Fındıkta ortalık toz-duman oluyor

Garanti Anadolu Sohbetleri Trabzon Toplantısında konuşan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Turgay Gönensin, Garanti Bankası olarak bölge için stratejik öneme sahip fındık ürününü yakından takip ettiklerini ve bölgedeki fındık üreticilerinin yüzde 50'

Garanti Anadolu Sohbetleri Trabzon Toplantısında konuşan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Turgay Gönensin, Garanti Bankası olarak bölge için stratejik öneme sahip fındık ürününü yakından takip ettiklerini ve bölgedeki fındık üreticilerinin yüzde 50'sine kredi desteği verdiklerini söyledi.

Her yıl Karadeniz'e gelerek yaptıkları toplantılarda fındığı ele almaya çalıştıklarını kaydeden Gönensin “Bu konuda geçmişte olduğu gibi bu yıl da sesler yükseliyor ortalık toz duman oluyor. Kafalarda hep iki soru var, yeni dönemde de aynı filmi izlemeye devam edecek miyiz, kalıcı bir politikanın oluşturulması için sağduyu oluşacak mı? Rekolte tahminden düşük, fiyatta belli yerlerde TMO fındık satacak mı satmayacak mı, satarsa fiyatlar nereye iner, kafalardaki tek soru şu anda bu. 20 senedir fındığı izleyen bir bankacı olarak tek bir şeyi öğrendik, arz ve talebin buluştuğu yerde fiyat çıkar, her sene bu fiyat çeşitli görüşleri barındıran görüşler ortaya çıkarıyor” dedi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu ise Trabzon'da ticaretin bir parçasının fındık olduğunu ifade ederek “Fındıktaki problemler uzun yıllardan beri gündemde. Umarız bundan sonra alınmış kararlarla bu geçiş dönemi belki 2 veya 3 yıl zaman bir zeminde kendini göstersin. Aksayan noktalar varsa inanıyoruz ki bu geçiş döneminde düzelir ve fındık sağlam bir zemine oturtulur. Belki lisanslı depoculuk gelişir. Bir taraftan üretici bir taraftan da sanayicimiz korunur” diye konuştu.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğullları ise Havza Bazlı Üretim ve Destekleme Modeli Çerçevesinde Fındık Stratejisi konusunda konuştu. Mirmahmutoğulları, "Fındık Kanunu 1983'te çıkmış, 2001'de fındık alanları ile ilgili kanunlar çıkmasına rağmen hiçbir şey olmamış habire alan genişlemiş, fırsat maliyeti yüksek olan Çarşamba, Düzce ve Bafra gibi alanlar fındık işgaline uğramıştır. Türkiye yanlış ve günübirlik politikalarla sorun çözmeyen politikalarla kendisine rakip ülkeler oluşturmuş, bu ülkelerdeki üreticiyi desteklemiş, ne yaparak ? dünya ticaretine ticarete konu olan fındığın yüzde 85'i Türk fındığı, İtalyanlar içerde üretip içerde tüketiyor, yüzde 85'ine sahip ülke olarak arz fazlasını alırsanız, uluslararası rakibin olan ülkelerdeki üreticilerin ekmeğine yağ sürersiniz. Bunun önüne geçmek için çok ciddi tedbirler aldık” şeklinde konuştu.

“Alan bazlı desteklenecek fındık alanını 474 bin hektar olarak belirledik” diyen Mirmahmutoğulları “Türkiye'nin ihtiyacı bu kadar alandır. Bu alan hem iç pazarın hem de ihraç edebilecek miktarı karşılayacaktır. Burada kaybeden yoktur sanayici, ihracatçı ve üretici kazanıyor. Son derece doğru bir karar aldığımızı düşünüyoruz” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri