Fındık işçileri kaldırımlarda

Fındık toplamak için çeşitli illerden gelen mevsimlik tarım işçilerinin bazıları belli bir alanda konaklamalarına izin verilmediği için ya araçların içinde ya kasasında ya da açıkta kaldırım üzerinde yatıyor. Fındık toplamak için değişik illerden gelen me

Fındık toplamak için çeşitli illerden gelen mevsimlik tarım işçilerinin bazıları belli bir alanda konaklamalarına izin verilmediği için ya araçların içinde ya kasasında ya da açıkta kaldırım üzerinde yatıyor.
Fındık toplamak için değişik illerden gelen mevsimlik tarım işçileri için Ordu ve Giresun'da bu sene yapılan uygulama gereği belli bir alanda toplanmalarına izin verilmiyor. Bunun yerine işçiler çalışacakları bahçe sahibinin göstereceği yerde barınacak, oradan bir sonraki bahçeye giderek sezonu tamamlayacak. Bu karar sebebiyle işçilerin belli alanda çadır kurmasına izin verilmiyor. İşçiler de bu durum karşısında kendi çözümlerini uyguluyor. Fındık toplamak için gelen işçilerin bazıları Ordu ve Giresun'da ya araçlarının içinde ya kasasında yada açıkta çadırsız kurdukları yatak üzerinde yatıyor. Bu şekilde jandarma ve polisin aldığı tedbirlerin önüne geçmeye çalışıyor.
Fındık toplamak için değişik illerden gelen mevsimlik tarım işçileri bu durumdan dert yanıyor. Adem Aslan (37) isimli çiftçi, çalışmak için binlerce işçi geldiğini ama yer gösterilmediğini söyleyerek, "Çadır kurmuyoruz. Bütün millet yol kenarında asfaltın üzerinde, millet perişan yani. Su sıkıntı, tuvalet sıkıntı. Bunlar önemli değil, önemlisi yatmak. Biz de kamyon kasasında yatıyoruz." dedi.
Kahramanmaraş'tan geldiğini ifade eden Metin Bakır (17) isimli işçi ise, çadır kurulmasına izin verilmediğini ama daha iyi bir çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.
Hanife Ceylan (42) isimli işçi de paraları olmadığı için geri dönemediklerinin altını çizerek, "Çoluk çocuk sefil kaldı. Devlet hiç fakiri düşünmüyor, ne yapar ne eder hiç düşünmüyor. Fındık toplatmasını biliyor ama bir yer göstermiyor. Daha ne zamana kadar sürüneceğiz biz?" diye konuştu.
Urfa'dan geldiğini ve 12 nüfusa baktığını ifade eden Mahmut Hanelçi (39) de, "5 çocuğum okula gidiyor. Bu sene bizim oralarda kuraklık var ürün yok. Ben de 'çoluk çocuğun rızkı için Karadeniz'e geleyim birkaç kuruş kazanayım' dedim. Arabayı ben kullanıyorum. Ordu'ya geldik yorgunum, yatmak için durdum polis duramazsın dedi. Ben de 'eğer kaza yaparsam bu 12 çocuğun vebali senin üzerine' diyerek ayrılmak zorunda kaldım. Tabi onlar da emir kulu ama işte benim çocuklarım şimdi kaldırımın üzerinde yatıyor." şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri