Fındık Konseyi Trabzon toplandı

Ulusal Fındık Konseyinin Yönetim, Denetim ile Araştırma ve Danışma Kurulu Üyelerinin katıldığı genişletilmiş toplantı Trabzon Ticaret Borsası Salonunda yapıldı. Toplantıdan önce Araştırma ve Danışma Kurulu'nun 9 üyesi kendi aralarında toplanarak görev böl

Ulusal Fındık Konseyinin Yönetim, Denetim ile Araştırma ve Danışma Kurulu Üyelerinin katıldığı genişletilmiş toplantı Trabzon Ticaret Borsası Salonunda yapıldı.

Toplantıdan önce Araştırma ve Danışma Kurulu'nun 9 üyesi kendi aralarında toplanarak görev bölümü yaptılar. Buna göre; Araştırma ve Danışma Kurulu Başkanlığına Ordu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Turan Karadeniz, Başkan ekilliğine ise 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Sabahat Saluvan seçildi.

Genişletilmiş Kurul Toplantısında UFK'nın yapacak olduğu çalışmaların yol haritası ele alındı.

Bu arada, UFK Yönetim Kurulu da ayrıca toplanarak Hükümete 2008 ürünü ile ilgili uygulanması istenen politika hakkında öneri getirdi.

ULUSAL FINDIK KONSEYİ'NİN 2008 ÜRÜNÜ FINDIK İÇİN ÖNERİSİ

Devlet müdahalesi olmaksızın, lisanslı depoculuk sistemi devreye girinceye kadar, sezon başında yaşanan arz baskısını azalmak ve piyasada mevcut olan emanetçilik sisteminin olumsuzluklarını ortadan kaldırmak gerekecektir.
Bu sezon üreticileri yeni uygulanacak bu sisteme yönlendirmek amacıyla, TMO'nun depolarına ÇKS'ye kayıtlı olanlardan, teslim ettikleri ürün karşılığında kendilerine verilecek makbuz senedine istinaden, Tarım Kanunu Tarımsal Destekleme Araçları'nı kapsayan 19. maddenin “f” bendine göre avans verilebilir.

Bu avans, 1. standart bölge için kilo başına 2 YTL, 2. standart bölge için 1.50 YTL olarak uygulanabilir.Bu uygulama ile TMO'nun 300 bin ton fındığı emanete almasının devlete maliyeti avans olarak verdiği 525 milyon YTL'nin faiz, depolama ve işletme giderleri olacaktır.

Tarım Kanunu'nun 19. Maddesinin “g” bendindeki özel depolama yardımı ve piyasa düzenlemeleri ve tarım havzaları desteklerine dayanılarak,verilebilecek bu avanslar için gereken finansman ile bütün genel giderler Hazine tarafından karşılanmalıdır.

2008 fındık sezonunun yakın olması nedeniyle, uygulamada gerekecek finansmanın kaynağı, bu sezon ürünü için Tarım Kanunu'nun 21. Maddesine dayanılarak Hazine tarafından sağlanmalıdır. Takip edecek dönemler için bütçe desteğine ilave olarak halen TMO'nun stoklarında bulunan fındıkların değerlendirilmesinden elde edilebilecek gelirler kullanılabilir.

Bu öneriler, lisanslı depoculuk sistemi ve fındık ihtisas borsasının alt yapısının oluşmasına büyük katkı sağlayacaktır.

Sistemin başarılı olabilmesi için:
TMO'nun Fiskobirlik ile 2008 yılı alım döneminde birlikte hareket etmesi, depo ve alım organizasyonlarını devreye sokulup aktif hale getirilmesi, sistem finansmanın kaynağı, sezon öncesinde Hazine tarafından aktif hale getirilmesi gerekir.

Önerilen bu sistem, Tarım Kanunu'nun Tarımsal Destekleme Amacı ve İlkelerini içeren 18'inci maddesi ile uyuşmaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri