Fındık üreticisi sıkıntılı!

Fındık alım fiyatlarının 4 YTL olarak açıklanmasıyla hayal kırıklığı yaşayan binlerce fındık üreticisi, şimdi de yaşanan randıman düşüklüğü sebebiyle ürününü 4 YTL'ye bile satamamanın sıkıntısını yaşıyor. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker tarafından aç

Fındık alım fiyatlarının 4 YTL olarak açıklanmasıyla hayal kırıklığı yaşayan binlerce fındık üreticisi, şimdi de yaşanan randıman düşüklüğü sebebiyle ürününü 4 YTL'ye bile satamamanın sıkıntısını yaşıyor.


Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker tarafından açıklanan fındık fiyatları üreticiyi memnun etmedi. Fındık fiyatının en düşük 5 YTL olmasını beklerken açıklanan rakamlarla büyük şaşkınlık yaşayan üreticiler, yaşanan randıman sorunu sebebiyle fındığın kilogramını 3,2 ila 3,5 YTL arasında satabiliyor.
Trabzon'da fındık fiyatları serbest piyasada 1,5 YTL'ye kadar düşerken, Bakan Eker'in açıkladığı 4 YTL'lik fiyat üzerine fındığını Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) satmaya karar veren binlerce fındık üreticisi dünden itibaren randevu sistemiyle satış tarihi almaya başladı.

TMO Trabzon Şube Müdürlüğü tarafından Arsin ilçesinde tek bir merkezde fındık alımı yapılırken uzak yerlerden Arsin'e gelmek zorunda kalan üreticiler bu duruma tepki gösterdi. Satış sırası alarak ürününü TMO'ya getiren üreticiler bu kez de düşük randıman sebebiyle düşük fiyat verilmesi karşısında şaşkınlık yaşadı.

Yaşanan sıcak havalar sebebiyle fındıkta üretim kaybı meydana geldiğini ve bu durumun randıman düşüklüğüne sebep olduğunu belirten üreticiler, ürünlerini ancak 3,2 ila 3,5 YTL arasında satabiliyor. Bazı üreticilerin fındıkları ise yeterince kurutulmadığı gerekçesiyle alım merkezinden geri çevriliyor.


Fındıkta yaşanan durumdan memnun olmadığını dile getiren üreticiler, sarf ettikleri emeğin karşılığını alamadıklarını söyledi. Ramazan ayının gelmesi ve okulların başlayacak olması sebebiyle fındığını satmak zorunda olduğunu anlatan bir üretici, "Fiyatlardan hiç memnun değiliz. Birkaç gün önce mecburiyetten tüccara kilogramı 1,7 YTL'den fındık satmak zorunda kaldım. Burada da 3,2 YTL'ye satıyoruz.

Emeğimin karşılığını alamadım. İki milyarlık masraf yaptık ama bunu bile tam olarak alamıyoruz" dedi.
Sıcak havaların randıman kaybına yol açtığını belirten bir diğer üretici ise, "Fındık 4 YTL'yi bile bulmuyor. Randıman çok düşük. Yaptığımız masrafı karşılamaya çalışıyoruz. Zor durumdayız, sonumuz iyi olur inşallah" diye konuştu.


Bazı üreticilerin verilen düşük fiyat sebebiyle fındığını dalında bırakarak toplamadığını ifade eden bir üretici ise, "Geçen sene fındığa 5,5 YTL fiyat verildi. Bu sene aşağıya geldi. Böyle şey olur mu? Zamlar, fiyatlar hep yukarıya gidiyor ama fiyatlar aşağıya geliyor" diye tepki gösterdi.
Üreticiler, fındığa beklenen fiyatın verilmediğini, bu durumun seçim sandığına yansıyacağını ileri sürdü.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri