık bir verimimiz var. Bu verimimizi eğer iyi bir bakım, budama ve hastalık kontrolü ile birlikte biz bunu 200 kilograma çıkartabilirsek bizim için üretmiş olduğumuz fındığın hedeflerimizin daha üstünde olması bizim gelirimizin daha iyi olması anlamına gelir. Bu konuda çalışmalarımız devam edecek” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü’nden gelen Arzu Sezer çiftçilere külleme hastalığı ile mücadele konusunda bilgiler verdi.

Fındık üreticisi Cumhurbaşkanı’ndan müjde bekliyor

Ordu’ya gelecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, fındık üreticilerine müjde vermesi bekleniyor. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu ise, referandum sürecinden önce fındık fiyatının 12 TL civarında olduğunu, referandum süreciyle fiyatların 9 TL'ye kadar düştüğünü hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarın Ordu Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenecek mitingde Ordulularla buluşacak. Fındık üreticileri 9 TL’ye düşen fiyata müdahale edilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan müjde beklerken, Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu da fiyatların düşmesini eleştirerek çarpıcı iddialarda bulundu. Fındık fiyatının referandum süreci öncesinde 12 TL dolayında seyrederken, referandum sürecinin başlamasıyla düşürüldüğünü, geçen ay sonlarında 10 TL olan fiyatın 9 TL’ye kadar gerilediğini vurgulayan Akarsu, “Artık tek umudumuz Sayın Cumhurbaşkanımızın ilimize yapacağı ziyaret. 13 Nisan'da kente gelecek Cumhurbaşkanımıza üreticilerin bu sorunlarını iletmeye çalışacağız. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımız vereceği müjdelerle fındık üreticisinin yüzünü güldürür. Biz kendisinden güzel haberler duymak istiyoruz. 2009 yılında başlayan serbest piyasa işlevini yitirmeye başlamıştır. Fındıkta çok ciddi bir tekelleşme vardır. Bunun bir an önce önüne geçilmesi gerekmektedir. Fındığın müdahale alımı, taban fiyat uygulaması gibi bir takım çalışmalar yaparak, devlet garantisine alınmasını istiyoruz. Üreticinin gözü her gün borsa tabelalarında. İnşallah oynanan bu oyun son bulur ve kazanan üretici ve bizler oluruz” dedi.

Ordu Ticaret Borsası panosunda ise fındık fiyatı 9 TL’'den işlem görüyor.

Hisarcıklıoğlu, “Fındık Karadeniz'i dünyaya bağlayan köprüdür”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin en önemli tarımsal ihraç ürünü olan fındıkta birim alanda verim ve kaliteyi arttırıcı politikalar izlemesi gerektiğini bildirdi.

Hisarcıklıoğlu, Trabzon Ticaret Borsası'nın (TTB) aylık yayın organları e-bülten ile Borsa Haber Dergisi'ne yaptığı açıklamada, yaklaşık yüzde 70 üretim ile Türkiye'nin fındık üretim ve ticaretinde söz sahibi olduğunu hatırlatarak, Karadeniz Bölgesi'ni dünya ticaretine bağlayan en büyük köprünün fındık olduğunu söyledi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şu görüşleri savundu:
 
"Türkiye'de fındık üreten diğer ülkelerden açık ara öndedir.  Ancak Allah’ın bize bahşettiği bu zenginliği en kazandırıcı şekilde ekonomik getiriye çevirmek zorundayız. Bunun yolu da verim ve kalite ile birlikte üretimi arttırmaktan geçiyor. Bunun için halen yıllık ortalamalara göre 80-100 kg fındık alınan yerlerde üretimi 350 kg'a kadar çıkarmalıyız. Fındıkta verim ibaresi fındıkta ana sözcüğümüz durumundadır."
 
PROJE ÖRNEK ALINMALI
 
TTB tarafından uygulanan "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi" gibi çalışmaların bu noktada büyük önem taşıdığını belirten Rifat Hisarcıklıoğlu, "Birim alandaki verim tablosunu değiştirdiğimiz zaman, fındık piyasasının dolayısıyla ticaretinin geleceği tamamen bize ait olacaktır. Bunun için bu tür projeleri örnek alarak yaygınlaştırmalıyız. Fındık gibi insan sağlığı için çok önemli olan kritik bir ürünün ekonomimizde de aynı ölçüde etkili olabilmesi için üretimden tüketime kadar uygun ve sürdürülebilir politikaları uygulamalıyız" dedi.
 
Ekonomik ömrünü tamamlamış fındık bahçelerinin iklim ve arazi koşullarına göre yenilenmesi, destekleme ödemeleri, verim ve kaliteyi ön planda tutan modelle devam edilmesi, organik tarım-iyi tarım uygulamaları yaygınlaştırılmasının öncelikle göz ardı edilmemesi gerektiğini hatırlatan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, açıklamasını şöyle tamamladı:
 
"Üretim sahamız bu kadar geniş olduğu halde, biz fındıktan yeteri kadar kazanamıyorsak, mutlaka bize bu alanda kazandıracak fikirleri birlikte tartışmalı ve hayata geçirebilmeliyiz. Hükümetimiz de her alanda olduğu gibi bu konudaki istişarelerden çıkacak sonuçlara da eminim destek verecektir. Fındık bizim elimizde büyük bir kozdur ve biz ekonomi oyununda bu kozu en iyi şekilde kullanmak durumundayız. Kısacası birim alanda verimi arttırarak mevcut tabloyu müspet yönde değiştirmeliyiz."
 
M.Rifat Hisarcıklıoğlu’nun 25 Aralık 2014 tarihinde Trabzon Ticaret Borsası binası önündeki bahçeye fındık fidanı dikerken yaptığı açıklama:
 
“Trabzon Ticaret Borsası fındıkta yüklendiği sorumluluğun bilinciyle, projeler geliştirerek verim ve kalitenin arttırılması için tüm kesimlere örnek olmuştur. En önemli tarımsal ihraç ürünlerimizden olan fındıkta böyle bir proje çok doğru stratejik bir tercihtir. Herkes tarafından örnek alınmakta, yapılması gerekenlere yön ve yol göstermektedir. Halen fındıkta dekarda 80-100 kilo verim alıyoruz. Oysa 350 kilo alabilme imkanımız var. Bunu değerlendirmeliyiz. Bu 3.5 misli daha kazanmak, zenginleşmek demektir. Bu bir zenginleşme projesidir. Biz TOBB olarak bu projeye her türlü desteği veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Fındığın sorunlarının ve çözüm yollarının takipçisi olacağız."

Fındık, Kaliteli Proje Ödülüne aday...

Trabzon Ticaret Borsası'nın (TTB) 2013'de uygulamaya başladığı "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi",Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın 2017 Yılı Verimlilik Proje Ödülleri yarışmasının ön elemesini geçti ve değerlendirmeye alındı.

Örnek bahçeler oluşturulup, geleneksel ocak yönteminin dışında tek ve çift dal sistemi ile yapılan dikimlerle yaşlı bahçelerin sökülerek yeniden oluşturulmasına öncülük eden proje, bakanlık tarafından Türkiye genelinde farklı alanlardaki ön değerlendirmede başarılı bulundu.

Bunun sonucunda bağımsız denetici olarak görevlendirilen Berna Yüksel ile Ali Arıkan tarafından proje hakkında Trabzon Ticaret Borsası yetkili ve proje sorumlulardan bilgiler alınıp, örnek bahçeler yerinde incelendi.

Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, borsanın işlem hacminin büyük kısmını teşkil eden fındıkta 15 yıldır verim ve kalite ile ilgili çalışmalar yaptıklarını, 2013'de ise bunu zirveye taşıdıklarını belirterek; "Trabzon'da halen dönümde ortalama 80-90 kilogram seviyesinde olan fındık üretimi asgari 150-200 kilograma çıkarmayı hedefleyen proje kapsamında, örnek bahçelerin bazılarından da geçtiğimiz yıl beklenen süreden önce fındık alındı. Projenin kamuoyu ile paylaşılan bu başarısı sonucu Türkiye genelinde bir çok kamu ve özel kuruluş tarafından örnek alınarak, bahçe yenilemelerine başlandı. Devlet tarafından da projenin tüm yaşla bahçelerde uygulanması için ön çalışmalara girişildi" dedi.

Oltan Gıda Ferrero fındık oldu

 Nutella, Kinder, Rafaello, Ferrero Rocher markalarının üreticisi ve dünyanın en büyük 3. çikolata üreticisi olan Ferrero, 2014 yılında tamamını satın aldığı Oltan Gıda’nın ismini “Ferrero Fındık İthalat İhracat veTicaret A.Ş.”olarak değiştirdi.
 
Marka isim değişikliği,Ferrero’nun Türkiye’deki fındık sektörünün gelişmesine yönelik yatırımlarının devam edilmesi taahhüdünün ikinci aşaması olarak gerçekleşti. Bu kapsamda, iki yıl süren güçlü işbirliği ve sahada kazanılan değerli tecrübe neticesinde, Stefano Gagliasso,Ferrero Fındık Genel Müdürlüğü görevine atandı. Ayrıca, Ferrero Fındık için yeni bir yönetim kurulu daoluşturuldu. Merkezi Trabzon’da olan Ferrero Fındık, İstanbul’daki ofisleri, Düzce, Trabzon ve İzmit’teki fabrikaları ve toplam 1.400 çalışanı ile faaliyetlerine devam edecek.
 
Ferrero Fındık Genel Müdürü Stefano Gagliasso: “Fındık ürünlerimizin yüreğinde yer alan, onları benzersiz kılan ve dünya çapında tanınmasını sağlayan son derece önemli bir hammadde. Ferrero Fındık’taki Türk çalışan ve işçilerimizin değerli destekleriyle, çiftçiler ve tedarik zincirindeki tüm paydaşlarla yakın çalışmaya devam ederek, Türk tarım ve iş dünyasındaki aktörlere yüksek kalitede fındık üretimi için gerekli en ileri üretim teknikleri ve bilinirliğinin sağlanması yolundaki desteğimiz devam edecektir” dedi.
 
Ferrero Fındık şirketi,Türkiye’de hali hazırda Ersin Arısoy başkanlığında uygulanan“Ferrero Değerli Tarım” (FFV) projesine devam ederek, fındık sektöründe kalite ve verimin arttırılması için çalışmalarını sürdürecek. “Ferrero Değerli Tarım” projesi ile tarım alanındaki bilgi ve becerinin arttırılması, kırsal kesimde kalkınmanın sağlanarak profesyonel çiftçiliğe geçiş konularına odaklanılırken, sosyal sorumluluk uygulamalarına da destek verecek.
 
 Ferrero Grubu hakkında:
 
Ferrero 1946’da Alba kasabası Piedmont, İtalya’da kuruldu. Bugün Ferrero’nun tüm ürünleri tüm jenerasyonlar tarafından benimsenip sevilirken, birer kültürel ikon olarak düşünülmektedir. Ferrero aynı zamanda DNA’sında sosyal sorumluluk olan bir şirkettir. Ürün tazeliği, üstün kalitesi, en iyi hammadde tedariği, sürdürülebilir tarım faaliyetleri, sürekli araştırma ve inovasyon Ferrero’nun başarısının değişmeyen anahtarlarıdır. Ferrero Vakfı, Michele Ferrero Girişimcilik Projesi ve Kinder Spor projesi ile Ferrero yerel topluluklara yatırım yapmaya devam etmektedir.

Fındık üreticilerine 835 milyon liralık destek

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, 2016 yılı Alan Bazlı Gelir Desteği Ödemesinin saat 18.00'dan itibaren üreticilerin hesaplarına yatmaya başladığını söyledi. 

Yılmaz, hükumetin 2009'da uygulamaya koyduğu "Yeni Fındık Stratejisi" kapsamında fındık üreticilerine yapılan Alan Bazlı Destek Ödemesinin 8'incisine bugün itibarıyla başlandığını söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenen takvime göre yapılan 2016 yılı ödemelerinin Ziraat Bankası aracılığıyla fındık üreticilerinin hesaplarına aktarılmaya başlandığını belirten Yılmaz, "Saat 18.00 itibariyle hesaplara aktarılan destekleme parasını ilk etapta T.C kimlik numarasının son rakamı "0" olan üreticilerimiz çekebilecekler." dedi. 

Daha sonra TC kimlik numaralarının son rakamı 2 ile 4 olanların 7 Nisan'dan itibaren paralarını hesaptan çekebilecekleri bilgisini veren Yılmaz, son rakamları 6 ile 8 olan üreticilerin ise 14 Nisan'dan itibaren paralarını hesaplarından alabileceklerini kaydetti. Yılmaz, sadece 118 bin Ordulu üreticiye yaklaşık 280 milyon lira destekleme ödemesi yapılacağını da dile getirerek, "Ülke genelinde ise yaklaşık 400 bin fındık üreticilerimize 835 milyon lira destekleme ödemesi yapılacak." şeklinde konuştu.  Kemal Yılmaz, 2016 yılı Alan Bazlı Gelir Desteği Ödemesinin tüm fındık üreticilere hayırlar getirmesi temennisinde de bulunarak, "Bizim beklentimiz tüm çiftçilerimizin bu parayla bahçelerine bakım yapmaları yönünde." açıklamasında bulundu. 

Fındık üretiminde modern üretim yolları aranıyor

Ordu Ticaret Borsası tarafından hazırlanan ve AB Hibe Programı kapsamında desteklenen ‘Fındık Üretiminde Modern ve Geleneksel Uygulamaların İncelenmesi Projesi’nin açılış töreni yapıldı. 

Bir otelde gerçekleştirilen açılış törenine Ordu Vali Yardımcısı Ahmet Arık, ODÜ Rektörü Prof.Dr.Tarık Yarılgaç, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu, Projenin İtalya Tasa Ortağı Temsilcisi Valerio Ciristofori, daire müdürleri ve fındık ihracatçıları katıldı.

Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, açılış töreninde yaptığı konuşmada, "AB Bakanlığına bağlı Ulusal Ajansa 2016 yılı teklif çağrısı döneminde Erasmus+Programı Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklıklar Projeleri kapsamında sunduğumuz ‘Fındık Üretiminde Modern ve Geleneksel Uygulamaların İncelenmesi’ adlı 121 bin 980 Avro bütçeli projemiz kabul edilmiştir. AB Bakanlığı ile Borsamız arasında sözleşme imzalanmış olup, uygulama süresi 2 yıl olarak planlandı" dedi.

ODÜ Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, "Burada önemli olan üreticimizin mutlaka kesinlikle biz bu işi anladık demesi lazım. Yoksa proje üretiyoruz, proje yapıyoruz, projelerle ilgili bir problemimizde yok. Avrupa Birliği destekli projeler olduğu için halka gitmemiz çok daha mümkün olabiliyor. Biz dünyanın bir numaralı fındık üreticisiyiz. Dünyanın en kaliteli fındığını Karadeniz topraklarında özellikle Ordu, Giresun havzasında üretiyoruz. Bu kadar kaliteli üretim yapacak imkanlara sahibiz fakat yapamıyoruz. Ziraat başlı başına bir iş. Çünkü dış şartlara dayalı iklimsel faktörlerin çok etkili olduğu ve tamamen korumasız bir ortamda yetiştirildiği ve meyvenin verildiği bir ortam. Bu nedenle proje önem arz ediyor" diye konuştu.

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu ise konuşmasında, "Bölgemiz için fındık üretimi büyük bir öneme sahiptir. Bunun için de fındık kalite ve üretiminde nasıl verim elde edebiliriz diye çalışmalara başladık" diyerek projenin hayırlı olması dileğinde bulundu. Konuşmaların ardından projenin İtalya Tasa Ortağı Temsilcisi Valerio Ciristofori tarafından İtalya'da Fındık ve TUSCIA, İspanyol ortağın temsilcisi Merce Rovira tarafından da İspanyada Fındık ve IRTA konulu bir sunum yapıldı.

İtalya, İspanya ve Türkiye arasında bir stratejik ortaklık kurularak Türkiye’den Ordu Ticaret Borsası, Ordu Valiliği, Ordu Üniversitesi ve Altınordu Ziraat Odası, İtalya’dan TUSCİA Üniversitesi, İspanya’dan IRTA Araştırma Enstitüsünün paydaş kurumlar olduğu proje kapsamında örnek bir fındık bahçesi oluşturulacak.


Fındık üreticilerine 70 bin TL’lik destek!

Samsun'da Belediyenin 70 bin TL değerindeki sertifikalı organik sıvı gübre desteğinden yararlanan 373 organik fındık üreticisi, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’a teşekkür etti.

Samsun’un içme suyu ihtiyacının karşılandığı Çarşamba’nın Çakmak Barajı havzası, organik fındık üretiminde marka olmaya başladı. İlçenin Ağcagüney, Deyincek, Eğridere, Esençay, Esentepe, Gökçeçakmak, Güldere, Gülören, Kabaceviz, Koldere, Porsuk, Selimiye ve Ulupınar olmak üzere 13 mahallesindeki organik fındık yetiştiriciliğini 608 üretici toplam 15 bin 516 dekarlık alanda gerçekleştiriyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Nihat Soğuk’un organik fındık üreticilerinin organik gübre ihtiyacı olduğu bilgisiyle harekete geçen Kırsal Kalkınma Hizmetleri Daire Başkanlığı, talebi değerlendirerek bölgede 4 tane de organik ürün üretici birliği olduğunu tespit etti. Üreticilere ihtiyacı olan gübre desteğini temin eden daire başkanlığı, 70 bin TL değerinde 5,5 ton bitkisel menşeli organik sıvı gübre satın aldı.

İlçedeki organik fındık tarımını geliştirecek destekle ilgili Ağcagüney Mahallesi’nde sıvı gübre dağıtım töreni düzenlendi. Törene Büyükşehir Belediyesi Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Nihat Soğuk, Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, Kırsal Kalkınma Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Akif Özdemir, ilçe ticaret odası başkanları, kamu kurum ve temsilcileri, ilçe ziraat odası başkanları, birlik yöneticileri, ilçe tarım müdürleri, muhtarlar ve üreticiler katıldı.

373 organik fındık üreticisine bitkisel menşeli organik sıvı gübrelerin dağıtıldığı törende konuşma yapan Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, tüm üreticilere ve bölge tarımına hayır olmasını temenni etti. Samsun’da organik tarımı çok önemsediklerinin altını çizen Arlı, “Çakmak Barajı içme suyu havzasındaki 10 bin 700 dekarlık alanda organik tarım yapıldığını ve 4 organik ürün üretici birliği olduğunu tespit ettik. İçme suyundaki kirliliği önlemek amacıyla bu bölgede organik tarımla uğraşan 373 fındık üretici belirledik. Bu üreticilerimizin organik gübreye ihtiyacı olduğu bilgi üzerine biz de bunun çok farklı bir gerekçe ve tarım için faydalı olduğunu görerek üreticilerimize hangi birliğe üye olduklarına bakmaksızın destek olmaya karar verdik. Gönül ister ki organik tarım yapılan her yere destek verelim. Ama bütçe imkânlarımız el verdiği oranda katkı sunabiliyoruz. İnşallah büyük bir sektör haline gelirse ki bir Alman firmasının da organik ürünlere destek verdiğini biliyoruz, bu desteklerimizi verebildiğimiz kadar çiftçimize vereceğiz. Bunu sadece fındıkta değil, tüm organik ürün üreticilerimize vermeyi planlıyoruz. Üreticilerimize hayırlı olsun” şeklinde konuştu.

Üreticilere hitap eden Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Nihat Soğuk ise, “Bugün kırsal kalkınmayı destek anlamında burada Çarşamba bölgesinde üçüncü toplantımızı yapıyoruz. İlkini Çarşamba’da, ikincisini şeftali üreticilerine yönelik Hacılıçay’da yapmıştık. Bugün de Ağcagüney’de sizinle birlikteyiz. Büyükşehir yasasıyla birlikte bundan sonraki desteklerde büyükşehir belediyesi görev üstlendi. Bu görevi, bizler aracılığı ile sizlere iletmeye devam edeceğiz. İnşallah emekleriniz boşa gitmez. Başarılı sonuçlar alırsanız biz de mutlu oluruz” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri