2013 yılı fındık ürününün toplanmasına sayılı günler kala, fındık tüccarları da alımlar için hazırlıklarını tamamlayarak, ürünün pazara inmesini beklemeye başladılar.
Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Üyesi Osman Sofuoğlu, bahçelerdeki verim ve kalitenin düşmesi nedeniyle Türkiye rekoltesinin olması gerekenin çok altında gerçekleşeceğini, ancak yine de 550-600 bin ton aralığında bir ürün beklediğini belirtti.
Trabzon’un Araklı ilçesinde 15 yıldır fındık ticareti ile uğraşan Osman Sofuoğlu, rekolte konusunda değişik tahminlerin ortaya atıldığını doğru bulmadıklarını belirterek, bu yıl rekoltenin 550-600 bin ton olacağını, bunda Temmuz ayı sıcaklarının da etkisi olduğunu söyledi. Sofuoğlu şöyle konuştu:
“Bu yıl 600 bin tona yaklaşacak bir rekolte var. Fiyatların ise 5.50 ile 6 TL arasında başlayacağını tahmin ediyoruz. Üreticiler sabırlı olsunlar. Buradan üreticilere tavsiyem; fındığı pazara indirme konusunda acele etmemeleridir. İhtiyaçları kadar satsınlar. İhracatın arttığı bu dönemde fındığın önünü daha parlak görüyorum” dedi.
Fındıkta verim ve kalitenin giderek düştüğüne dikkat çeken Sofuoğlu şöyle devam etti:
“Üretici fındığa yeteri kadar önem göstermiyor, bahçeye gerektiği kadar gitmiyor. Bu da haliyle verimi düşürüyor. Bunun sebebi de dönüm başına verilen desteğin insanları tembelliğe ve hazır tüketime alıştırması. Bu konuda devletten isteğim üreticiyi artık dönüm başı verdiği destek ile değil üreticinin ürettiği ürün üzerinden desteklemesi. Hem bu şekilde verimde, kalitede, rekolte de artacaktır.”
TTB Meclis Üyesi Sofuoğlu, fındığın toplanmasına kısa bir süre kala borsa tarafından başlatılan Kaliteli Fındık Projesi kapsamındaki “Fındığı Daldan Değil Yerden Toplayın” kampanyasına herkesin destek vermesini, özellikle de üreticilerin bu konuya gerekli hassasiyeti göstermeleri gerektiğini belirterek, “2009’da geçilen serbest piyasa sistemiyle fındık sektörü derli toplu hale gelmeye, spekülasyonlardan daha az etkilenmeye başladı. Devlet sistemin eksiklerini giderip, sektörün önünü daha da açmalıdır. Ürün bazlı destek, lisanslı depoculuk, ürün borsacılığı ve rekoltenin daha geniş bir alana yayılarak tespiti konularına öncelik verilmelidir” dedi.