Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, tam olgunlaşmadan yapılan fındık hasadının, hem üretici hem de ülke ekonomisi açısından büyük kayıplara yol açtığına dikkat çekti.
Akbaşlı, yaptığı açıklamada, Giresun Valiliği tarafından, 2007 ürünü fındık hasat döneminin sahil kesimde 8 Ağustos, orta kesimde 13 Ağustos, yüksek kesimde ise 18 Ağustos tarihlerinden itibaren başlayacağını söyledi. Fındık üreticilerinin hasat için belirlenen tarihlere riayet etmelerini isteyen Akbaşlı, tam olgunlaşmadan yapılan fındık hasadının, hem üretici hem de ülke ekonomisi açısından büyük kayıplara yol açtığını vurguladı.
Tam olgunluğa ulaşmadan toplanan fındıklarda randıman düşüklüğünün meydana geleceğine işaret eden Akbaşlı, "Fındık zuruflarının sararması, kızarıp kahverengi bir görünüme bürünmesi, zuruf içinden çok kolay çıkabilmesi hasat zamanın önemli göstergeleridir. Bunlara mutlaka dikkat edilmelidir. Erken yapılan hasatta, fındık içini tam doldurmadığı gibi üründe buruşukluk meydana gelmektedir. Bu durum fındıklarda randımanını düşürmekte, dolayısıyla pazarda da fiyatlar düşmektedir. Üreticimiz, bir yıllık alın terinin karşılığını alabilmesi için erken hasat yapılmamasına özen göstermelidir" diye konuştu.
Akbaşlı, fındık üreticilerinin, yeni mahsul ürünün hakettiği değerine ulaşması ve emeklerinin karşılığını alabilmeleri için harman dönemi, kurutma ve depolama işlemlerine de dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizdi.
Aynı bahçede bulunan ve farklı zamanlarda hasat olgunluğuna ulaşan farklı çeşitlerin ayrı ayrı hasat edilmesi gerektiğini belirten Akbaşlı, Hasat, yerden ve fındıklar tam olgunlaştıktan sonra yapılmalı. Çünkü olgunlaşmadan hasat edilen fındıklar hem çabuk bozulacak, hem de randımanı düşük olacaktır. Hasat olgunluğuna gelip kendiliğinden yere dökülen fındıklar diğerlerinin de dökülmesi beklenmeden toplanmalı dedi.
Hasat edilen fındıkların kesinlikle naylon çuvallar içinde ve sıkışık bir vaziyette bahçede bekletilmemesi uyarısında bulunulan Akbaşlı, küflenme ve çürümenin oluşmaması için mahsul jüt çuvallar içerisinde ve aynı gün harmana getirilmesine özen gösterilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Harmana getirilen zuruflu fındıkları büyük yığınlar ve kalın tabaka oluşturacak şekilde yığıp bekletilmesi tavsiyesinde bulunan Akbaşlı, şöyle konuştu:
"Zuruflu fındıkları toprakla temas ettirmeyip yağmurdan koruyunuz. Ancak kızışma olmaması için de fındıkların üzerine örttüğünüz naylon örtüleri, yağmur nedeniyle uzun süre havasız bırakmayınız. Zuruflu fındıklar, beton harmanlara 15-20 cm kalınlığında serip 4-5 saatte bir çevirerek, güneşte 1-2 gün soldurulduktan sonra patoza veriniz. Patozun fındıkları zurufundan tam olarak ayırmasına fakat fındık kabuğuna zarar vermemesine dikkat ediniz."
Akbaşlı, zurufundan ayrılmış dane fındıkların, hafif meyilli ve temiz beton harmanda kurutulması, harmanın beton olmaması durumunda fındığın toprakla temasını önlemek için jüt tente veya bez kullanılması gerektiğini vurgulayarak, "En fazla 5 cm kalınlıkta beton veya jüt tente üzerine sererek kurumaya bıraktığımız dane fındıkları yağmurdan korumak için üzerine örteceğiniz naylon örtüyü direkt fındığın üzerine değil, en az 30-40 cm yükseklikte yaptığınız çardağın üzerine örtün.
Tam olarak kuruttuğunuz kabuklu dane fındıkların içindeki patozun kırdığı iç fındıklarla yabancı maddeleri seçiniz, çünkü bu maddelerin dayanıklılık süresi az olduğu için küflenecektir. Kuruyan fındıkları iyice soğuduktan sonra, sabah erken veya akşam geç saatte jüt çuvallara doldurunuz.
Naylon çuvallara fındık koyulduğunda kızışma yapmakta, bunun sonucunda da küflenen fındıklarda kanser yapıcı etkisi olan aflatoksin maddesi oluşmaktadır. Bu madde hem fındığınızın kalitesini hem de insan sağlığını etkileyecektir. Kuruyan kabuklu fındığın hemen pazara indirileceği durumlarda ise temiz, rutubetsiz ve havalandırma özelliğine sahip bir depoda muhafaza edilmeli dedi.
Akbaşlı, üreticilerin fındığa göstereceği ilgi ve özenin gelirlerini bir kat daha artıracağını unutmamaları gerektiği tavsiyesinde bulundu.
Fındıkta Erken Hasat Zararlı
Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, tam olgunlaşmadan yapılan fındık hasadının, hem üretici hem de ülke ekonomisi açısından büyük kayıplara yol açtığına dikkat çekti.