Trabzon Ticaret Borsası, her ay rutin olarak açıkladığı fındık tarım takvimini bir basın bildirisiyle açıkladı.
Yapılan açıklamada Mayıs ayı içerisinde fındık kurdu ile mücadele edilmesi, bunun için de özellikle çevreye zarar vermemek için sulandırılabilir ilaç kullanılması gerektiği bildirildi. Buna göre Fındık Tarım takviminde; “Tüm canlıların kış uykusundan çıkıp faaliyete geçtiği, fındık çotanaklarının irilip dane içlerinin oluşmaya başladığı bu ayda fındığın zararlıları da zarar vermeye başlamıştır. Bu bakımdan Mayıs ayındaki zararlı mücadelesine önem verilmelidir” denildi.
Açıklamada, bir çiftçinin yaklaşık 200 meyveye zarar veren, fındığın en yaygın zararlısı olan fındık kurdu ile mücadelesinin danelerin mercimek iriliğine ulaştığı bu ayda yapıldığına da dikkat çekilerek; bunun için sabahın erken saatlerinde dalların 3-3.5 metre boyunda beyaz bir beze silkelenerek fındık kurdu erginlerine bakılması, eğer her 10 Ocaktan en az ergin böcek düşüyorsa bunun sonucunda kesinlikle ilaçlama yapılması gerektiğine vurgu yapıldı.
Fındık kurdu için özellikle sulandırılabilir ilaç kullanın..
Fındık Kurdu için çok çeşitli ilaçlar olsa da gerek çevreye ve özellikle kuşlarla arılara zarar vermemek için sulandırılabilir ilaç kullanımının daha doğru olacağının bildirildiği açıklamada şöyle devam edildi: “İlaçlama ocağın tacına aşmayacak, yaprakların altlarını kaplayacak şekilde yapılmalıdır. İlaçlanan bahçeye üç hafta süre ile hayvan sokulmamalıdır. Fındık altı yabancı ot mücadelesi devam ettirilmelidir. Mayıs ayının ikinci yarısından itibaren analizlerde önerilen azotlu gübrenin diğer yarısı uygulanmalı ve fındık ocaklarında kök sürgünü (ışkın) temizliği yapılmalıdır."