Hava sıcaklılarının mevsim normallerinin üstünde gitmesi nedeniyle yaprak açan fındıkta, yeniden gelebilecek soğuk hava "zirai don" endişesine yol açtı.
Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Tirebolu Ziraat Odası Başkanı Erim Yaman fındıkta yaşanan erken doğum sürecinin üreticileri endişelendirdiğini söyledi.
Giresun'da asıl kış döneminin şubat ve mart aylarında yaşandığına dikkati çeken Yaman, erken doğum sürecine giren fındığın mart veya nisan aylarında yaşanabilecek zirai don nedeniyle zarar görebileceğini, 2004 ve 2014 yıllarında da aynı durumun yaşandığını hatırlattı.
Fındık rekoltelerinde zirai don nedeniyle büyük kayıplar yaşandığını anımsatan Yaman, 'Üreticiler olarak aynı durumun bu yıl da yaşanabileceği endişesi taşıyoruz" dedi.
Yaman, fındık üreticilerine tarım sigortası yaptırmaları çağrısında bulunarak, şunları kaydetti:
"Geçtiğimiz yıl hatırlanacağı gibi Giresun ve yöresinde zirai don nedeniyle rekoltede çok ciddi kayıplar yaşandı. 2015 ürünü fındığındaki doğum süreci, geçtiğimiz yılla hemen hemen aynı. Fındığımız büyük tehlike altında. Üreticilerimizin yalancı baharın zararlarını giderme ya da azaltma adına yapabilecekleri çok fazla da bir şey yok. O nedenle üreticilerimize tarım sigortası yaptırmaları çağrısında bulunuyorum. Sigorta yaptıran üreticilerimiz, yaşanabilecek olumsuz durumlar karşısında mağduriyetlerini gidermiş olacaklardır."
- Sanayici endişeli
Giresun Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Mustafa Demirci de yalancı bahar nedeniyle fındıkta yaşanan sürecin kendilerini de endişelendirdiğini söyledi.
Bu yıl, iyi bir fındık rekoltesi beklediklerini aktaran Demirci, "Yaptığımız gözlemler ve fındıkta yaşanan süreç, 2015 ürünü fındık rekoltesinin iyi olacağı yönünde. Ancak son dönemlerde etkili olan yalancı bahar bahçelerimizi tehdit ediyor. Sanayici olarak bizler de bu durumdan endişeliyiz. Bir an önce soğukların ve karın gelmesini bekliyoruz. Böylelikle fındığımız riskten kurtulacak ve iyi bir rekolte oluşumu gerçekleşecektir" diye konuştu.
- "Fındık, yalancı bahara kandı"
Giresun Üniversitesi Teknik Bilimler Yüksekokulu Fındık Eksperliği Bölümü Öğretim Görevlisi Ali Turan, fındık bitkisinde bir ay sonra yaşanması gereken yaprak açma sürecinin bugünlerde görüldüğünü söyledi.
23 derecenin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle polenlerin de canlılığını kaybettiğine ve iyi bir doğum sürecinin yaşanmadığına dikkati çeken Turan, yalancı bahar nedeniyle sahil kesimindeki bazı bahçelerde bitkinin yaprak açtığına vurgu yaptı.
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde devam etmesi halinde bitkideki yapraklanmaların artacağını ifade eden Turan, şöyle konuştu:
"Kasım-mart ayları arasında fındık bitkisi için tozlanma dönemi dediğimiz süreç yaşanmakta. Mart ayından itibaren de bitkiye su yürümeye başlıyor, tomurcuk patlaması ve yapraklanma süreci devamında gelmekte. Bu yıl ise yalancı bahara kanan fındıkta erken doğum süreci yaşanıyor. Yaprak açan bahçeler var. Erken doğum süreci, geçmiş dönemlerde olduğu gibi zirai don açısından büyük risk taşıyor. Hava sıcaklığı sıfırın altına düşerse erken açan fındık bitkisi zarar görecektir."