Fındığın kurutulması ve depolanmasına dikkat! 31-08-2017

Fındığın kurutulması ve depolanmasına dikkat

Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, üreticilerin bir yıllık emeklerinin karşılığını alabilmeleri için mutlaka hasat etikleri fındığı iyi şekilde kurutması ve depolaması gerektiğini söyledi.

Yaman, yaptığı açıklamada, fındık hasadının sahil ve orta kesimde yavaş yavaş sona yaklaştığını, yükseklerde ise devam ettiğini belirtti.

Üreticilere, emeklerinin karşılığını alabilmeleri için harman ve kurutma işlemlerinde yapılması gerekenlere gerekenlere mutlaka uymaları gerektiği çağrısı yapan Yaman, şunları kaydetti:

"Üreticilerimiz bir yıllık emeklerinin karşılığını almak için mutlaka hasat edilen fındıkları iyi kurutmalı ve depolanmalıdır. Hasat edilen fındıklar, jüt çuvallar içerisinde aynı gün harmana getirilmeli. Kesinlikle naylon çuvallar içinde ve sıkışık bir vaziyette bahçede bekletilmemelidir çünkü bunun sonucunda küflenme ve çürüme başlar. Fındığın dış yeşil kabuğu toprakla temas ettirilmemeli, yağmurdan korunmalıdır. Üzerine örtülen naylon örtü çardak şeklinde olmalıdır. Yeşil kabuklu fındıklar beton harmanlarda 15-20 santimetre kalınlığında serilerek güneşte 1-2 gün bekletildikten sonra patoza verilmeli."

Yaman, kurutma işleminden sonra ürünün depolanmasına da dikkat edilmesi gerektiğini dile getirerek, şu tavsiyelerde bulundu:

"Kuruyan fındıklar, iyice soğuduktan sonra sabah erken veya akşam geç saatte jüt çuvallara konulmalı. Naylon çuvallar, fındıklar kızışma yapmakta bunun sonucu da küflenme oluşacağından jüt çuval kullanılmalıdır. Kuruyan kabuklu fındıklar hemen pazara götürülmeyecek ise temiz, rutubetsiz ve havalandırma özelliğine sahip bir depoda muhafaza edilmelidir."

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri