Fındıkta biyolojik mücadele sevinci! "3 yıl sonra da olsa..."

KFMİB, Fındıkta biyolojik mücadeleye de destek verecek.

Ülkemize 3 yıl öncesinde özellikle Gürcistan üzerinden giriş yaptığı belirtilen ve başta fındık olmak üzere tarım ürünlerinde büyük zarara yol açan kahverengi kokarca ile ilgili olarak yapılmasına karar verilen biyolojik mücadele tarım sektöründe sevinç yarattı.

Ülkemizde ilk olarak Artvin ile Rize’de yöresinde görülmeye başlanan, ardından hızla Trabzon, Giresun, Ordu ve daha da batıya doğru yaygınlaşan Kahverengi Kokarca zararlısı ile biyolojik mücadele için gerekli olan böceğin ülkemize getirilmesi konusunda alınan karar bu konuda çalışmalar yapan fındık ihracatçılarını mutlu etti.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) tarafından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu zararlıyla mücadelede yaşanabilecek zaman kaybının ülkemiz fındık üretimi, ihracatı ve üretici gelirlerinde büyük bir azalmaya neden olabileceğinin tespit edilerek 2018 ve 2019 yıllarında Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile işbirliği içerisine girildiği bildirildi. Bu kapsamda ilk olarak 5 bin feromon tuzak yurtdışından ithal edilerek, öncelikle Kahverengi Kokarcanın Karadeniz Bölgesi’ndeki yayılışı ve popülasyonu takip edildi.

Bu takip sonucu elde edilen veriler ile Türkiye’de de söz konusu zararlının yayılmaya başladığının görülmesi üzerine, zararlıyla nasıl mücadele edebileceğini anlatan broşür ve afiş gibi bilgi verici-uyarıcı dokümanlar üreticilere ulaştırıldı.

Açıklamada; zararlı ile mücadele konusunda son olarak Tarım ve Orman Bakanlığının üst düzey yetkilileri, bilim insanları ve diğer sektör paydaşlarının katılımıyla bir video konferans gerçekleştirildiği hatırlatılarak, yapılan görüşmeler sonucunda; alanın genişliği göz önünde bulundurularak söz konusu zararlı ile topyekün mücadelenin zorluğunda mutabık kalındığı bildirildi. 

Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü yürütecek

Bu kapsamda dünyanın çeşitli yerlerinde Kahverengi Kokarca ile mücadelede başarıyla kullanılmakta olan ve bilimsel ismi Trissolcus Japonicus olan  Samuray Arıcığının  ülkemize ithaline izin verilmesin de kararlaştırıldığı kaydedildi.

Söz konusu arı türünün ülkemize ithaline yönelik bürokratik engeller kalktıktan sonra başlanacağı belirtilerek, biyolojik mücadeleye ilişkin sürecin, Samsun’daki Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yürütüleceği de ifade edildi.

KFMİB Başkanı Edip Sevinç, yönetim kurulu üyesi Hasan Sabır’ın koordinasyonunda 3 yıl ısrarla sürdürülen titiz çalışmalar ve yoğun temaslarının ilgili kurumları nezdinde karşılık bulmasından büyük memnunluk duyduklarını ifade ederek; “Özverili çabalarla biyolojik mücadele  için 3 yıl sonra da olsa atılan adım fındık adına sevindiricidir.  Bu noktaya gelinmesine kolaylık sağlayan, katkıda bulunan herkese, özellikle de fındık zararlıları ile mücadele konusunda başarılı çalışmaları buluna, danışmanımız Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Tuncer’e teşekkür ediyorum” dedi.


 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri